Предстои ми Инвитро / ИКСИ - Да поговорим - Тема 92

• 28 359
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
Tова с високите дози разбирам как не звучи сериозно да е единственото решение което Перс. предлага, но и в Турция залагат на по-високи дози и при мен дадоха по-добри резултати. Та има и в него резон при ок амх. Иначе не тръгват всички фоликули равно.

# 616
  • Sofia
I.K.. Ами сега ще видим. Сменихме лекарката и ни предложи напълно различен протокол. Дозите нямам идея какви ще бъдат, ще й се доверя през този първи опит при нея, понеже ми се вижда по-адекватна и наистина мисли как да се случват нещата. Доста пропуски се намериха и неща, които евентуално може да пречат. Подхода в момента е напълно различен. Минахме прогестеронов прайминг 1.5 месеца. Отделно сега съм на имуномодулатрона терапия заради автоимунно заболяване, което тя взе в предвид и ме насочи към специалист за да се диагностицира. Ще бъдем по дълъг протокол за разлика от първият ни опит (бяхме по къс и доста набързо. На 10 ти ден вадихме вече яйцеклетки, като стимулацията беше 7 дена). Сега ще поставяме депо блокаж и ме предупреди, че и самата стимулация се очаква да е по-дълга. Предполагам планира по-ниски дози, но това вече не го знам. Предната стимулация беше с Депо Елонва, която си пуска 7 дена постоянно FSH и допълнително поставях по 250-300 единици друг FSH. Не мисля, че дозите са били ниски, даже може да сме предобрили и препържили фоликулите/ яйцеклетките.

# 617
При мен дозите също не са били ниски. Започнахме с дози от 150 единици Фостимон за 3 дни и после постепенно на 225, 300 та чак до 375. Както си тръгнаха 6 фоликула така си и вървяха, но може би заради големите промени в дозите два от фоликулите рязко нарастнаха за сметка на останалите 3. Просто вторият път започнахме директно с 300 и нямаше голяма промяна в дозите. Предполагам, че и блокиращата инжекция доста спомогна за да тръгнат с еднакви размери фоликулите. За мен беше голяма изненада като гледах как яйчника, който беше опериран от киста и първият път имаше само 2 фоликула, вторият път имаше 10.( Преди това лекарката която ме оперира в друга болница ми беше казала, че по-принцип било добре да се отстрани и яйчника, за да не прави проблеми и за в бъдеще ама айде ще ми го оставят. Щом съм искала да раждам пак от тях са мине.)😀  Иначе човек като тръгне по този път все нещо излиза като проблем. Аз лично си питах какво още можем да направим и си записвах часове и по моя преценка при различни специалисти. Мисля, че при инвитрото наистина се налага да вземеш нещата и в свои ръце и ако имаш съмнения за нещо да си потърсиш консултация и с други специалисти дори и за свое успокоени да е. ( Не, че аз останах доволна от повечето си консултации и за мен и за мъжа ми ама поне знам, че съм опитала.)

# 618
Olimp454 относно нивата на естрадиола дали са добре или не зависи на кой ден от стимулацията си, колко са големи доминантните фоликули и т.н. Разбира се очаква се, че ще се повиши още с тази стимулация, но вероятно предвид малкият брой фоликули няма да стигне много високи нива. Аз с 6 фоликула на 8 ден бях със стойности на естрадиола 340 пг/мл, но след 2 дни нивата бяха двойни. Друг е въпросът, че имах само 2 яйцеклетки така, че естрадиола си отговаряше около 250/300 pg/ml на доминантен фоликул преди пункцията. Зависи какви са размерите на фоликулите, дали има големи разлики в тези размери само по естрадиола не може да се каже дали нещата вървят добре или не. Затова и лекарите следят и с ехограф фоликулите и съответно нивата на хормоните.
На 3 ден от месечния цикъл започна стимулацията значи с днес стават 5 дни общо поставяне на инжекции, единия фоликул е 10мм,а др 3 са по 12-13мм. Надявам се да се удвои . Вие  при кой лекар сте и в коя клиника? Блокиращата инжекция кога Ви я сложиха ? И аз след първата стимулация за инсе имах киста (задържан фоликул) и от тогава не овулира,като изчезна след прием на противозачатъчни не оперативно и сега като бях на преглед лекаря се озадачи ,че не реагира на стимулацията или както се е изказа" малко е заспал". И не знам как може да се събуди ..😄😄

