Комбинирано хранене и проблем с кърменето

• 546
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте

Имам бебе на 2 седмици. Отначало мислех само да кърмя но някак не ми се получава. Имам кърма но ми е трудно да преценя колко поема детето. Храни се от двете страни по 20 или 30 минути но винаги след това показва признаци на глад. Вечер не се кротва докато не получи бутилка с АМ с която допълвам храненето.  Ако го нахранят само с АМ/ изцедена кърма и знам колко е получил и веднага заспива спокоен. Около мен само ми повтарят да го храня само с кърма на 2 часа за да се стимулира млякото но той суче по 1 час някак си не мога да кърмя толкова много часове постоянно без да мигна и това ми влияе негативно. Предпочитам да се изцедя с помпа и това да му дам от шише но да знам че е достатъчно. Забелязвам че ми трябват две извеждания за 60 мл което е едно хранене затова комбинирам с АМ . Някой може ли да сподели ако прави същото ?

# 1
  • София
Според мен се свържете с консултант по кърмене. Ако сте от София, Ася Демирева дава безплатни консултации в Марковс.

# 2
С добавка най-вероятно кърмата постепенно ще намалее и накрая съвсем няма да е достатъчно.Ако можете "стиснете зъби" и моето бебе беше така в началото много време сучеше и от двете.Понеже в началото и много певече спят и по-бавно пият,после започна да се нахранва по-бързо,Сега е на почти 9 месеца и пие само от едната от доста време,само през ноща е повечко време,защото дреме.Наистина е много трудно кърменето и съпътстващите го проблеми като недоспиване и умора,но с времето що годе се свиква.Успех!

# 3
И аз мисля, че с добавка ще намалее кърмата. Имайте в предвид, че продължителността на кърменето и количеството изядено за това време зависи от бебето. Голямият ми син сучеше по 40-50 мин и след 2 часа от началото на тези 40-50 мин пак беше гладен. Това се разреди чак след първата година, бяхме направо скачени денонощно, като през нощта паузата беше по-голяма от дневната (само 2 сучения за цялата нощ)
А малкият, хем се роди по -дребен сучеше по 10-15 мин максимум от ден 1 и то през 3 часа, с нощна пауза от 4-5 часа още от родилното. И наддаваше повече от брат си....

# 4
И аз бях като теб в началото, все си мислех, че детето не се е наяло, защото беше неспокойно. Дохранвах с АМ. Цедях се - да виждам колко милилитра изпива на хранене. И знаеш ли какво стана - на втория месец започна да се отбива само, до четвъртия вече беше се отбило тотално и си искаше биберона само.
Така че, ако искаш да кърмиш и аз те съветвам да не го мислиш толкова дали е изпил 45мл. или 60мл. Просто си давай на поискване. Най-важното за кърменето - без стрес и напрежение. Не се вглабявай в идеята, че трябва да яде еди колко си на еди какъв си период от време. Бъди спокойна. Пий по една биричка вечер, помага за кърмата.
Възползвай се от консултант по кърмене, ако прецениш. Няма лошо, напротив. Успех. 😊

# 5
Няма лошо да цедите и да давате от шише, щом това ще ви направи по-спокойна, но 60мл от две изцеждания са много малко, при все, че бебето е вече на две седмици. Може и помпата ви да не е достатъчно добра. Потърсете консултант по кърмене, за да опитате да увеличите количеството.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 19:59 от HoneyBee33

# 6
Няма лошо да цедите и да давате от шише, щом това ще ви направи по-спокойна, но 60мл от две изцеждания са много малко, при все, че бебето е вече на две седмици. Може и помпата ви не е достатъчно добра. Потърсете консултант по кърмене, за да опитате да увеличите количеството.

Знам какво ще кажат - колкото по често толкова по добре да се кърми. Притеснява ме това че говорим за минимум 7-8 хранения на ден и ако всяко е по 1 час трябва само това да правя без да мога спя или излезна на разходка и това ми действа доста негативно в момента.  Незнам как хората го правят и то месеци наред ....като цяло не съм човек който хленчи или се оплаква но това кърмене ми дойде като плесница в лицето някак си не предполагах че може да е толкова дълъг процес.

