Предстои ми Инвитро / ИКСИ - Да поговорим - Тема 92

• 7 611
  • 189
  •   1
Отговори
# 135
Rouina91
Благодаря за отговора. Simple Smile
Лошото е, че не мога да взема решение и това ме тормози.
Под тежки стимулации, имам предвид, че дозите, който се прилагат на медикаментите, са доста по-високи, спрямо тези, които прилагат други лекари. Това сме коментирали с доста пациенти на лекаря.
Специално аз никога не съм имала проблеми след стимулациите или поне не съм се чувствала зле, въпреки че и двата пъти имах хипертстимулация.
При мен преди години нямаше никакви проблеми, които да са предпоставка за това.
Надявам се и сега, въпреки пътя, който изминах, аборти, неуспехи както и това, че годините ми вече напреднаха, да успея да забременя и да имам още едно здраво детенце.

# 136
Здравейте, април месец беше първата ни процедура, която завърши с грандиозен неуспех. Бях стимулирана с къс протокол и след пункцията имах 6 яйцеклетки. Тъй като ни беше първа процедура, лекарят реши да се оплождат 3 на 3, стандартно и ИКСИ. Обадиха ми се на следващия ден и казаха, че само 2 са оплодени (по една от всеки метод) и в крайна сметка останаха на етап оплождане и спряха развитие. С мъжа ми направихме кариотип, там също всичко изглежда нормално. И по препоръка на лекаря решихме да направим почивка до септември и сега предстои следващтата стимулация, този път дълъг протокол.
Междувременно получавах зацапвания, които първоначално изглеждаше да са провокирани от ново образувание, кото понеже е много малко не може да бъде определено какво точно е, както и да бъде премахнато, в последствие стигнахме до извода, че както преди година, така и сега след стимулацията лигавицата не се разраства правилно и липсва овулация, което до колкото разбрах не е проблем за старта на новия опит.
 Но съм доста скептично настроена, вероятно от неуспеха предния път, въпреки че ми обясниха, че може и самата стимулация да не е повлияла добре. От 2 години всичко изглежда наред, казват ни, че сме млади (26 и 29 години), но нищо не се получава. Не знам вие как се справяте емоционално, но аз вече се усещам на предела си, а със сигурност не трябва да е такава нагласата, при създаването на деца. Даже не знам какви въпроси да задам.... Ако някой има мнение по нашия казус, ще му бъда сърдечно благодарна ако го изрази. Two Hearts

# 137
Kaшмира, не казвате какви изследвания сте правили, в коя клиника сте.
Първата стимулация често е опит и по нея се преценява как да се реагира при следваща.
От значение за резултата на етап оплождане и развитие на ембриони до 5ти ден е материалът - как сте с АМХ, вит Д, как е спермограмата, правена ли е морфология, ДНК фрагментация?
От значение е и опитът на доктора със стимулациите, да са базирани на състоянието ви, а не на тото принцип, правилната преценка дали месецът е подходящ спрямо антралните фоликули.
И най-вече ембриологията - добра клиника с опитни ембриолози.

# 138
Kaшмира, не казвате какви изследвания сте правили, в коя клиника сте.
Първата стимулация често е опит и по нея се преценява как да се реагира при следваща.
От значение за резултата на етап оплождане и развитие на ембриони до 5ти ден е материалът - как сте с АМХ, вит Д, как е спермограмата, правена ли е морфология, ДНК фрагментация?
От значение е и опитът на доктора със стимулациите, да са базирани на състоянието ви, а не на тото принцип, правилната преценка дали месецът е подходящ спрямо антралните фоликули.
И най-вече ембриологията - добра клиника с опитни ембриолози.

Във Вита съм. АМХ- 1.71, правих дефицитите преди 2 месеца и всичко изглеждаше наред там, единствено имунологични и днк фрагментация не са правени на този етап. Спермограмата също е наред.

# 139
Aз бих казала направете ДНК фрагментация информативно, когато имате възможност. Приемайте витамин Д, не знам каква ви е стойността, но общо взето малко вероятно да има жена с добра стойност без добавки.
Старайте се с добра храна преди следваща стимулация - и двамата.
Оттам нататък следене на хормони, уверяване с доктора (Цветков?), че месецът е подходящ за старт на стимулация и ако не е - изчакване.
Изследвания като кариотип, тромбофилия, имунология, че и хистероскопия аз направих чак след неуспешен трансфер, вие не сте стигнали дотам, сега фокусът е върху добър материал за добри ембриони. Тромбофилия, имунология, хистеро са с фокус матка и трансфер.
Аз бях на принципа да изследвам каквото има по-отрано, за да не се правят безсмислени опити ако има проблем за разрешаване, но вие наистина тепърва започвате и може би няма смисъл от допълнителни изследвания, а и наистина сте млади. Simple Smile
Рядко става от раз, имайте търпение и идеята е да виждате логика и смисъл в плана за следващи стъпки, да не прилича на стреляне в тъмното, а всеки опит и изследване да учи на нещо и да се взимат мерки.
Цветков аз го смених след 3ти неуспешен опит, тогава беше в Надежда, но си имах причини. Един неуспех и ако изглежда, че прави смислени стъпки не са причина за смяна със сигурност. Simple Smile
Успех!

