Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 17 267
  • 557
  •   2
Отговори
# 420
Имаме в мазетата, не са с фотоклетка, но не са повече от 4-5. Не мисля, че мазетата се ползват много от повечето хора, по-скоро често. Но както писах, от любопитство ще проверя.

# 421
Контактите в мазетата при нас също са към общия ток.
Имахме съсед ...нещо правеше там постоянно в неговата си стачка/маза, и скачаха към 5-8 лв сметките. Сега го няма и плащам по лев/два и нещо.
Говоря за контактите в инд.мази, не за лампите пред тях...

# 422
Здравейте!
ЗА МНОГО ГОДИНИ!
Да са по-малко тревогите ни по съседски тази година, да има повече поводи за хубави неща!

Вече няколко пъти пращам сигнал до Общината ни за подмяна на тротоарните плочки пред тунела. Преди ми казаха, че няма пари, но ще разгледат случая за следващия бюджет. Сега точно преди Нова година получавам това писмо. Междувременно в последната година бяха сменени плочки из целия квартал, пред блокове, по улиците, на пазара смениха ЗДРАВИ със здрави плочи! Чакаме си ние някой да се пребие пред нашите, които подскачат и са пропаднали отдавна. Голяма пътека е, целия квартал през този тротоар минава, в блока се намира на под партер Зоомагазин, банка.

Моля, ако някой може да обясни какво точно ми е отговорил кмета ни Simple Smile Това, което аз разбирам  е, че тротоара пред тунела принадлежи на блока!? Ние трябва да си го ремонтираме? Никой от нас няма в нотариалния си акт земя под блока? Етажната собственост е до там, докъдето са външните стени на сградата, нали? Моля за мнение! Благодаря! Усмихнат петък!

# 423
Може и да има нещо вярно. Ние сме 2 блокчета, строени от една фирма, собствениците също имат апартаменти тук. От тях зная, че тротоарите към тях са наша собственост и затова още при заселването сложиха /не знам кой/ топки, за да спрат паркирането на тротоарите, защото ако се разбият ние трябва да си ги подменяме. Предполагам, че е така. За тунел/че, не знам как стоят нещата. Може би има законови документи, където е описано кое е собственост на блок и кое държавна/общинска собственост.

# 424
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Най-вероятно се водят прилежаща площ. Преди време беше 1/3 от височината на сградата, хоризонтално от стената.
Прилежаща площ най-общо значи, че трябва сами да я поддържате, но не можете да я управлявате (ограничения за ползване, огради, контролиран достъп) или сменяте предназначението (да в направите частен паркинг за блока или платен паркинг например).

# 425
Аз го разбирам че освен апартаменти, имота/земята е също ваша.
Вижте си нотариалните актове какво пише в тях по отношение земята. При майка е така.

При мен земята е общинска, блока с право на строеж е строен.  Аз нямам право на с-ст върху земята.

При майка земята е съсобствена на собствениците на блока. Майка има ид.ч от земята.

В понеделтик мога да ти проверя в АВ чия собственост е този ПИ.
Можеш и ти в имотен регистър, платено.

Частна собственост е ПИ 68134.606.689..не е общински.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 13:25 от teta75

# 426
От схемата, която са изпратили от общината се вижда, че терена е определен за жилищно строителство. Общината няма да ремонтира тротоара, защото:

1. Терена е частен
2. Определен е за строеж

От схемата също така се вижда, че терена под блока е общински.

# 427
Аз не виждам земята да е общинска за посочения ПИ 68134.606.689 в който имот попада тротоара.
Предвиждането по ПУП си е съвсем отделно от собствеността.
А собствеността може да се види в АВ-имотен регистър!

# 428
  • Бургас
Момичета, колко плащате за чистачка, ние сме малка сграда, 5 етажа,  за едно почистване седмично, което включва само минаване стълбище и площадки със стирка и   метене на прохода пред входа, ако има листа или фасове и то не всеки път има нужда, реално 15-20 мин работа, каква сума е приемлива

# 429
Teta75, абсолютно права си. На схемата в ляво до въпросния частен имот има блок. Та земята под него е общинска видно от схемата.

# 430
ПИ 68134.606.689 е това в синьо на кадастралната карта. Застроен е с една осеметажна жилищна сграда с идентификатор 68134.606.689.1.
.
Това с червените линии пред имота и пред блока, е улица-публична общинска собственост - ПИ 68134.606.2029.

