Отговори
# 90
И да докладвате, и да трият постове, това не променя нищо. Но странно,че са изтрити постове написани с уважитален тон, а грубиянските....

# 91
  • София
Ozzy, сигурно си чувала един БГ-виц, в който има голяма доза истина. “Като знам какъв съм инженер и ме е страх да отида на лекар”.
Моя приятелка в момента се бори с агресивен рак на гърдата, който е диагностициран едва когато започва да я боли гръбнака, където откриват големи метастази. Супер стриктна и отговорна майка на 3 деца, която на всеки 10 месеца ходи на мамолог при известни и прехвалени лекари. Толкова за скрининга и човешкия фактор при профилактиката на болестите.😕 Много по-спокойно поне за мен е детето ми да разчита и на ваксината и на профилактиката, отколкото само на 1 от двете.
Не става дума тук дали сме про- или антиваксъри. Моите деца напр. не са ваксинирани срещу Ковид, ние с мъжа ми се ваксинирахме. Изкараха го по 2 пъти, супер леко, дори безсимптомно.
Друга моя приятелка беше диагностицирана с РМШ на 35. Изрязаха й 1/2 от шийката, успя и две деца да роди след това и сега е ОК, да чукам на дърво, но мина през страшен ужас. Спортистка, маратонец, не съм я виждала и хремава даже, което говори за добър имунитет.  Ама защо трябва да се стига до там като може и да се предотврати.
За мен достатъчно стряскащо звучи, че две жени в България си отиват всеки ден от това чудо..Че някой губи майка, сестра, съпруга, дъщеря…Сметни колко са за 1 година.
Хората страдат и умират от всякакви болести, разбира се, но като има шанс да се намали тази бройка, защо да го пропускаме? Каква е вероятността в живота си да се порежеш на  ръждива тел или да настъпиш ръждив пирон? И в двата случая бях благодарна, че имам поставена ваксина против тетанус, защото бях далече от всякаква медицинска помощ.
В никакъв случай не отричам алтернативните методи за лечение, знаеш по колко различни здравни въпроси сме писали заедно. Но като става дума за нелечими или трудно лечими заболявания, предпочитам да не поемам излишни рискове, било то и хипотетични.
Buni, не знам какви са другите причинители на РМШ, cardhu, нито останалите 191 щама, но е факт, че в държави, в които масово се прилага ваксината с 9 (преди това с 4 щама, които са определени като най-чести причинители), такава диагноза почти не се поставя вече.  Пример е Нидерландия.
Аз лично не агитирам никого, а споделям защо го правя АЗ, при това с 4 години закъснение. Уважавам и всяко друго противоположно мнение, зад което стои обоснована научна аргументация.
Иначе нещата отиват на: “Всеки сам си прецЕнЯ”.😉

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 00:31 от Skiorche

# 92
Скоро приключих лъчетерапия. Не е свързано с ЧПВ, но е онкология. И не подценявам никакви рискове. И зад решенията ми стои точно обоснована аргументация. Търсила съм инфо и съм намерила  За мен е била достатъчно мотивираща.

# 93
  • София
Cardhu, стискам палци лошото да е останало зад гърба ти и да си здрава! Аз също търсих и изчетох много научна информация и статистика по темата за ваксината, защото имах своите колебания и притеснения - и на английски и на немски език. Това беше и една от причините да отложа с няколко години ваксинацията (наред с Ковид).

# 94
  • София
skiorche, не мога да ти отговоря, защото не зная. Аз съм с две конизации и отрицателни hpv тестове винаги Confused. Според лекарите не съм никакво изключение.
Години четене и дамите в темата ми помогнаха да взема решение да ваксинирам дъщеря си.
cardhu, Flowers Four Leaf Clover, лошото да е зад гърба ти!
Модерацията във форума ме отвращава, поне си правете труда да обяснявате на потребителя причината за изтрития пост.
Извинете ме, ако някой ми е отговорил, не съм прочела.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 01:02 от buni

# 95
Статистиката е някакви числа. А зад всяко число стоят поне няколко човешки съдби

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 08:54 от Г-жа Рамацоти

# 96
Разбира се, че когато си засегнат лично, ще имаш друг поглед върху нещата.
За мен, ако нещо, което помага, трябва да се използва.

