Как ще казват на галено на дете с име ИВОН и харесвате ли името

• 3 364
  • 78
  •   1
Отговори
# 45
BernardaM, с майката на Нийка сме се подвизавали в общи групи и доколкото помня, детето е Антония, викат й Ния/Нийка.

Това прави за мен нещата още по-странни, но щом им харесва Rolling Eyes
Никога не бих се обърнала към човек с "Нийка", освен ако това не е името му по документи. Отвратително звучи.

# 46
  • София
Аз имам непоносимост и към умалителните думи - ще хапнем картофки, ще изпушим по цигарка, ще хапнем тортичка...
Та така и с имената. Има прекрасни имена, които не намирам смисъл да се съкращават.

# 47
Много непоносимост към съвсем нормални неща в темата

# 48
  • София
Много непоносимост към съвсем нормални неща в темата

Е, за някои не е нормално големи хора да говорят като малки дечица. Има такива случаи.

# 49
Други пък не се вторачват в глупости

# 50
Познавам Ния, на която й викат Нийчето и Теа, която е Тейче. За мен не е ок. Избирайки кратко име хората обикновено елиминират нуждата от галено, ама в този случай тия "галени" идват тъкмо от родителите.

# 51
Моята внучка е Деа и й викаме Дейче. На мен много ми харесва.

# 52
На мен ми е супер странно без галено. Грубо ми е на цяло име. И неестествено

# 53
  • Варна
Всякакви такива " модерни " имена са отблъскващи. Понякога звучат не само не на мястото си, а показват колко им е на родителите, че са се разписали да кръстят детето си така. Не казвам, че трябва да се казва Петранка, каквото име е било характерно в миналото, но се сещате какво имам предвид. Има предостатъчно красиви български имена, някои от които вече по-рядко се срещат. По едно време се беше напълнило с Викторовци и Виктории. Трябва разнообразие и богатство!

# 54
Не мога да повярвам с колко тесногръди и нетактични хора е пълно вече. Да ги отблъсква едно име...

# 55
Аз лично не харесвам името Ивон, а още по-малко пък Никол. Звучат ми грубо.

# 56
Разправях се за това с една дама, на която обяснявах, че на Елена ѝ казваме Елена и това е. Не могло. Как така? Нейния внук Ивайло е Иво или Ивко, Ивайло е като му се карат (не е като да съм я питала). Казах ѝ "Страхотно, ей за това хората си мразят имената или се дразнят, когато някой го използва, защото си мислят, че някой им се кара." Замълча.
За мен всеки има право на избор относно това как ще му казват. Винаги питам. Винаги. И се съобразявам. И на М му казвам с цяло име. За нещастие имам име с разпространено кратко, което не ми харесва и се представям направо с друго кратко иначе на секундата, в която си го кажа се обръщат с мен с типичното кратко, а в пъти предпочитам цяло, както цял живот вкъщи са ми казвали. Близки познати даже се обръщат по фамилия. Като с щерката.
- Как се казва?
- Елена.
- Ели ти... (Постави кратък разговор тук)
Ми. Няма логика.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 21:10 от Inferiya

# 57
Ми то в случая вие избирате вместо детето. Естествено, че ще и казват Ели. Инатите се за глупости

# 58
Зависи от името. И аз не обичам на цяло име да се обръщат към мен. Но и рядко някой го прави.

# 59
Категорично не е по моя вкус името Ивон. Все едно Иван, но с правописна грешка, така ми звучи.
По горе е даден пример с Петранка за старомодно име и използвам случая да вметна, че много ми харесва Петра и Петрана. Познавам една Петя, която на дърти години се прекръсти официално на Петкана ( бабата, на която е кръстена) Известен архитект в Пловдив е към момента.

Общи условия

Активация на акаунт