# 140
Здравей Sofi_anna по какъв протокол сте назначена? При късия протокол нещата са доста по-динамични и на мен ми дойде много стресиращо, комбинирано с работа на пълен работен ден. По дългия протокол се чувствам повече в контрол на нещата, и следователно по-спокойна. Гадни странични ефекти съм имала паник атака, запек, депресия, но тези са били еднократни и не са се повторяли повече.
Ще ви трябват около 10 дни, ако си вземате отпуск от работа, но вашият доктор би трябвало да ви каже приблизително кои дати ви иска там. Проблемът е, че всяка стъпка зависи от предната и е трудно да се планира от началото до края.
Стискам палци и да се радвате на успешен финал! Heart Eyes

Здравейте kashmira789, млади сте наистина, но това не намалява стреса и е нормално да се чувствате в безисходица. Емоциите около процеса се менят от положителни в отрицателни, но и обратно, така че си дайте почивка, докато се почувствате по-добре. Желая ви късмет следващия път! Two Hearts

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 16:49 от dragon.fly

# 141
Кашмира, аз съм на 25. Той е на 37. Обиколих всички гинеколози в града ми и всеки ми повтаряше "ама вие сте млада всичко че си стане" само че нямах овулация. Доказано нямах овулация. Никой не се опита да ми изчисти задържаните фоликули никой не се опита да ми помогне да си регулирам цикъла. Все "ти си млада ще стане" така го намразих това изречение. И като стана на 35 и почнат да повтарят "ами какво чакахте досега" какво правим? Хубаво че се откри един да каже "ами гинекологично си добре, отивай на репродуктивен" та си открих моята клиника и моята лекарка. Ако и тя ми беше казала "а ама ти си млада ще станат" директно щях да я сменя без замисъл. Извинявам се че така навлизам ама толкова ги мразя тези думи че ми настръхва кожата. Сменяй доктора, аз три години обикалях и чувах едно и също. Ако има проблем си го има и на 10 да си и на 60 да си.

# 142
В абсолютно същата позиция бях и аз и много се радвам, че започнахме темата. На 25 бях като започнах да усещам накъде вървят нещата, оперирана от ендометриоза 3та степен, което все се неглижираше. Все бях млада според докторите, все всичко щеше да стане “само да не го мисля”, докато не реших сама да посетим репродуктивен специалист, който ми каза “Да, млада сте, факт, но проблем има, действаме и скоро ще гушкате бебе”
Та стигнах до извода, че маймасата от лекари не ни приемат насериозно, важно е да си намерим слециалиста.
Кашмира, аз съм на 25. Той е на 37. Обиколих всички гинеколози в града ми и всеки ми повтаряше "ама вие сте млада всичко че си стане" само че нямах овулация. Доказано нямах овулация. Никой не се опита да ми изчисти задържаните фоликули никой не се опита да ми помогне да си регулирам цикъла. Все "ти си млада ще стане" така го намразих това изречение. И като стана на 35 и почнат да повтарят "ами какво чакахте досега" какво правим? Хубаво че се откри един да каже "ами гинекологично си добре, отивай на репродуктивен" та си открих моята клиника и моята лекарка. Ако и тя ми беше казала "а ама ти си млада ще станат" директно щях да я сменя без замисъл. Извинявам се че така навлизам ама толкова ги мразя тези думи че ми настръхва кожата. Сменяй доктора, аз три години обикалях и чувах едно и също. Ако има проблем си го има и на 10 да си и на 60 да си.