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 17:26 от Olimp454

# 619
Ами щом е 5 ден от стимулацията, а и такива малки фоликули, нивата на естрадиола си изглеждат съвсем окей. И при мен вървяха така горе долу около 5 ден. Иначе съм в Надежда при д-р Персенска и двете ми инсеминации и инвитро процедури бяха там. Преди това съм била в други болници където дори и инсеминации не ми препоръчваха, а само естествени опити. Както бяхме за естествено опити така на втората инсеминация резултатите от спермограмата бяха толкова лошо, че докторката направо ми каза мислете си за инвитро. Иначе моята киста си беше съвсем друг вид и нямаше как да мине без операция, като цяло нямаше нищо общо със стимулациите, а може би се е появила още преди първата ми бременност. Иначе на 20 ден от предходният цикъл ми беше инжекцията- еднократна доза. Не мога да кажа дали вторият опит ще се окаже по-успвшн от първият защото все още не сме правили трансфер, но поне има прилични бластоцисти, а двата тествани си излязоха балансирани.

# 620
I.K.. Благодаря ти много. Желая ти успех и пухкав финал да имаш 🤗👶

# 621
Момичета, моите фоликули не нарастват също равномерно и винаги имам един доминантен. Последния път беше 27мм в деня преди тригера.. Това направо е абсурд - той расте и поддтиска останалите. Така и не разбрах какво се случи с този фоликул - дали изобщо са извадили нещо и какво от него..

Тази блокираща инжекция се слага месеца преди стимулация, за да няма овулация в този месец ли?
Дали е добра идея при нисък АМХ?
Предстои ми среща с нов лекар в нова клиника и искам да имам някакъв ясен план на къде да водя разговора..

# 622
  • Sofia
Simona, още не мога да споделя опит с този протокол, но като цяло този цикъл ще се пробваме с него. Аз също имах доминантен предишният ни цикъл и не знам какво се оказа, дали той омаза работата, съвкупност от всичко ли е - никаква идея вече. Мога да споделя, това което знам, понеже вече имам уговорка с репродуктивната как ще действаме. Блокиращата в моят случай ще се сложи сега в края на месеца (което се пада след овулация - мисля 19 ден при мен), преди празниците и 2 седмици след това ще започнем със съществената стимулация. Целта на инжекцията е да нулира хормоналната ос и всичко да започне да се развива равномерно и синхронизирано. Моят АМХ не е много нисък, може би е средна работа, но тук има жени и с по-нисък, които работят по този протокол. Просто се препоръчва за някои състояния - ендометриоза, аденомиоза, дори много често при неравномерно растящи фоликули. Най-добре го постави въпросът и го коментирай с новият лекар.

# 623
Si_mo_na лекарят ще прецени дали дългият протокол е подходящ според твоите изследвания, но при много ниско Амх едва ли ще се съгласи. При мен АМХ беше 1.58, което си е ниско за възрастта ми, но иначе не е чак толкова лош резултат. Хубавото поне за мен при дългият протокол беше че няма следене на ЛХ и съответно нямах инжекция, която да блокира неговият пик. Фоликулите ми растяха много по-равномерно, но все пак не всички стигнаха подходящият размер преди пункцията и съответно от някои не извадиха нищо. Реално при този протокол се блокира собственото производство на хормони и тялото получава FSH или FSH и LH само от от инжекциите. Така лекарите могат да поемат по-голям контрол над нещата и би трябвало при правилно изчислени дози, фоликулите да растат по-равномерно. На теория уж дългият протокол бил златен стандарт при нормални нива на АМХ, но всеки случай си е индивидуален. Иначе аз и при естествен цикъл съм имала по два фоликула, но когато имат разлика по 4 мм и повече, то по-малкият си изоставаше и не достигаше зрялост.

