Трудности на веганството и вегетарианството

• 2 304
  • 102
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Веган храната не е по-скъпа от месото. Само трябват малко познания и вкус за съчетаване на храните. При добро желание, днес интернет изобилства с примерни рецепти.
О, напротив! Скъпа е и още как.

# 31
Авторката, искаш да провокираш, но не ти се получава. Веднага ти давам съвет как да не се чувстваш дискриминирана: качваш се на колата или си поръчваш едно такси и отиваш на който си вегански ресторант. Кеф цена няма, нали?

# 32
Веган храната не е по-скъпа от месото. Само трябват малко познания и вкус за съчетаване на храните. При добро желание, днес интернет изобилства с примерни рецепти.
Как разбрахте, че е скъпа? Кое например е скъпо?

# 33
За човек, който има стриктни хранителни предпочитания и в първия пост подчертава, че поради това избягвате хранителни заведения , прекалено често използвате "ресторантите това, ресторантите онова" . Хранете се у дома и няма да имате проблеми. Особено, понеже твърдите че цялото семейство е на такъв хранителен режим. Почти всички малки деца са капризни към храна или с алергии и родителите си ги хранят  вкъщи. А не претендират, че заведенията предлагат неподходяща храна.

Вегетарианството веганството е жизнена позиция, начин  на живот. Всеки подобен избор носи позитиви, но и негативи. Защото е нетипичен. Не можете да искате цял свят да се съобразява с вашите избори. Като ходите на заведение си поръчвате вода кафе чай и готово.

# 34
За човек, който има стриктни хранителни предпочитания и в първия пост подчертава, че поради това избягвате хранителни заведения , прекалено често използвате "ресторантите това, ресторантите онова" . Хранете се у дома и няма да имате проблеми. Особено, понеже твърдите че цялото семейство е на такъв хранителен режим. Почти всички малки деца са капризни към храна или с алергии и родителите си ги хранят  вкъщи. А не претендират, че заведенията предлагат неподходяща храна.

Вегетарианството веганството е жизнена позиция, начин  на живот. Всеки подобен избор носи позитиви, но и негативи. Защото е нетипичен. Не можете да искате цял свят да се съобразява с вашите избори. Като ходите на заведение си поръчвате вода кафе чай и готово.
Скоро заведенията ще бъдат задължени да предлагат и такова меню, защото броят на веганите и вегетарианците  по света непрекъснато нараства.

https://www.v-mark.org/bg/haberler/dunya-da-veganlik-yukseliste/

По света все повече заведения започват да предлагат такива опции в менютата си. В скоро време тези опции ще стават все повече.

Цитат
Ресторантската индустрия като цяло започна да включва повече вегански опции в своите менюта, броят на веганските ресторанти по света се увеличава почти ежедневно. Новите веган кулинарни тенденции и различните начини на хранене привличат вниманието на целия свят.

Това определено е тенденция, която ресторантьорската индустрия трябва да прегърне,  да си създаде план за действие, за да отговори на търсенето на веганите. Веганството става все по-масово в днешното общество, следователно и необходимостта от предлагане на веганска храна в ресторантите става все по-важна. Всъщност това е една от най-популярните кулинарни тенденции на десетилетието и дори се прогнозира, че ще продължи да расте през следващите няколко години.

https://goodfood.bg/veganstvoto-reformira-restorantite/

# 35
  • София
Защото ми се налагаше цяла година да заменям нормална храна с неща от такива щандове! Например един хляб без глутен е 7лв. Кое му е евтиното? Заместител на кашкавал е доста по-скъпи от обикновенният такъв.

# 36
Защото ми се налагаше цяла година да заменям нормална храна с неща от такива щандове! Например един хляб без глутен е 7лв. Кое му е евтиното? Заместител на кашкавал е доста по-скъпи от обикновенният такъв.
Да, така е, някои храни може да са по-скъпи, но пък аз лично не ям хляб отдавна или много рядко си купувам такъв. В нашето семейство не обичаме много хляба. А когато се налага да правим нещо тестено, използваме алтернативни брашна без глутен, които не са толкова скъпи. А от веган кашкавала купувам рядко, но в сравнения с този от животинско мляко, цените почти се изравниха.

# 37
  • София
Ми не, не се е изравнило нищо! Всякакви веган щандове са с двойна и тройна цена ама все пак ги има. Да не говорим колко много сайтове онлайн има (понеже казвате, че не сте от голям град). Така, че не виждам никаква дискриминация аз. По-скоро бих потвърдила, че хората, които имат нужда от такава храна (с проблем или без такъв) плащат двойно. Но нали все пак това си е личен избор!
Мен единствено ми е трудно да си заместя нормалната храна с веган такава. Просто, защото вкуса не е същият Simple Smile Ама като се налага го правя и не мисля, че някой е длъжен да ми предлага тая храна в ресторант. Като съм ходила съм си поръчвала неща съобразено с това какво мога или не мога да ям.

