Хамас нападна Израел - 2

• 30 449
  • 980
  •   1
Отговори
# 945
Хамас не вярва? Щяхме да се хванем, ако не беше започнало като 7.10.

# 946
Хамас е терористична групировка, по принцип е редно да бъде унищожен

# 947
Маскирани израелски заселници раниха четирима палестинци на Западния бряг днес, като са подпалили земеделски земи и превозни средства, съобщиха израелската армия и палестински представители, цитирани от Ройтерс.
Палестинският министър Муаяд Шабан заяви, че заселници са подпалили четири камиона, земеделска земя, помещения и палатки, принадлежащи на палестинци.

Интересно определение на израел за терористичните нападения на еврейски радикални религиозни фанатици - прекратили конфронтацията
Израелските сили за сигурност посочват, че са прекратили конфронтацията и са разпръснали тълпата.

Съвсем резонно не само Хамас ,но и никой не вярва ,че израел ще спре тормоза над палестинците и ще спре да нарушава международното право крадейки земята им .
Анксирането на Западния бряг си е на дневен ред .

# 948
Статия на Independent от днес :

Хуманитарната служба на ООН съобщи миналата седмица, че през октомври е регистрирала повече нападения от израелски заселници срещу палестинци на Западния бряг, отколкото през който и да е друг месец, откакто започна да води статистика през 2006 г. Според данните е имало над 260 нападения.

Началникът на Централното командване, генерал-майор Ави Блут, осъди това, което нарече „неприемлива ситуация“, принуждаваща значителни ресурси да бъдат отклонявани от засилване на сигурността и провеждане на антитерористични операции.

„Реалността, в която младежи от анархистки кръгове действат насилствено срещу невинни цивилни и срещу силите за сигурност, е неприемлива и изключително сериозна“, каза Блут. „С нея трябва да се справим твърдо.“

Президентът на Израел в сряда осъди това, което нарече шокиращо и сериозно нападение от израелски заселници срещу палестинци на Западния бряг, като призова за прекратяване на нарастващата вълна от насилие, извършвано от заселници в окупираната територия.
Херцог заяви, че насилието, извършено от „шепа извършители“, „прекрачва червената линия“, добавяйки в публикация в социалните мрежи, че „всички държавни институции трябва да действат решително, за да изкоренят това явление и да укрепят бойците на ЦАХАЛ и силите за сигурност, които ни защитават ден и нощ“.
Висш израелски командир подкрепи позицията на Херцог, заявявайки, че подобно насилие от „анархистки елементи“ сред общността на заселниците е неприемливо и ще бъде преследвано „с твърда ръка“.

# 949
  • при него
Доколкото разбирам, Хамас не се оттегля напълно, защото не вярва, че Израел ще спре да избива и руши дори след напускането им. От друга страна им е отказан коридор на изтегляне и гаранция за оцеляване след разоръжаване. Хамас няма стимул да се оттегли, защото знае, че ще бъде унищожен веднага след това. И пак се получава един затворен кръг. Аз мисля, че най-доброто решение би било тези, които са ги финансирали до сега да си ги прибират в техните държави.
Мера, с болднатото съм много съгласна.
Сега се зачудих, в плана на Тръмп не беше ли записано, че ако се разоръжат ще бъдат помилвани? Аз мисля, че имаше точно такава точка.
Аз съм виждала доста снимки, на такива, които се предават. Предполагам, че са редови бойци или сътрудници, а не висши ръководители.

# 950
Да, планът на Тръмп има такава клауза. Но те висшите ръководители май никога не са били на територията на Газа, още от преди 7ми октомври. Мисля, че никой от "успешните удари", когато унищожаваха цял квартал и после обявяваха, че уж са убили високопоставен член на Хамас, не е потвърден от независими източници или даже от палестинците. От самото начало се говори, че всичките са били навън.

Вакуумът в Газа е много тревожен за мен, много. Това са два милиона изстрадали хора, които са много податливи на манипулации и готови на всичко, за да отмъстят за загубени или осакатени близки - барутен погреб е това. И Ал-Каида, и ИДИЛ така възникнаха (да не говорим за самия Хамас и Хизбулла).

# 951
Израелски заселници са подпалили джамия в палестинско село на Западния бряг през нощта. В допълнение те са надраскали стените на храма с изпълнени с омраза послания, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това се случва малко, след като израелски ръководители осъдиха скорошна атака на израелски заселници на Западния бряг срещу палестинци. ...

Незаконното заселване на западния бряг е инициатива и е с подкрепата на държавата , израелските властти естествено разследват и съвсем естествено не са идентифицирали заподозряни .

Израел е призован да отговаря по обвинения за изтезания
Сред формите на изтезания, отбелязани в докладите и цитирани от Комитета, са „тежки побои, включително по гениталиите, електрошокове, принудително държане в неудобни пози за дълго време, умишлени нехуманни условия на задържане и лишаване от храна и вода, както и сексуални обиди и заплахи за изнасилване“.

Тези доклади, изготвени от различни органи на ООН, както и израелски, палестински и международни неправителствени организации, посочват, че малтретирането на палестинци „остро се е увеличило“ след 7 октомври 2023 г., достигайки „безпрецедентни нива“ и с „пълна безнаказаност“, отбеляза Кесинг.

