Предстои ми Инвитро / ИКСИ - Да поговорим - Тема 92

• 18 812
  • 530
  •   2
Отговори
# 465
Аз имам псориазис от 30 години ,достатъчно съм запозната ,повярвайте ! Благодаря все пак за мнението Simple Smile

quote author=Bubolina*86 link=topic=1799946.msg50375988#msg50375988 date=1761391380]
Първоначалния ефект на кортикостероида върху псориазиса е да го потисне, но в последствие следва нов пристъп, който е по-силен от предишния и това е известно на всеки един медицински специалист! Псориазиса е системно автоимунно дерматологично заболяване, което ангажира освен кожа и множество други органи и системи и е едно от основните нозологични единици, които се изучават в специализация по дерматология. Лекарите, които поставят диагноза и лекуват псориазис са дерматолозите, имате доста объркана представа за заболяването си, което може и да е първопричината да не можете да забременеете! Обърнете внимание и посетете дерматолог, който обаче е и клиницист за да може да ви помогне адекватно! Казвам ви го от позицията на човек завършил медицина и занимаващ се точно с лечение на автоимунни заболявания като псориазис, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит и др. Ако имате нужда от съвет или насока ми пишете. Ако не, пожелавам успех!
[/quote]

# 466
patty Ако смятате, че псориазиса не се лекува от дерматолог, защото е “вътрешно” заболяване, ако ще и от 50 години да го имате - нямате абсолютно никаква представа какво е това заболяване, кой го диагностицира и кой го лекува. Ако пък смятате, че системни кортикостероиди какъвто е медрол или преднизолон( които се изписват по време на стимулация) лекуват псориазиса, сте в още по-голяма грешка! Няма нито един гайдлайн - български, европейски или американски, който да препоръчва свободната употреба на системен кортикостероид при псориазис, освен в случаите когато има ангажирани стави! Като не вярвате на мен, поне не подвеждайте жените тук! Ето и едно елементарно търсене в гугъл какво ще каже за употреба на системен кортикостероид и псориазис

# 467
Мале ,много сте груба ! Никой не подвеждам ! Не съм казала ,че лекувам псориазис с кортикостероид ,а че не ми се е отразил зле ,когато съм го ползвала покрай ин витро процедурите .След това не се е влошавал . Те докторите в България изписват ,кортикостероиди и за мазане ,но аз никога не бих сложила . И всъщност Вие стресирате хората ,че заради псориазис не могат да забременеят . Разбирам ,че тук има много жени ,които са изнервени,заради хормоните ,но малко прекалявате ! Успокойте се ! Това е едно от най-важните неща в процеса за успешна бременност . А щом сте медицинско лице ,може просто да кажете къде практикувате и ако някой с псориазис има желание да ви се довери ,ще ви посети на място . Желая ви спокойствие и успех Simple Smile

patty Ако смятате, че псориазиса не се лекува от дерматолог, защото е “вътрешно” заболяване, ако ще и от 50 години да го имате - нямате абсолютно никаква представа какво е това заболяване, кой го диагностицира и кой го лекува. Ако пък смятате, че системни кортикостероиди какъвто е медрол или преднизолон( които се изписват по време на стимулация) лекуват псориазиса, сте в още по-голяма грешка! Няма нито един гайдлайн - български, европейски или американски, който да препоръчва свободната употреба на системен кортикостероид при псориазис, освен в случаите когато има ангажирани стави! Като не вярвате на мен, поне не подвеждайте жените тук! Ето и едно елементарно търсене в гугъл какво ще каже за употреба на системен кортикостероид и псориазис

# 468
Прочетете си отново коментара, както и следващия и отново помислете кой има грубо отношение! Изказвате се с компетентност и подвеждате, а това не помага на никой! Аз не съм дерматолог и нямам претенцията да диагностицирам или лекувам някой, опитала съм се да помогна на две жени, защото мога да ги насоча към лекар, който да им помогне, както и да им дам информация, която да е полезна, защото това е целта на форума, за какво плашене говорите изобщо не мога да разбера! Ако пък се окаже, че не там е проблемът им още по-добре, тук всички се лутаме и се опитваме да отговорим на въпроса “Защо не съм бременна”! Ако едно посещение при специалист може да им даде този отговор или да подобри състоянието им, а аз да съм помогнала да намерят този специалист, много бих се радвала!
На мен кортокостероида ми повлия много добре на псориазиса . Иначе за псориазис не се посещава дерматолог ,защото не е външно Simple Smile