# 38
Вече ти се обясни, че поддържането на такова меню е нерентабилно за заведенията. Оставям на страна пържени картофи и тиквички, каквото сега масово се поръчва.
Интересни веган рецепти са супер, но не за всеки ресторант. Просто ако не се поръчва често, няма как да държат такива продукти в хладилниците и после да ги хвърлят. Изключвам нещо тип печен патладжан, предястия с тиквички, което сигурно се поръчва и за мезе от месоядните.
След като в Хепи могат да поддържат такова меню, следва и другите да могат.

Колко ресторанта имат размерите и клиентите на Хепи?
Ресторантите са частен бизнес, не можеш да ги принудиш (а и не трябва) да включват определени неща в менюто си.
И да, веганските ястия са скъпи и защото се търсят малко.
Намирате една кръчма с традиционна българска храна и поръчвате леща, боб, тиквички, патладжани без сос с мляко и готово - имате прекрасен обяд/вечеря. Едва ли всяка вечер ядете в ресторант, затова у дома готвите каквато завъртяна манджица от тревица желаете, а вън - каквото можете да си осигурите.

# 39

Скрит текст:

Скоро заведенията ще бъдат задължени да предлагат и такова меню, защото броят на веганите и вегетарианците  по света непрекъснато нараства.

https://www.v-mark.org/bg/haberler/dunya-da-veganlik-yukseliste/

По света все повече заведения започват да предлагат такива опции в менютата си. В скоро време тези опции ще стават все повече.

Цитат
Ресторантската индустрия като цяло започна да включва повече вегански опции в своите менюта, броят на веганските ресторанти по света се увеличава почти ежедневно. Новите веган кулинарни тенденции и различните начини на хранене привличат вниманието на целия свят.

Това определено е тенденция, която ресторантьорската индустрия трябва да прегърне,  да си създаде план за действие, за да отговори на търсенето на веганите. Веганството става все по-масово в днешното общество, следователно и необходимостта от предлагане на веганска храна в ресторантите става все по-важна. Всъщност това е една от най-популярните кулинарни тенденции на десетилетието и дори се прогнозира, че ще продължи да расте през следващите няколко години.

https://goodfood.bg/veganstvoto-reformira-restorantite/
За да бъдете коректна трябва ми цитирате независими източници.
Както казах, но вие въобще не сте ме прочела, защото вас ви интересува само прокламирането на идеите и ходенето по заведения - веганството/вегетарианството Е ПРЕДИ ВСИЧКО въпрос на личен избор и нищо друго. Всеки избор има плюсове и минуси. И те трябва да се поемат, защото са следствие от идеята. Не е нужно цялото  човечество да се съобразява с нечия идея. Това, че един човек ще изключи някакви продукти от хранителния си режим, не го прави по-важен от всички други. Нито ако се случи катаклизъм и оцеляват карниворите, на такъв веган ще му стане нещо ако яде месо. За разлика от хората примерно с алергии, непоносимост, заболявания и др. Досега не съм чувала за меню за диабетици или за хора с глутенова  непоносимост. Но тези хора живеят и се оправят без да дуднат че за тях по заведенията няма избор. Удома всеки може да си направи петстепенно веган/вегетатианско меню.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 09:47 от _re_ge

# 40
Миа, не можем да живеем в свят на малцинства.
Изборът ти да си веган е изцяло твой и влече след себе си куп неудобства - да няма ресторанти е едно от тях!
С какво добрите стари боб и леща отстъпиха на чията и елдата не знам, но е истина, че в последните години българинът изтрещя на тема екзотично здравословно хранене.

# 41
Всеки ресторант предлага безмесни ястия. Това е напълно достатъчно. Хепи предлагат вегетариански, не вегански - да не ги бъркаме, я отворете и вижте менюто им, в кое няма млечни, например, че са две салати и картофи. Не знам кого заблуждавате - себе си или нас, но никой ресторант не е длъжен да включва в менюто си каквото и да е, ние избираме къде да ходим, не определяме стратегията на всички. Аз утре мога да кажа, че искам всеки ресторант да включва шкембе чорба, редно е.

# 42
  • София
Всеки ресторант предлага безмесни ястия. Това е напълно достатъчно. Хепи предлагат вегетариански, не вегански - да не ги бъркаме, я отворете и вижте менюто им, в кое няма млечни, например, че са две салати и картофи. Не знам кого заблуждавате - себе си или нас, но никой ресторант не е длъжен да включва в менюто си каквото и да е, ние избираме къде да ходим, не определяме стратегията на всички. Аз утре мога да кажа, че искам всеки ресторант да включва шкембе чорба, редно е.
Напротив Хепи имат вегански десерт Simple Smile И доста такива има вегански десети, че и отделен раздел от менюто, например в ресторант Лампата в София

# 43
Може ли информация кой е? Аз не виждам в менюто за доставки. Виждам единствено пъпеш и диня. 😂

# 44
  • Beyond the stars
Постя от над 10 години, ходя по заведения , винаги си намирам какво да ям.
Не разбирам драмата честно казано.

Общи условия

Активация на акаунт