# 624
Благодаря ви!
А когато няма стимулация с инжекции, а е на ЕЦ  как се процедира с прегледите?
Знам, че трябва да се направят 4 пункции - след всяка ли ММ трябва да дава материал или замразяват яйцеклетки и накрая ги оплождат заедно?
Обмислям и този вариант, ще стане по-бавно, но поне няма да се чудя дали не сме изпържили яйцеклетките..

# 625
На естествен цикъл по фонда правите 4 пункции, 4 оплождания, замразяват се ембриончетата и трансфер чак, когато минат и 4-те процедури. Аз имах една такава заповед, но адски много се проточи във времето. Правехме леки стимулации, после хормоните се разбъркваха, задържани фоликули... и сякаш ми отне около година. Не постигнах добри резултати, но отговорът при всеки е индивидуален (при някой сработват леките стимулации при друг - по-силните). На теория с лека стимулация и качеството на яйцеклетките трябва да е по-добро (при мен и това беше наопаки).

# 626
  • София
Аз съм на спонтанен цикъл. Si_mo_na При всяка пункция ММ дава материал. Само веднъж не е давал, защото не бяха извадили яйцеклетка. На всички други пункции каквото е извадено е оплодено и стига до бластоцист. Може и да се замрази материал, но това си го плащате.
Както е писала и vanesa_georg става по-бавно, но при мен стимулация не даде резултат заради намаления резерв и минах на спонтанен цикъл. За сега съм доволна от резултатите.

# 627
Аз съм на спонтанен цикъл. Si_mo_na При всяка пункция ММ дава материал. Само веднъж не е давал, защото не бяха извадили яйцеклетка. На всички други пункции каквото е извадено е оплодено и стига до бластоцист. Може и да се замрази материал, но това си го плащате.
Както е писала и vanesa_georg става по-бавно, но при мен стимулация не даде резултат заради намаления резерв и минах на спонтанен цикъл. За сега съм доволна от резултатите.
Колко ви е АМХ-то? И на мен ми предстои стимулация и имам предчувствие че няма да даде резултати заради намаленият ми резерв.

# 628
Моето АМХ след две стимулации е паднало на 0,53 от 0,58, което не е много, но вече сме на границата за фонда.
Решила съм след три месеца добавки да го изследвам отново и дано се е раздвижило нагоре поне малко.
Ще видим какво ще правим и дали ще опитаме на ЕЦ. Вече много се изморих след три трансфера и чакането около всичко това, но след биохимичната бременност някак не ми се рискува пак да скапаме всичко с кофти стимулация. Сякаш съм склонна на тези 4 пункции, ако има шанс да докараме поне 1 хубав бластоцист 🥹

# 629
Добавям и аз моя опит и каквото знам за дългия протокол.
Заради тежка ендометриоза, аз съм имала 3 стимулации и трите по дълъг протокол. Даже едната по т.нар. ултрадълъг не с една, а с две потискащи инжекции. Те не са точно инжекция с течност, а с мини имплантче, което секретира хормони 28 дни.
Идеята е да се потиснат нашите хормони и това дава възможност на лекарите да управляват много по-лесно и сигурно процеса, както каза Rouina.
Освен това потиска отрицателното влияние на ендометриозата върху качеството на яйцеклетките. Но понякога до такава степен потиска активността на яйчниците, че после стимулацията не е в състояние да им позволи да покажат пълния си потенциал. Общо взето - има и положителни, и отрицателни страни. Това го преценява лекарят.

По отношение на естрадиола, на последната ми стимулация беше над 3300 (което е горната граница на лабораторията), аз имах 18 фоликула, но в тях едва 4 яйцеклетки... Та хич не вярвам и аз вече на тоя естрадиол. Явно по-скоро отговаря на броя фоликули, но не е репер дали в тях има яйцеклетка.

Общи условия

Активация на акаунт