quote author=Bubolina*86 link=topic=1799946.msg50375915#msg50375915 date=1761389839]
purplecurls Силно препоръчвам кортикостероид по време на стимулация, при повишени андрогени! При мен това беше разковничето и успяхме да достигнем до два бластоциста замразени на пети ден. След това при подготовката за трансфер отново се връща кортикостероида(2х5 мг при мен). Също така консулт с имунолог, но и дерматолог за псориазиса - какво лечение имате там. При вас ситуацията е сложна, защото кортикостероида ще обостри псориазиса и затова трябва да имате някакво имуномодулиращо лечение! Затова съвета ми е да посетите дерматолог със специфичната информация за предстояща стимулация и успоредно лечение с кортикостероид, да си каже и той мнението. Успех!
[/quote]

# 469
  • Sofia
PattyK, никой не казва, че псориазисът е причина да не може да се забременее, но е известен факт, че всяка една имунна активност, която действа в организма допринася за това, дори да не е основният фактор.
От личен опит мога да кажа, че от 12 фоликула имах само една година яйцеклетка, преди да ме диагностицират с автоимунно заболяване. Дори самата репродуктивна отчете, че трябва да намерим причина преди да започнем нов опит. Малко или много всяко едно автоимунно заболяване, ако не се контролира влияе негативно.

# 470
Rouina, благодаря за споделения опит. Мисля, че нямам лющене. На врата ми е в основата на косата и никога не съм виждала какво става там, но не съм забелязвала да се лющи, само сърбеж и малка раничка и то не постоянно, а отвреме навреме се появява. Не пречи да отидеш на още едно мнение за кожния проблем, ако е псориазис предполагам ще е ключово и при теб да се знае и действа навреме.
Надявам се да се намери правилното лечение при теб и следващия път да е успешен ❤
При нас пък от 6 яйцеклетки всички се оплодиха, но 2 бяха с много висока ДНК фрагментация, 2 със средно висока, но пак не оцеляха и само 2 останаха до фазата преди бластоцист. Лекаря каза, че не е ок и сега търсим причината за фрагментацията, ще видим как ще е сперматозоидната ДНК фрагментация.

Bubolina, много благодаря за препоръките и обясненията, доста често лекарите нямат време или желание да разясняват толкова подробно ❤ Не е правена биопсия, дерматолога каза, че е повече от видно и с просто око, че е псориазис. Но ще отида и на второ мнение със сигурност.
Относно репродуктивния - при Цветков съм във Вита. За псориазиса мисля, че не съм му споменавала, но ще обсъдим и това. Имаме  план и като мине изследването на микробиома на ендометриум ще отида при имунолог. Каза, че при малък % от жените е имунологичен проблема, но ако е това и не се адресира шанса за успех е много нисък.
А за кортикостероида - пих след трансфер до тест заради Хашимото, сега ще започна по-рано, дано да има по-добър резултат. Явно ще трябва по-холистичен подход с различни специалисти, доста изследвания и да се заредя с повече търпение 🙄

# 471
PurpleCurls, каква беше причината на доктора за трансфер на два ембриона? Все пак е първи опит?

# 472
Lubanik, причината беше, че на 5 ден не бяха достатъчно развити - стадий морула мисля, че беше. Друг е въпроса дали е можело да изчакаме още 1 ден да се развият до бластоцист, но без никакъв опит от моя страна, чакаща 2,5 часа с пълен мехур и не знаеща до последно колко ембриона има -  толкова.
PurpleCurls, каква беше причината на доктора за трансфер на два ембриона? Все пак е първи опит?