# 7
  • София
Консултирали ли сте се, че да знаете? Ако не, пробвайте без да слушате заучени фрази. Хедра е помогнала на доста жени и да хранят от бутилка с изцеждане! Да не говорим, че понякога проблеми с пролактина водят до намаляне на кърмата (както и проблеми със щитовидната жлеза)

# 8
Консултирали ли сте се, че да знаете? Ако не, пробвайте без да слушате заучени фрази. Хедра е помогнала на доста жени и да хранят от бутилка с изцеждане! Да не говорим, че понякога проблеми с пролактина водят до намаляне на кърмата (както и проблеми със щитовидната жлеза)

Да вече разговарях с две жени - едната в болницата другата при домашно посещение( живеем в Англия ) но ако имам възможност за онлайн консултация с някой от България бих се възползвала разбира се .

# 9
Притеснява ме това че говорим за минимум 7-8 хранения на ден и ако всяко е по 1 час трябва само това да правя без да мога спя или излезна на разходка и това ми действа доста негативно в момента.  Незнам как хората го правят и то месеци наред ....като цяло не съм човек който хленчи или се оплаква но това кърмене ми дойде като плесница в лицето някак си не предполагах че може да е толкова дълъг процес.
Звучи точно като да хленчите и да търсите някой да ви утеши, че кърменето е гадно и трудно и да не си го причинявате, а да продължите с АМ. Да, понякога сучат 8 пъти по един час. Да, понякога майките го правят месеци наред. Понякога това е майчинството и няма време за разходки и релакс. Или го приемате и го правите, или минавайте директно на адаптирано и не се занимавайте с неща, които "ви действат негативно и са ви дошли като плесница". Пак ви съветвам - платена консултация с доказан специалист, в случай че държите на кърменето! Това количество което изцеждате в момента (30мл за 3 часа) е ужасно малко и е твърде вероятно след две седмици да нямате никак! За сравнение едно двуседмично бебе, в зависимост дали е момче, момиче, по-едро или по-дребничко, може да яде на всяко хранене (на 3ч) 80 до 120 мл... вие имате 30, защото вероятно нямате режим и техника на изцеждане. Ася Демирева не знам дали прави онлайн консултации, но можете да й пишете и да попитате, а има и други специалисти.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 20:00 от HoneyBee33

# 10
  • София

Да вече разговарях с две жени - едната в болницата другата при домашно посещение( живеем в Англия ) но ако имам възможност за онлайн консултация с някой от България бих се възползвала разбира се .
Ами тези 2 жени имат онлайн консултация може да проверите за свободни часове

# 11
60 мл не са малко... Не говорете така, ще я откажете жената.

Какви са признаците на глад?

Имайте предвид, че е възможно вие да си произвеждате достатъчно кърма, но бебето да не може да суче ефективно - например ако има къса юздичка или просто да не е захапало правилно. Един компетентен консултант (който има IBCLC) няма просто да ви говори общи приказки, а ще ви види как кърмите и ще претегли бебето с чувствителен кантар преди и след кърмене, за да види реално колко мляко поема. И е възможно например да коригира захапката, ако това е проблемът или да ви насочи към специалист, ако има къса юздичка (лесно и безболезнено се коригира) или пък да ви даде план да увеличите лактацията, ако наистина не ви стига кърмата. Може пък и да ви каже, че всичко е наред и просто трябва да се успокоите. Или пък че ще се налага да дохранвате но пак ще можете поне частично да кърмите (рядко, но има и такива случаи). Затова отидете при компетентен консултант.

Сега видях, че сте в Англия. Там доколкото знам са доста зле с кърменето. Препоръчвам ви да си намерите IBCLC, защото акушерките и другите в повечето случаи са некомпетентни щом става въпрос за кърмене

# 12
60 мл не са малко... Не говорете така, ще я откажете жената.
Тя пише, че й трябват две изцеждания, за да събере 60мл. Т.е. 30 на всеки 3 часа. Малко е, откъдето и да го погледнем.
Забелязвам че ми трябват две извеждания за 60 мл което е едно хранене затова комбинирам с АМ .
Има и калпави помпи и е възможно да има достатъчно кърма и бебето да си суче повече и достатъчно, а когато изцежда със самата помпа да не успява да изцеди много, но това пък се усеща - при недобро изцеждане гърдите остават "тежки" и "пълни" и бързо след цеденето стават отнаво напрегнати, та мисля, че не е това случая на авторката.

# 13
Не е казала кога цеди и за колко време. Трябва повече да разберем

# 14
Вижте онлайн консултациите на Хедра. При мен дори и онлайн успя да провери дали бебето има скъсена юздичка и със сигурност ще ви даде полезни насоки.
Кърменето понякога не е лесно в началото, но след това е улеснение, много нежни моменти с бебето и ползи за неговото здраве. Не си го представяйте като затворнически режим и мъки.

Общи условия

Активация на акаунт