Предстои ми Инвитро / ИКСИ - Да поговорим - Тема 92

• 28 349
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Колко ви е АМХ-то? И на мен ми предстои стимулация и имам предчувствие че няма да даде резултати заради намаленият ми резерв.
Последно съм го изследвала през м. Септември като на 18.09.2025 г. беше 0.34, а на 22.09.2025 г. беше 0.53 Двете изследвания са правени в една и съща лаборатория.

# 631
  • Sofia
Аз съм се уверила и, че това с АМХ са пълни глупости. Много гинеколози и репродуктивни казват,  че не може да се качва драстично и в повечето случаи по-скоро се движело надолу.... Ами не е така - зависи от твърде много неща. Най - вече състоянието на тялото, медикаменти , добавки и така нататък. Също така са тясно свързани и със витамин Д, ако е нисък, има шанс и амх-то да не е оптимално.

Личен пример - амх от преди 2 години на 32 тогава ми беше под 0.80, заради високо CRP, прием на кортикостероиди, НСПВС в рамките на над 2 месеца. Прием на Баклофен и такъв вид медикаменти. Витамин Д под Долна норма

Качихме нивата на витамин Д над долните стойности, изчаках 4-5 месеца да се изчисти тялото от гадориите, които бях приемала тогава и АМХ вече беше 1.56

Още половин година по-късно, с 2 месеца прием на добавки за подготовка при предишното инвитро и документите за фонда - АМХ 1.86 - витамин Д беше вече на горна граница.

Последно като го мерих беше месец след предишната стимулация и го бях пускала понеже новата репродуктивна ми го искаше. Пак беше паднало леко на 1.57, но доколкото съм чувала пада временно след стимулации.

# 632
  • София
Да, затова написах датите. Репродуктивната тогава след първото изследване ми каза нали знаеш, че АМХ варира и ме прати да пусна отново.

# 633
Аз също бях на ЕЦ със лека стимулация. От 4 те пункции имах общо 9 яйцеклетки. От тях 7 се оплодиха, но до ден 5 остана само 1 със перфектно качество(така казаха).

# 634
  • Sofia
Аз пак се включвам с някакви много дълбоки размисли, които вчера ми се набиха в главата и сега ме тормозят.
Доколкото разбирам блокиращата инжекция за дълъг протокол е задължително да се постави след овулация. Това, което ме притеснява е, че приемах около 1.5 месеца прогестерон и се разбрахме с репродуктивната да отида за поставяне на 22ри този месец, като по изчисления направени днес се пада 18 ден от МЦ. Попринцип овулацията ми е около 13-16 ден според зависи, но репродуктивните ще спират да работят след 23ти и сега ми се натресе параноята, че това ще е един от тези цикли с късна овулация заради прогестерона и ще се наложи да отменяме цикъла. До колко вероятно е този по-дълъг прием на прогестерона да забави овулацията?

# 635
Моето АМХ е високо, подготвяме се за следващ опит, но мен ме притеснява хиперстимулацията в моя случай, защото заради тежък мъжки фактор, отново ще сме на дълъг протокол.

# 636
Аз пак се включвам с някакви много дълбоки размисли, които вчера ми се набиха в главата и сега ме тормозят.
Доколкото разбирам блокиращата инжекция за дълъг протокол е задължително да се постави след овулация. Това, което ме притеснява е, че приемах около 1.5 месеца прогестерон и се разбрахме с репродуктивната да отида за поставяне на 22ри този месец, като по изчисления направени днес се пада 18 ден от МЦ. Попринцип овулацията ми е около 13-16 ден според зависи, но репродуктивните ще спират да работят след 23ти и сега ми се натресе параноята, че това ще е един от тези цикли с късна овулация заради прогестерона и ще се наложи да отменяме цикъла. До колко вероятно е този по-дълъг прием на прогестерона да забави овулацията?
Може да идеш на преглед около 10-11 ден и да измерите големината на фоликула? Ако изостава - не е ли вариант за таймираща инжекция? (Хрумна ми просто, но не знам, дали ако фоликула не е достатъчно голям, ще има ефект).

# 637
  • Sofia
Май не е много добър вариант това доколкото разбрах. Еми ще отида на 22ри пък каквото дойде. То така или иначе ще има преглед преди това да се види какво е положението. Ако се наложи в крайна сметка ще го отложим.

# 638
Rouina, ти беше в Надежда до колкото помня? Съмнява ме цялата болница да затвори! Дори и репродуктивните да не работят, би трябвало да има дежурни АГ, които да могат да ти съдействат.
Била съм в друга голяма клиника и винаги имаше дежурни по празниците.
Може и това да питаш на прегледа дали е вариант.

# 639
Rouina91, явно за много убедени че Януари ще са свършили с ремонта, за да почват да слагат още Декември инжекции за дълъг протокол. А теб защо решиха с дълъг протокол да те стимулират, какво е основанието?