# 473
Purplecurls Аз също съм при Цветков във Вита. Вероятно си разбрала, че се мести на друго място от ноември.
Стратегията с кортикостероида, той я приложи. Преди това бях в Щерев и след консулт с ендокринолог ми беше назначен глюкофаж, пак с идеята да потисне андрогени, но нямаше този ефект. Обсъдете и това с кожата, покажи му ако имаш плака по време на прегледа, както и при консулта с имунолог също го сподели. Аз бях на консулт при проф. Михайлова, когато и разказах всичко за мен, нейното мнение беше, че проблема ми не е имунологичен и не очаква да има проблем в изследванията. Но когато излязоха  TH17/Treg имаше намален брой TH17 спрямо увеличен Treg, което води точно до имплантационни неуспехи. След резултата Михайлова бързо си промени мнението, че не е имунологичен проблема и назначи вливка преди трансфер, както и контролна в 6-7 г.с Направихме две вливки- първата с първия трансфер, но резултата беше пак негативен. Втората с второто ембрионче, което имах, но тук Цветков искаше и лепило да сложим в матката два дни преди трансфер. Резултата за сега е положителен, в петък пуснах контролните изследвания и отново ако са извън норма ме очаква вливка. Ако трябва да съм честна аз също не вярвах, че имунологично е проблема, направих консулта и препоръките за да съм сигурна, че съм направила каквото трябва и да не съжалявам т.к това ни беше последното ембрионче. Затова е много важно да споделим всяка една подробност с лекаря, понякога незначителна за нас и дори за лекаря, накрая се оказва важна за крайния резултат!
Стискам палци за положителни резултати!

# 474
Purplecurls Аз също съм при Цветков във Вита. Вероятно си разбрала, че се мести на друго място от ноември.
Стратегията с кортикостероида, той я приложи. Преди това бях в Щерев и след консулт с ендокринолог ми беше назначен глюкофаж, пак с идеята да потисне андрогени, но нямаше този ефект. Обсъдете и това с кожата, покажи му ако имаш плака по време на прегледа, както и при консулта с имунолог също го сподели. Аз бях на консулт при проф. Михайлова, когато и разказах всичко за мен, нейното мнение беше, че проблема ми не е имунологичен и не очаква да има проблем в изследванията. Но когато излязоха  TH17/Treg имаше намален брой TH17 спрямо увеличен Treg, което води точно до имплантационни неуспехи. След резултата Михайлова бързо си промени мнението, че не е имунологичен проблема и назначи вливка преди трансфер, както и контролна в 6-7 г.с Направихме две вливки- първата с първия трансфер, но резултата беше пак негативен. Втората с второто ембрионче, което имах, но тук Цветков искаше и лепило да сложим в матката два дни преди трансфер. Резултата за сега е положителен, в петък пуснах контролните изследвания и отново ако са извън норма ме очаква вливка. Ако трябва да съм честна аз също не вярвах, че имунологично е проблема, направих консулта и препоръките за да съм сигурна, че съм направила каквото трябва и да не съжалявам т.к това ни беше последното ембрионче. Затова е много важно да споделим всяка една подробност с лекаря, понякога незначителна за нас и дори за лекаря, накрая се оказва важна за крайния резултат!
Стискам палци за положителни резултати!
Къде изследвахте Treg и TH17?

# 475
Bubolina, колкото ти беше съотношението? Моето беше 2.1 миналата година и Михайлова каза, че е съвсем леко и при мое желание мога да пия медрол 2 пъти преди трансфер. Сега чета в чат джи пи ти, че е добре да бъде под 1.5.

# 476
Simona В Александровска болница, лаборатория по клинична имунология. Ако не сте от София, можете да звъннете в лабораторията и да ви обяснят в какви епруветки да се вземе кръв, отивате в близка лаборатория и там ви взимат кръв, която изпращате по куриер. Плащате онлайн с банков превод и си проверявате резултата он лайн.
Stefaniya Th17/Treg 1.98

А това беше и назначението на проф. Михайлова след като й изпратих резултатите ми. Странно защо при теб не е назначила …

