Предстои ми Инвитро / ИКСИ - Да поговорим - Тема 92

• 27 768
  • 761
  •   1
Отговори
# 510
Как се справяте с чакането от момента на пункцията докато разберете как са се развили ембриончетата?
И аз никак не се справях. Всеки ден треперех и се притеснявах. Като се има предвид, че ряботех и пак нищо не  можеше да ме разсее до такава степен, че да не го мисля.

# 511
И аз така. Голямо притеснение ми беше и с нищо не можех да се разсеям. Единствено бях спокойна първия път, но предвид резултатите, всеки следващ път бях кълбо от нерви.

# 512
И аз мога да кажа,че това ми беше най-голямото притеснение!И има защо!Накрая ако всички не оцелеят всички надежди и мечти умират…както се случи при нас първия път.
А и също да добавя,че когато имаш 1 ембрион те е страх дали ще оцелее много, но като имаш 8 и накрая ти зашлевят шамара, че не е оцелял ни един , шока е огромен !

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 12:39 от Tinkiela

# 513
От клиниката, където бях аз, звънят на 1ви ден да кажат колко са оплодени и след това чак на 5ти ден с финалния резултат. Първите 2 дни бях вкъщи, редих пъзели. Следващите два дни бях на работа, работата разсейва най-добре, ако не се чувствате зле от пункцията.
Най-гадно беше последния ден, когато стоиш и си гледаш телефона нон стоп и чакаш заветното обаждане. На мен ми звъннаха късния след обед и почти бях откачила вече 😀
Признавам от опита ми до тук, това е най-гадното чакане, защото първо, нищо не можеш да направиш (след трансфер можеш да си правиш ранни тестове, ако толкова не издържаш) и второ резултатът не е + или -, а може да е всякакъв, ако имаш повече оплодени.

# 514
При моята пункция се очакваха между 3 и 5Я, а беше извадена само 1. Бях я отписала, защото бях съкрушена от резултата, като знам какви са шансовете… Чакането беше отвратително! Поне ми звъняха сутрин в 10 и не е било толкова побъркващо! В крайна сметка си се развиваше нормално до стадий морула на ден 4, когато и направихме трансферът, защото док отсъстваше на ден 5.

# 515
Не мен също ми звъняха само на ден 1 и ден 5, което ми се струва по-добрата практика. Чакането в деня за обаждането е най-тежко, а резултатите на ден 3, в повечето случаи са без значение.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 21:04 от ВаНиЛа

# 516
Вече исторически е хубаво да ти кажат кога са отпаднали ембрионите, защото след ден 3 е сигнал за проблем от мъжка страна.

# 517
Честно казано, чакането след трансфера ме напрягаше повече.
Ние не успяхме да замразим нито един ембрион след първата стимулация. От това по-лошо винаги може да бъде, нали .. и все пак - много съкрушаващо.
След втората стимулация замразихме две, но ето - направихме ЗЕТ с пълно подсигуряване от моя страна и от тази на АГ и резултат 0.
Сега предстои нов ЗЕТ, честно казано , добре, че ще е на ЕЦ, защото всичко това вече ми идва в повече.
Та всеки си води своите вътрешни битки и това е. Чакаш. И се молиш. После пак се молиш. И така. Докато прегърнеш бебето. И после пак се молиш, всичко да е наред, но поне прегръщаш бебе ❤️🙏

# 518
Вече исторически е хубаво да ти кажат кога са отпаднали ембрионите, защото след ден 3 е сигнал за проблем от мъжка страна.
С това не бях запозната. На мъжът ми спермограмата му е добра, но след 3-ти ден загинаха няколко ембриона. От оплодени 11 останаха 3 ранни бластоцита.

# 519
  • Sofia
С това не бях запозната. На мъжът ми спермограмата му е добра, но след 3-ти ден загинаха няколко ембриона. От оплодени 11 останаха 3 ранни бластоцита.

И аз съм срещала на няколко места, това че ако ембриончето погине до ден 3 е заради мъжки фактор, но пак не е гаранция. Изследвали ли сте ДНК фрагментация? Спермограмата и нормална да е, може да има изменения във фрагментацията.

# 520
Май и аз не се справям.
При първия ни опит извадиха едва 2 яйцеклетки и нито една не се оплоди.
Изобщо не си представях такъв сценарий, още повече че имах 8 фоликула. Бяхме съкрушени...
На втория извадиха 4 яйцеклетки, но само 1 се оплоди и бързаха да го върнат на трети ден, защото е единствено. Но не се получи.
Това, което аз правех, беше да си мисля за онези мънички съвкупности от клетки, които се борят за живот. Изпращах им цялата си положителна енергия и се надявах да са добре. Представях си как ги пазя и ги гушкам.
Опитвах се да си обясня, че притеснението не ми помага по никакъв начин и се стараех да съм максимално спокойна. Всяко бебче би предпочело спокойна майка. ❤
Успех, момичета!
Как се справяте с чакането от момента на пункцията докато разберете как са се развили ембриончетата?

# 521

И аз съм срещала на няколко места, това че ако ембриончето погине до ден 3 е заради мъжки фактор, но пак не е гаранция. Изследвали ли сте ДНК фрагментация? Спермограмата и нормална да е, може да има изменения във фрагментацията.
Последно не разбрах “до ден 3” или “след ден 3” се смята, че е заради мъжки фактор?
Не, не сме правили фрагментация. Попитахме и докторите казаха, че е безмислено при толкова добра спермограма. Тя си изтече като давност така че при следващата ще пуснем и фрагментация. Най-големият въпрос за нас сега е къде да се местим от сегашната клиника….

# 522
Аз знам за след ден 3 - тоест ако не стане бластоцист. Моят мъж е с ок спермограма, но завишена фрагментация, с която в Бг не се справиха.

# 523
Ако умират до 3 ден се смята ,че е заради женски фактор ,а след 3 ден заради мъжки . Разбира се не е задължително ,това да е причината на 100%

Последно не разбрах “до ден 3” или “след ден 3” се смята, че е заради мъжки фактор?
Не, не сме правили фрагментация. Попитахме и докторите казаха, че е безмислено при толкова добра спермограма. Тя си изтече като давност така че при следващата ще пуснем и фрагментация. Най-големият въпрос за нас сега е къде да се местим от сегашната клиника….

# 524
След оплождането (ден 0) сперматозоидът внася своята ДНК и центрозома - това е „организаторът“ на първите деления.
   Ден 1: образуват се два пронуклеуса (мъжки и женски).
   Ден 2 - 3: ембрионът се дели на 2 - 8 клетки.
 Ако спре на този етап или има неравномерни деления / фрагментации, най-често причината е спермална ДНК-фрагментация, оксидативен стрес или дефектна центрозома.
      Ден 3 - 5 доминира качеството на яйцеклетката. Около ден 3 ембрионът включва собствения си геном (т.нар. embryonic genome activation). Дотогава той използва запасите от РНК и протеини, които е получила яйцеклетката.
    Ако се задържи до ден 3, но спре между ден 4 - 5, причината най-често е в яйцеклетката - неадекватни митохондрии, дефекти в РНК, неправилен хромозомен материал.
    След ден 5 имплантацията на ембриона зависи от хармонията между двете ДНК и от лабораторните условия (култура, температура, хранителна среда).
Качеството на трофектодерма и вътрешната клетъчна маса е показател колко добре яйцеклетката е поддържала развитието след активиране на генома.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 09:33 от •MERA•

Общи условия

Активация на акаунт