Така, че има ли нещо, което обещава помощ и за детето ми, ще го ползвам винаги. Както казвате, въпрос на личен избор.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 08:28 от red soul

# 97
  • София
Дами, аз не разбирам защо е целия този спор. Аз приемам различното мнение от моето. Всеки носи отговорност за себе си и децата си. Не държа на всяка цена да убеждавам кое е най-добро и да заклеймявам инакомислещите.
В началото бях против ваксината, сега ме е яд, че изпуснахме безплатната, но така или иначе дъщеря ми не води полов живот (а мисля че и това не е основополагащо) и не е късно да я ваксинираме, като до края на годината ще поставим първата доза.
Ето, при нас не е имало такива екстри, затова не пропускам всяка година ходене на преглед, ехограф, цитонамазка, микробиология и колпоскопия. За мое успокоение. Но дори и да имах въпросната ваксина, тя не е гаранция, че не може да ме сполети най-лошото, затова предпочитам профилактичните прегледи и изследвания.
Мисълта ми е, че дори и при поставена ваксина, профилактичните прегледи остават на дневен ред. Но ако поне малко тази ваксина помогне на дъщеря ми, аз трябва да подходя отговорно към здравето й.

cardhu, желая ти да си здрава и всичко неприятно да остане като блед спомен. Hug

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 09:18 от Тонка*

# 98
Здравейте,
Темата за тази ваксина и мен ме вълнува, тъй като скоро трябва да взема решение за дъщеря ми. И аз съм от тези, които се боят от последиците от ваксината в дългосрочен план. И мисля, че всъщност това е основното притеснение на майките, които избират да се въздържат от нея. Не съм прочела информация от кога ваксината се прилага масово (т.е. извън експерименталния период) и дали това е достатъчен период, след който да е направено категорично заключение за нейната безопасност - може ли някой да ме насочи към надежден източник, където има такава информация. Когато съм се допитвала до различни лекари относно поставянето, съм получавала противоречиви съвети, но в интерес на истината става въпрос за период от няколко години, не в момента.

# 99
  • Mediterraneo
Всъщност в темата няма антиваксъри, не знам защо се възпалиха толкова някои хора.

# 100
Добре е да се прави разлика между антиваксър (плоскоземец, кемтрейлър и възражданец) и родител притеснен, искащ най-доброто за детето си,  изчел тонове медицинска информация, често на повече от един език и стигнал до извода, че няма пълно щастие и всичко е въпрос на вероятности.
За мен лично крещящите про-ваксъри и класическите антиваксъри са на едно и също ниво на графиката на Дънинг Крюгер.

# 101
Ако има и 10% шанс да предпазя децата си чрез ваксината, пак бих ги ваксинирала. И двете са с ваксина. Голямата имаше 3 дози от старата, на 12-13 г сега е на 23 и сложихме 2 дози и от тази за 9 щама, платено. Малката е с новата по протокол.
Обмислям дали и аз да си сложа, след като четох че и за раждали жени е подходяща.
За съжаление имаме сериозна генетична история с онко болести по линия на жените от страна на майка ми.
Медицината напредва и се надявам да се намерят ваксини и за другите най- разпространени видове рак.
Никого не убеждавам от познатите ми, всеки си има глава на раменете, да си чете и да си решава за децата си.

# 102
Здравейте, имам дъщеря на 13г, идва й от три месеца, като до сега редовно, но този месец й закъснява вече 3 дни и малко се притеснявам. В петък пътуваме за море и се чудя да чакам да се върнем или да ходим на гинеколог преди морето, разбира се ЛЛ не вдига?

# 103
Не се притеснявайте. В първите две години си приема, че цикълът се урегулира и може да не е редовен. Според мен, ако не и идва.повече от 2 месеца, тогава може да се провери.

# 104
  • София
Първата година е съвсем нормално да има всякакви отклонения в цикъла. Три дни закъснение…и търсите гинеколог, изключително странно, жена сте предполагам?

Общи условия

Активация на акаунт