# 477
Може би има значение и стойностите. Аз съм с три неуспешни. Най-различни 😀

# 478
purplecurls При мен ситуацията беше точно такава - първа стимулация, яйчниците почти не отговориха на терапията и се наложи повишаване на доза с незадоволителен резултат, само един ембрион, върнат на четвърти ден и никаква имплантация. Втората стимулация беше при друг лекар, който реши да включи кортикостероид и това и някои други неща доведоха до желания резултат, затова и го препоръчвам при високи андрогени.
Относно псориазиса - има много дерматолози, но не всички се занимават с псориазис. Повечето са по филъри, козметични процедури и мазила. Според мен ви трябва дерматолог, който се занимава основно с това - добър вариант е доц. Богданов в Токуда, допълнително съпругата му е АГ пак там и може да съгласува с нея репродуктивните проблеми, въпреки, че тя се занимава повече с проследяване на бременност. Това, което ми описвате е лек псориазис( ако е псориазис т.к разбирам, че биопсия не е правена) в повечето случаи като вашия лечението е само външно или евентуално болест модифициращо средство като неотигазон или метотрексат( това изключваме т.к е тератогенен и при опити за бременност трябва да има поне 6м изчистване) Проблема на автоимунните заболявания е, че те водят до системно възпаление в организма и свръхактивация на имунната система, а това изключва бременност. Организма минава на safe mode и поддържа основни органи и системи, каквито матка и яйчници не са. Затова и се препоръчва каквото и автоимунно да има, то да се вкара в ремисия преди бременност, а още повече при ин-витро. Какъв е смисъла да вкарвате здрави ембриони, ако тялото ще ги отхвърли в следствие на свръхимунитет или пък матката няма да има подходяща среда за развитие точно защото тялото не я приоритизира? В кой център е репродуктивният ви? Може би в следващото посещение е хубаво да си поговорите на тази тема и да изчистите въпросителните. Разбира се тук имунолог също ще помогне доста, най-малкото ще има терапия, която да овладее имунния отговор. При мен няма автоимунно заболяване, но и кортикостероида и зарзио са ми изписани точно да предотвратят имунно отхвърляне на ембриона.

Bubolina*86 И аз съм с псориазис, и имах биохимична след икси. Бихте ли пояснили как “матката няма да има подходяща среда за развитие точно защото тялото не я приоритизира”?

PurpleCurls, и ние сме с висока ДНК фрагментация и сега мъжът ми взема добавки да я намали. Зимот метода за селекция на сперматозоидите помогна при нас. От 4 стимулации и оплождания, 2 бяха по Зимот и в резултат оцелелите ембриони бяха повече накрая.
Иначе качеството на ембрионите зависи и от моите яйцеклетки, затова и аз вземам добавки - отборна работа си е. Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 окт 2025, 10:57 от dragon.fly

# 479
dragonfly Темата е доста обширна и може много да се разсъждава върху нея, а и не всички механизми, които са засегнати са напълно изучени от медицината. Краткия отговор е, че при системно възпаление се нарушава нормалната хормонална регулация. Тук говорим и при двата пола. От това има няколко последици - неправилна оогенеза и незрялост на яйцеклетките или пък понижено качество, неправилна сперматогенеза, неправилно съзряване на лигавицата на матката и едно от най-важните неблагоприятна среда в матката за ембриона.  Има най-различни механизми, които тялото активира за да поправи тези отклонения, но когато има системно възпаление това не винаги е възможно, а и засягането на жизнено важни органи от това възпаление е приоритет на тялото. Тук говорим много общо, всеки един организъм е различен и има такива, които успяват да компенсират, но има и такива, които не могат. Ето една статия, която може да е полезна: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11896653/
Друго много важно при автоимунни заболявания като псориазис или анкилозиращ спондилит е, че патогенезата при тях се развива в следствие на свръхпопулации на Th17 клетки. Това са основни клетки на адаптивния имунитет, които организма използва за защита от инфекциозни заболявания, гъбични инфекции, паразити и др. Когато тяхната популация е свръхактивирана това води до атакуване на собствени органи и системи, може да прерастне в псориазис или др. Th17 клетките са изключително важни за маточната среда и имплантирането на ембриона, както и за развитието на бременността. В имплантационната фаза тяхната популация спрямо Treg клетките трябва да е повишена, така лигавицата на матката е рецептивна към външна намеса, каквато е имплантацията на ембриона. След имплантирането пък това съотношение трябва да се измести в обратна посока - доминиращи Treg клетки, което ще осигури оцеляването на ембриона и неговото развитие. Преди раждането това отношение отново се изменя към Th17 доминиращо, така пък се стимулира продукцията на простагландини и се подтикват контракциите.
Наистина темата е много дълга и не съм сигурна, че съм успяла да изчета всичко по нея, нито пък, че науката е открила всичко. Тепърва се правят открития в изкуствена маточна среда как се случва имплантиране на ембрион, как самия ембрион избира къде да се имплантира и защо понякога здрав ембрион не се имплантира в лигавицата. Въпрос е на химични реакции, биологични механизми и генетика, но пълни и изчерпателни отговори все още няма.
И с това не искам да плаша нито една от вас, а само да заостря вниманието ви, ако имате съмнения за каквото и да е съпровождащо заболяване, посетете лекар, споделето го с репродуктивния си! Може да не е проблем, но може и да е.

Общи условия

Активация на акаунт