# 640
  • Sofia
Rouina91, явно за много убедени че Януари ще са свършили с ремонта, за да почват да слагат още Декември инжекции за дълъг протокол. А теб защо решиха с дълъг протокол да те стимулират, какво е основанието?
Основанието е, че с късият извадихме само една читава яйцеклетка от 12 антрални фоликула. Също така имам автоимунно заболяване, потенциална ендометриоза, понеже на ЯМР се видя киста с високи Т1 сигнали, които сигнализирали, че има кървене в нея (в крайна сметка не мога да кажа хаморагична ли е или ендометриома, но според репродуктивната си е чиста ендометриома), та иска да потискаме за да видим, дали ще има по-добър отговор. Също така имам и неравномерен растеж на фоликули и от рано дръпват доминантните, което рязко намалява бройката и качеството на останал фоликули.

# 641
Момичета, днес докторът ме застреля със съмнения за ендометриоза. Но не му харесвала идеята да прави лапароскопия само с диагностична цел. Пита имала ли съм болезнен цикъл. Рядко ми се случва, обикновено почти не го усещам.
Съвсем се скапах как постоянно нов проблем се появява!
При такива съмнения какво се прави при следваща стимулация? На първата имах 4Ф, от които извадиха само 1Я. Но тя беше хубава, оплоди се и се разви до ден4, когато ми беше трансфера. Предположението защо е била само 1, а не 3-4, е че ми е трябвало по-голяма доза таймираща инжекция и най-вероятно другите не са се отделили от стената на фоликула си.

# 642
  • Sofia
Момичета, днес докторът ме застреля със съмнения за ендометриоза. Но не му харесвала идеята да прави лапароскопия само с диагностична цел. Пита имала ли съм болезнен цикъл. Рядко ми се случва, обикновено почти не го усещам.
Съвсем се скапах как постоянно нов проблем се появява!
При такива съмнения какво се прави при следваща стимулация? На първата имах 4Ф, от които извадиха само 1Я. Но тя беше хубава, оплоди се и се разви до ден4, когато ми беше трансфера. Предположението защо е била само 1, а не 3-4, е че ми е трябвало по-голяма доза таймираща инжекция и най-вероятно другите не са се отделили от стената на фоликула си.

Нещо много я стрелят тази ендометриоза напоследък. И мен с таквоз ме стреляха, заради някаква киста която си намериха на ЯМР, която светила със сигнали, сходни с тези при ендометриоза. На мен също ми заявиха категорично, че лапароскопия няма да се прави - нямало смисъл на тоя етап (кистата е малка, други лезии на ЯМР-то не се виждат, но и протокола беше за по-скоро ставни болести, и таз красавица беше случайна находка в него). Моята репродуктива подозира ендометриоза поради кистата, много високи стартови естрогени от ден 2-3 на цикъла, полипи с тубарна метаплазия, които показват силна естрогенна активност, болков синдром покрай цикъл, силно усещане на овулация и болка 1-2 дена около нея,  зацапвания, съсиреци и те такива ми ти чудесии, но това си е било цял живот при мен и не е нещо ново, та си имам някакви съмнения относно нейните съмнения, ама то няма и как да ти кажат със сигурност без лапаро.
На мен ми предложиха дълъг (агонист) протокол с блокираща инжекция (само една, защото имало вариант и дълъг с поставяне на всекидневни блокиращи). Ще я поставим евентуално сега на 22ри и започваме стимулация 2 седмици след нея. Ние направихме и прогестеронов прайминг 1.5 месеца, като започнахме от лутеалната фаза на 1вият и го приемах за 12 дена. Изчакахме новият цикъл и започнах прием от 2рият му ден за 26 дена. Ние също не знаехме за съществуването на кистата/ендометриозата по време на 1вата ни стимулация, но от 12 антрални имахме само 4 пунктирани, 3 яйцеклетки и 1 годна от тях. Надяваме се на по-добър резултат с този протокол.

# 643
При мен единствената наченка евентуално за ендометриоза е, че единият ми яйчник е зад матката, най-вероятно заради срастване. Преди 10-15г, като ходих по АГ, никой не ми е споменавал тази подробност. Чак от репродуктивните разбрах за това. Дали се е преместил последните години или винаги е бил така, няма кой да ми каже. Нещо и по матката предизвика съмненията му. Даже ме пита д-р Калчев коментирал ли е нещо по темата, а той дори не е споменавал да има такова, като съм била на прегледа при него.
Rouina, да ви е на късмет дългия протокол!
Ние не сме коментирали на какъв ще съм. Откри ми се HHV7 в матката, както и високи НК клетки. Док не иска да почваме нищо преди да сме опитали да решим тези два проблема, за да не рискуваме и малкото ми останали яйцеклетки. Коментира единствено, че може да пристъпим към вариант един месец да съм на противозачатъчни и после да започнем стимулация, като ще включим и растежен хормон.
Така хубаво се нагласихме януари да правим следващ опит, а пък както винаги за последните 3г по доктори: за пореден път планове ни се променят. Знам, че е по-важен резултатът, ама и времето е ценно.

# 644
Lubanik ,както и всички на които репродуктивните им имат съмнения за ендометриоза , ви препоръчвам да си направите консултация с доц Магунска.Тя е Бога на ендометриозата , вижда я на ехограф без да е необходимо лапароскопия!Ако тя потвърди съмненията е 99,9% че имате.

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 17:32 от Tinkiela

Общи условия

Активация на акаунт