Според писмото тротоарът за който е питането, попада в горният ПИ 68134.606.689, в който е и 8-ет.блок.
Пише частна собственост.

Общинска е земята в ПИ 68135.606.690.

На Кадастр.карта не вярвам много що се касае за данни за собствеността. Би следвало да е вързана с ИР, но ежедневно виждам че не са винаги "вързани" двата регистъра.
За това винаги си проверявам в Агенция по вписватия, имотен регистър, въпросите чия с-ст е земята.

Ако потребителката иска, мога да й проверя чия е земята на пи 68134.606.689.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 16:16 от teta75

# 431
  • Майничка
Момичета, колко плащате за чистачка, ние сме малка сграда, 5 етажа,  за едно почистване седмично, което включва само минаване стълбище и площадки със стирка и   метене на прохода ...
Ние сме в осеметажен блок, по 2 апартамента на етаж, през 2025 плащахме 80лв. (от 01.01. вече 45 евро) за 4 седмици - веднъж седмично метене и миене (+ на асансьорната кабина, площадката отпред, ок.3 кв.м и бърсалката за крака) и изхвърляне на коша с брошури. Ако са 9 седмици на 2 месеца, пропускат една, като ни уведомяват писмено. Работата е около 45 мин. до час в кално време, идват двама души. Консумативите и материалите са си техни.

# 432
При нас и 6 и 8 етажните е 100 лева на месец+ консумативите.

# 433
Поне 40 лева + консумативите, но то пак зависи, работата е едно, ама то си има време да се отиде до там, транспорт, и тн., зависи и от други неща.

# 434
Благодаря ви момичета! Обърках се съвсем, но като гледам квадрата на нашия блок .689, ок, блока е построен там. Но земята знам, че не е наша. Наскоро го говорихме със съседите, че никой по нотариален акт няма идеални части от земята. И ако едно земетресение бутне целия блок, горим всички и оставаме на улицата Simple Smile Но тотоара отпред трябва да е общински. То, ако този тротоар се води наш, да вземем да си го заградим, никой да не минава по него, да не го троши, да не се спират там да ядат, пият, пушат, че и с...ат!!! понеже има една малка градинка встрани...
Тротоара отсреща е също общински...или бъркам!? Все са в бяло и червена линия, която ги разделя от улицата. В страни от нас, лилавото е Пазара на квартала, където има павилиони, не е друг блок. Едното павилионче си загради със саксии целия този терен, понеже там се паркираха коли. Незнам дали имат право, дали са си платили в общината да заграждат и т.н. Обсебили са го това цялото лилаво каре и те се разпростират там.

Относно чистачката, от тази година решихме да й даваме по 20евро на чистене, веднж седмично. 8 ет, по три апартамента, няколко кучета, тунел. По-рано една съседка искаше 200лв. месечно, за да чисти. Категорично й отказах и съседите също не бяха съгласни. Сегашната чистачка е изключително съвестна и чисти много добре, затова аз инициирах да й вдигнем таксата от 30 на 40лв, т.е. 20 евро на идване. Обикновено по 2 часа чисти жената. С разни други чистачи, с които преговарях преди нея искаха по 50лв. на чистене, което няма как да стане.
Това е споразумението, което в два екземпляра съм разпечатала да подпишем, да се знае за тези пари какво имаме като изискване:

Срещу заплащане веднъж седмично за сумата от 20€ :
- Измитане с метла, дезинфекция с вода, препарат, белина на всички етажни площадки и стълбища от мазетата до последния етаж
- Почистване с препарат на огледалото и кабината на асансьора
- Почистване на килим при входната врата (през дъждовно/зимните периоди)
- Почистване/дезинфекция на входната врата (дръжки, бутони, стъкло, звънци)
- Почистване с препарат/дезинфекция на парапетите между етажите
- Почистване от паяжини
- Измитане на тунела от листа
- Почистване на касетка с брошури
---------------------------------
Срещу допълнително заплащане, след предварителна уговорка:
- Почистване на прозорци между етажите
- Инцидентни почиствания

Всички материали и консумативи се осигуряват със средства от
Ет. Собственост. Част от тях се съхраняват се в Общото мазе при помпената шахта, други на партерната площадка. Вода за измиване се ползва от общата чешмата в мазето. Отпадъчната мръсна вода се изхвърля в шахтата в мазето или в градинката при тунела.

Общи условия

Активация на акаунт