Предстои ми Инвитро / ИКСИ - Да поговорим - Тема 92

• 18 905
  • 530
  •   1
Отговори
# 525
След оплождането (ден 0) сперматозоидът внася своята ДНК и центрозома - това е „организаторът“ на първите деления.
   Ден 1: образуват се два пронуклеуса (мъжки и женски).
   Ден 2 - 3: ембрионът се дели на 2 - 8 клетки.
 Ако спре на този етап или има неравномерни деления / фрагментации, най-често причината е спермална ДНК-фрагментация, оксидативен стрес или дефектна центрозома.
      Ден 3 - 5 доминира качеството на яйцеклетката. Около ден 3 ембрионът включва собствения си геном (т.нар. embryonic genome activation). Дотогава той използва запасите от РНК и протеини, които е получила яйцеклетката.
    Ако се задържи до ден 3, но спре между ден 4 - 5, причината най-често е в яйцеклетката - неадекватни митохондрии, дефекти в РНК, неправилен хромозомен материал.
    След ден 5 имплантацията на ембриона зависи от хармонията между двете ДНК и от лабораторните условия (култура, температура, хранителна среда).
Качеството на трофектодерма и вътрешната клетъчна маса е показател колко добре яйцеклетката е поддържала развитието след активиране на генома.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 09:33 от •MERA•

# 526
  • Sofia
porto84, аз съм срещала, че до ден 3 (2 и 3) ако има спиране на развитието, това е от мъжки фактор. Като гледам има доста спорни мнение и по този въпрос.

# 527
Да, и аз знам, че това са митове.

porto84, аз съм срещала, че до ден 3 (2 и 3) ако има спиране на развитието, това е от мъжки фактор. Като гледам има доста спорни мнение и по този въпрос.

# 528
Да, на мен просто ми стана интересно, защото лично за мен аз си мисля, че проблема е в яйцеклетките, тъй като при мен има и възрастов фактор.

# 529
  • Sofia
Да, на мен просто ми стана интересно, защото лично за мен аз си мисля, че проблема е в яйцеклетките, тъй като при мен има и възрастов фактор.
Щом при теб го има този възрастов фактор, няма ли го и при половинката ти? Не знам защо се е приело, че мъжката сперма е вечна...Както се разваля качеството на яйцеклетките с възрастта, така се разваля и това на сперматозоидите. Да, те продължават да отделят материал, ама той също намалява качеството си. В карйана сметка без по-сериозни изследвания, имунология, тестване на ембриони и ДНК фрагментация  е трудно да се каже къде може да е проблема. Може да е и смесен фактор (както при нас). При първият опит инвитро се водехме с много лек мъжки фактор (ниска моргология и висока фрагментация), която уж щяхме да заобиколим със селекция... Е да ама се оказа, че имаме и доста сериозен женски фактор за който не знаехме (откриха ми ендометриоза и автоимунно заболяване), което доста скапва качеството на яйцеклетките. Нямаме възрастов фактор имам нормален резерв, но пак изкарахме само една яйцеклетка, което въобще не очаквахме, защото ме водеха за 'здрав човек с добър резерв' е да ама не... Grinning

# 530
porto Аз също си мислех, че проблема при мен е възраст, намален резерв и лошо качество на яйцеклетки. По-скоро при първата ми стимулация и неуспешен трансфер това беше обяснението на репродуктивния и тотално ме беше скапала с коментара си. Обаче съвсем наскоро учени излязоха с нови дани относно т.нар. “Стареене” на яйцеклетките. И се оказва, че яйцеклетките си имат механизми да блокират мутациите причинени от свободни радикали, околна среда, възраст, хранене и др. Всъщност с възрастта се скапва качеството на сперматозоидите или поне така твърдят съвсем наскоро публикувани статии. Ако ви се чете, ето линк:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC12327460/#:~:text=Abstr … al%20consequences.
Къде е истината? Нямам идея, но ето, че още един мит е на път да се развенчае …
П.С В крайна сметка, при мен проблема се оказа истоцеле и маточна среда. Коригирахме и двете преди последния ми трансфер и ето, че вече съм в девета седмица. Все още съм на тръни за лоши новини, но все пак забременях на 39 год, а бях на 37 год когато ми казаха “ Ми лошо качество на яйцеклетките”

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 11:33 от Bubolina*86

Общи условия

Активация на акаунт