Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 15 315
  • 476
  •   1
Отговори
# 450
Ние сме без асансьор и цялото движение е по стълбите.
При наличието на такъв, почти никой не ползва стълцището ...съответно си остава чисто. Няма пръст, кал, хартишки, мокри стъпки и т н.
Та да, на въпроса колко повече се цапа - драстично повече!
По две пълни лопатки събирам от два етажа аз...топки косми от кучо на петия....доста лопатки пълня.

Аз разбирам гледната ти точка. Но в крайна сметка е въпрос на договорка.
Разцирам е нейната гл точка.. аз ставам цялата в прашоляк когато реша да изчистя..не е много приятно занимание все пак...

# 451
  • София
RebelHeart, в какво приложение качвате отчетите и как събирате таксите?
Приложението е Homie и работи прилично добре, въпреки че менюто не е от най-интуитивните. Всеки от нас има лична парола за него и вижда цялостно информацията за плащанията на всички съседи, разходите, наличност в каса, фонд Ремонти...
Мисля, че има и опция за плащане директно през него, но не съм се интересувал. Другите опции са банков трансфер, Изипей или на ръка при месечното посещение.
Аз ползвам банковия трансфер, удобно ми е.

# 452
RebelHeart, кой ПД ползвате, каква е таксата за него и доволни  ли сте?

# 453
  • София
RebelHeart, кой ПД ползвате, каква е таксата за него и доволни  ли сте?
"Про Дом" е фирмата, таксата им ( почти съм сигурен ) е 7 лева на апартамент.
Да съм доволен нямам от какво - събират пари, плащат сметките. Сградата е санирана - нямаме планирани ремонти, развалени неща, течове и т.н.
Както и писах по-горе назначени са от 2024 година, не е правено общо събрание от тогава. Имат отговорник за входа - телефонният му номер е долу на информационното табло, от което се подразбира че всеки може да му звъни при нужда.
Та, с две думи, не съм имал ситуация в която да преценя тяхна евентуална работа и съответно доволен ли съм или не.
За касиер - вършат работа.

# 454
Благодаря, RebelHeart! Smiley

# 455
Повече се цапа, ако няма асансьор.
Отколкото ако има. Wink

Ако не ви устройва цената, търсите друг, който да се съгласи на вашата.
Е колко да се цапат два етажа с по два апартамента и трети полуетаж с един ?!
Това което сега ме дразни е, че вдига цената сега, след еврото, а не е говорила за увеличение поради други причини още миналата година ?!
Имайки предвид процента, вероятно вдига пропорционално на повишението на МРЗ. Защото то е точно 12%. Едва ли е свързано с еврото. Може да е преценила, че е подразбира що се и за това да казва чак сега.

# 456
Тя може да е преценила, ама на нея това ѝ е чист доход. Сигурна съм, че тези пари не се облагат с ни-що!

# 457
Тя може да е преценила, ама на нея това ѝ е чист доход. Сигурна съм, че тези пари не се облагат с ни-що!

Точно така, плащат й се чисто.

# 458
Ние сме 10 етажа(София).Общо 16 апартамента,като на един етаж са 2 апартамента.Площадките да са около 5м²(т.е. не са големи.)На 3 от етажите има кучета,като на единия етаж са две в един апартамент.Имаме асансьор,но дори и с него по стълбището си е мръсно.До сега плащахме 100лв месечно,като се чисти един път в седмицата от горе до долу(метене и миене+замитане пред входа).Периодично(не знам колко често) жената бърше парапетите,измива кабинката на асансьора и бърше входната врата.Прозорци не са мити,но и никой не е повдигал въпроса.Според вас за тези дейности нормална ли е цената от 100лв месечно и ако не-каква трябва да бъде.Също така не съм на ясно прозорците отделно ли трябва да се таксуват или влизат в цената и каква трябва да е цената за тях?

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 21:32 от Jasmine🌺

# 459
За измиване на стълбищните прозорци, дограма, вратите на асансьора на всеки етаж, ел.ключовете, паяжини, ако има плащаме отделно за 2 пъти в годината. Миналата година дограмата беше много мръсна, заради счупено стъкло на входната врата и залепено с дебело, гадно кафяво тиксо й платихме същата сума като за месец - 120 лв. Ние сме 20 апартамента, 7 етажа, малки площадки /3 ап. на етаж/, но входно антре + още едно при асансьора, не е много малка площта. Преди 2 г., когато я наехме, мислех да й кажа 100 лв., но един съсед споменал пред нея, че ще вдигам таксите и явно са коментирали, че 100 лв. са малко и аз донякъде бях поставена пред дилема - дали да давам 120 лв. или тя, ако се откаже аз да търся друга. Тази жена ми беше препоръчана от съседка /чисти техния офис/, така че идеята да се занимавам с кастинг на чистачки, не, мерси. Не знам този месец дали няма да поиска някакво увеличение, но 30 лв. на идване за 2 ч.+ /по етажите е сравнително чисто, т.е. не е трудоемко/ ми се струва нормално.

# 460
  • на последния етаж
Знаете ли дали може да се предприеме нещо срещу незаконна корекция на покрив, направена преди години (правени са капандури, реконструиран е покривът, за да се увеличи височината на тавана)?

# 461
Знаете ли дали може да се предприеме нещо срещу незаконна корекция на покрив, направена преди години (правени са капандури, реконструиран е покривът, за да се увеличи височината на тавана)?
да за тези неща се иска разрешение за строеж, строителството няма давност - сигнал към ДНСК
това е реконструкция, или надстрояване / преустройство на подпокривно пространство

# 462
да за тези неща се иска разрешение за строеж, строителството няма давност - сигнал към ДНСК
това е реконструкция, или надстрояване / преустройство на подпокривно пространство
И ако промяната е от преди 10 години, не нарушава конструктивната якост на сградата, не застрашава съседен имот общината ще издаде удостоверение за търпимост.
Подбирайте си междусъседските битки.
За строежи от 5 катег. ДНСК ще ви каже, че не е компетентна и ще прехвърли преписката към общината. А като писах по-горе - ако промяната не застрашава живота и здравето на гражданите - няма да си мръднат и пръста.
Освен това - вие от къде сте сигурни, че промяната е незаконна? Проверихте ли дали в Общината има строителна документация и/или акт за узаконяване?

# 463
Търпимост може за строежи изградени преди 31.03.2001г. По параграф 127 ПЗР ЗУТ.
За строежи преди 10г не може да издаде търпимост главен архитект.

Щом е увеличена височината...това би могло да доведе и до нарушетие на ПУПа..зависи за ниско, средно или високо строителствофе предвидено да се строи в имота, колко става височината на сградата след промяна височината на покрива и т.н.

Подайте си жалба до община и до днск.

# 464
Тоя филм с Общината и ДНСК го играя от половин година. Жилищата са под контрола на Общините (5 категория) Сигнала ДНСК го препраща към тях. Освен размяна на хартии друг ефект няма.
Ние не знаем кога е изграден покрива и дали не е в някакъв момент все пак "узаконен". Ако потребителската не е виждала документи, а само си мисли че е незаконен може първо да провери в архива на общината каква документация съществува.
Така или иначе удостоверение за търпимост трябва да бъде поискано. Придружено със съответната конструкторска документация, за която се плаща от собствениците. Гл.архитект няма да го издаде просто по самоинициатива.

Общи условия

Активация на акаунт