През юли 2024 г. върховният комисар за правата на човека публикува доклад, в който се твърди, че много палестинци са вкарани тайно в затвора след 7 октомври 2023 г., като начина, по който са третирани в някои случаи е равносилен на изтезания.

Същите обвинения има и към Хамас .
Подобни обвинения към Израел включително и към нехуманно отношение към деца се текат последните десетиления .
Това е от 2013
Скрит текст:
На палестинските деца от Ивицата Газа и Източния Бряг, завладени от Израел по време на войната през 1967 година, перманентно им е отказвана регистрация на акт за раждане, медицински грижи, образование и чиста вода,
подчерта Комитетът на ООН по правата на детето.

„Палестинските деца, задържани от израелската армия и полиция систематично стават обект на лошо отношение, а често и на актове на мъчения. Те биват разпитване на иврит, език, който те не разбират и за да бъдат освободени подписват признания също на иврит”, се казва в доклада.

# 952
# 953
  • при него
Права си Яна за вакуума, но какво да се направи с/ за тези хора? Ето, ти познаваш историята, учила си, кажи. Аз лично мисля, че за да изградят нормално общество им трябват нормални управляващи, нормално образование. Това за мен означава без Хамас и без всякакви терористични помисли и идеи. И аз искам да си живеят там кротко и спокойно, да се управляват и издържат сами. Обаче на практика, как, какви са стъпките.

Илиана, за мен, въпроса със Западния бряг няма да се реши, докато не се уредят претенциите и на едните бежанци и на другите бежанци. Продължавам да си търся изключително дългия пост за еврейските бежанци, който беше изтрит. Ще го намеря, защото там наистина се постарах да се обоснова пространно. Не, че ще ви убеждавам, ама да изложа другата гледна точка. Та всички тези събития са просто връхчето на айсберга, който виждаме. Но за да се реши проблема, трябва да се решат въпроси заложени много назад в историята.

# 954
Добре,де ...сега какво се случва ? Кой е in charge в Палестина ? Имат ли правителство временно някакво?

# 955

Илиана, за мен, въпроса със Западния бряг няма да се реши, докато не се уредят претенциите и на едните бежанци и на другите бежанци.
За какви бежанци говориш ?
Това ,което се случва на западния бряг е държавна политика на Израел , не просто дело на една радикална /терористична/ религиозна организация .
Та проблема няма да се реши ,докато държавата израел не спре с незаконното заселване ,което е съпроводено с тормоз над населението ,което си живее там и съответно принуда да се изселят /бавно етническо прочистване /, Незаконно според междунардното право , но съвсем правилно и законно според богоизбраните .

Добре,де ...сега какво се случва ? Кой е in charge в Палестина ? Имат ли правителство временно някакво?
Не е много сериозно да задаваш подобен въпрос , би трябвало пишейки в темата да си наясно с това .

# 956
Не е много сериозно да задаваш подобен въпрос , би трябвало пишейки в темата да си наясно с това .
Нещо ...някакви приемни тестове за темата  ли има или как?
Питам съвсем сериозно -ДА!

# 957
  • при него
Илиана, ако не си чувала за еврейските бежанци, може би твоят подход по темата не е особено сериозен. Разбирам, че се фокусираш върху конкретни събития, но генералния проблем не е там. За да спрат тези събития и от двете страни, трябва справедливо да се удовлетворят претенциитв и на едните и на другите. Аз разбирам, че според теб Израел и евреите не би следвало да имат претенции. Според мен, е съвсем разумно да имат. Ще обясня подробно, скоро. То затова онзи ми пост беше наистина огромен, знам, просто отговора изобщо не е кратък или лесен.

No frame, не съм сигурна, коя палестина визираш и не го казвам с ирония. В Газа управлява Хамас, на Западния бряг - ПА, не мисля че има някаква промяна.

# 958
Да ,благодаря ...за Газа ми беше питането ,не уточних ...нали щеше някакъв независим комитет  с временни възстановителни ф-ии да се създава и т.н.
Отделно имаше план за някаква форма на управление начело с Блеър и ПА почти се бяха съгласили.

# 959
Илиана, ако не си чувала за еврейските бежанци, може би твоят подход по темата не е особено сериозен. Разбирам, че се фокусираш върху конкретни събития, но генералния проблем не е там. За да спрат тези събития и от двете страни, трябва справедливо да се удовлетворят претенциитв и на едните и на другите. Аз разбирам, че според теб Израел и евреите не би следвало да имат претенции. Според мен, е съвсем разумно да имат. Ще обясня подробно, скоро. То затова онзи ми пост беше наистина огромен, знам, просто отговора изобщо не е кратък или лесен.

No frame, не съм сигурна, коя палестина визираш и не го казвам с ирония. В Газа управлява Хамас, на Западния бряг - ПА, не мисля че има някаква промяна.
В смисъл наричаш незаконните еврейски заселници бежанци ?
Не знам ти върху какви  комплекс от проблеми се фокусираш ама да наричаш едни терористи бежанци е прекалено .

Общи условия

Активация на акаунт