# 143
Това за младите супер много ме ядосва. Като започнахме преди1,5г аз бях на 32 и отидох за профилактични изследвания. Всички бяха : млада си, има време, не го мисли и ще стане.. трябваше да ги убеждавам да ми пускат изследвания, голямо претупване от гинеколози и ендокринолози беше. И като се обърна ще съм на 35 и ще е: ауу, стара си вече, няма време

Да се отбележа и аз с първи опит, уви неуспешен Cry  днес ми е 9 ден след свеж трансфер на 2 5-дневни ембриона и бета чхг е под 0,1. Препоръката на лекаря е да се направи между 10 и 14 ден, но предполагам с този резултат нямам шанс 🥲 Следих си вит Д, Б9,12, желязо, взимах добавки последните месеци. С една изцяло и една отчасти запушена тръба съм. Решихме да пробваме веднъж без лапароскопия (съмнения за хидросалпингс), но явно и до там ще стигнем. МФ е добре. Бях на къс протокол с по 6 антрални фоликула във всеки яйчник, но в единия не се развиваха достатъчно и извадиха 6 Я от 6 фоликула. Всички се бяха оплодили, но до пети ден останаха само двечки. Имам тромбофилия, за която пия аспирин от трансфера насам. Отделно съм с хипофункция на ЩЗ и Хашимото. Последно си регулирах дозата преди стимулацията и ТСХ беше 1,7. Днес пуснах пак ТСХ, което 4,7. Ще говоря и с лекаря, може би и с ендокринолог. Някой има ли идея как се процедира в такъв случай, трябва ли да се следи тсх и по време на стимулацията и дали това може да е попречило на имплантацията? Предполагам от всичките хормони последния месец съвсем се е объркала ЩЗ. Semirra, ще се възползвам и аз от препоръката за хистероскопия, кариотип, имунология и ще обсъдя и тях с лекаря.
Успех на всички, вие сте героини ❤

# 144
PurpleCurls, ТСХ трябва да бъде под 2, даже под 1,5 при инвитро.
Съжалявам за неуспеха. Има много неща, които да се обсъдят и много неща, които може да не са ОК и да са прецакали нещата.
Аз също имам 2 ембриона от 5 оплодени яйцеклетки. С ниско АМХ съм и предполагам, че въпреки добавките, качеството на Я не ми е много хубаво, въпреки, че съм на 34г.
Не може ли да се опита корекция на тръбата и естествено забременяване? Това щяхме да правим ние, но последва ИМБ и загубих и втората си тръба.

# 145
PurpleCurls, и аз започнах на 32, успях на 35. И аз държах ТСХ на 1,7, но по време на стимулация няма смисъл да се следи. Преди нея се следи и се започва стимулация само ако е под 2. Стимулацията го бута нагоре, въпреки, че чак над 4 е голям скок. ТСХ се мери 45 дни след смяна на терапия или след елиминиране на влияещи фактори - тоест след край на прием на хормони. Да е под 2 е важно за качеството на яйцеклетките. Вече аз лично гласувам за ЗЕТ, за да има време тялото да се успокои от хормоните и после пак измерване преди трансфер, че да не е над 2-2,5 и при трансфера.

# 146
Благодаря за съветите и споделения опит ❤
Si_mo_na, според лекарите и двете тръби са в много лошо състояние. И аз съм чувала само неуспешни случаи за корекция + естествено забременяване. Ще го обсъдим отново.
Semirra, притеснявах се, че може да не оцелеят ембрионите след размразяване, особено като са малко на брой. Но ще имам предвид ЗЕТ следващия път, може да се окаже по-добър вариант при мен.

# 147
Май е рядкост това да не оцелеят, трябва нещо да не са читави. Даже се засилват после и стремглаво растат. Аз съм за ПИД, за да се знае какво се връща, спестява страхотни притеснения през първия триместър. Има ги пак, но много туширани като знаеш, че основният фактор за аборт е елиминиран. И тялото наистина си почива и на спокойствие се прави оценка ок ли са хормоните и лигавицата за трансфер, ако трябва се правят и допълнителни тестове и процедури преди това. Аз правих хистеро, изследване на микробиом, лекуване на бактерии и вливане на лактобацили в матката.

# 148
Май е рядкост това да не оцелеят, трябва нещо да не са читави. Даже се засилват после и стремглаво растат. Аз съм за ПИД, за да се знае какво се връща, спестява страхотни притеснения през първия триместър. Има ги пак, но много туширани като знаеш, че основният фактор за аборт е елиминиран. И тялото наистина си почива и на спокойствие се прави оценка ок ли са хормоните и лигавицата за трансфер, ако трябва се правят и допълнителни тестове и процедури преди това. Аз правих хистеро, изследване на микробиом, лекуване на бактерии и вливане на лактобацили в матката.
Благодаря, супер полезно ми е всичко. Може и да си споделяла, но в коя болница/при кой лекар са се случили нещата?

# 149
В Турция - Мемориал, Лале Бакър. След 3 неуспешни опита в Надежда при Цветков.

Общи условия

Активация на акаунт