Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 17 796
  • 571
  •   2
Отговори
# 540
Жилищен блок с няколко входа. Избран е вариант при който, всеки отделен вход се управлява като отделна етажна собственост.
На приземния етаж на блока се намират два търговски обекта, които според идентификаторите си, попадат във вход Б, съответно при определяне на идеалните части във вход Б двата обекта са включени с цялата си площ.
Техният собственик обаче иска да бъде събрана информация за всички самостоятелни обекти и придадените складови помещения  не само за вход Б, но и за вход А и идеалните части за неговите обекти да бъдат определени на база данните за двата входа. Според него видимо част от площта на обектите му попадала под няколко апартамента от вход А.
Има ли основание това искане при положение, че по идентификаторите си двата търговски обекта се отнасят само към вход Б?

# 541
Снимайте схемата от КК...така не е ясно.
Също може да прегледате строителните книжа, по-точно част конструкция или архитектура на инв.проект, по който е строена сградата...за да си уточните това което питате.

# 542
Жилищен блок с няколко входа. Избран е вариант при който, всеки отделен вход се управлява като отделна етажна собственост.
На приземния етаж на блока се намират два търговски обекта, които според идентификаторите си, попадат във вход Б, съответно при определяне на идеалните части във вход Б двата обекта са включени с цялата си площ.
Техният собственик обаче иска да бъде събрана информация за всички самостоятелни обекти и придадените складови помещения  не само за вход Б, но и за вход А и идеалните части за неговите обекти да бъдат определени на база данните за двата входа. Според него видимо част от площта на обектите му попадала под няколко апартамента от вход А.
Има ли основание това искане при положение, че по идентификаторите си двата търговски обекта се отнасят само към вход Б?
Трябва Ви площообразуването от инвестиционния проект. Там пише колко са процентите идеални части по обекти. На обектите от вашия вход Б идеалните част заедно с неговите магазини правят ли  100?

Ако обектът му е включен в РЗП на вход Б и ид.ч. са включени там и няма какво да преизчислявате.
 Някой трябва да го е направил на базата на проекти/документи това вкарване към вход Б в кадастъра.

# 543
За съжаление блокът е на над 60 години, дълго време не е имало управителен съвет или управител и липсва всякаква документация. 
Вече има избран управителен съвет. Открихме един хвърчащ лист с процент идеални части по обекти, но е за целия блок и съответно сборът от процентите на идеалните части на собствениците от общите части във вход Б не е равен на 100.
Събрани са декларации от всички собственици във вход Б и идеалните части са изчислени по реда на чл. 17, ал. 4 от ЗУЕС. Преди шест месеца са гласувани на редовно проведено общо събрание и са приети с мнозинство от две трети от самостоятелните обекти във входа.
Преди няколко дни собственикът на търговските обекти, четейки поканата за предстоящо ОС, установил че процентът му е голям и поиска това,  което описах. Сподели, че от кадастъра и общината са му отказали съдействие. Не знам доколко това отговаря на истината.
Съседният вход няма управителен съвет или управител. Човекът, който им е нещо като касиер ни каза да се оправяме щом по кадастър са при нас.
Благодаря за включванията. В близките дни ще потърсим  юридическа помощ. Просто ситуацията не ми излиза от ума през почивните дни и по тази причина реших да попитам тук.

# 544
Решението на ОС на което са гласувани ид.части по реда на чл.17 е влязло в сила и е задължително и за този съсед. 2/3 се искат по закон, имате ги...с 2/3 е решено това.
Длъжен е да се съобрази!
Да го е жалил в съда като не е доволен.

ПС..в архива на общината безсрочно според ЗУТ, се пазят стр.книжа. ..при нужда, проверете там.

ПС2..нали зноете че това преизчисляване на ид.части е само за нуждите на управлението?
То не влияе на собствеността..не променя ид.части които всеки ап./обект има по нотар.акт!

# 545
За съжаление блокът е на над 60 години, дълго време не е имало управителен съвет или управител и липсва всякаква документация.  
Вече има избран управителен съвет. Открихме един хвърчащ лист с процент идеални части по обекти, но е за целия блок и съответно сборът от процентите на идеалните части на собствениците от общите части във вход Б не е равен на 100.
Събрани са декларации от всички собственици във вход Б и идеалните части са изчислени по реда на чл. 17, ал. 4 от ЗУЕС. Преди шест месеца са гласувани на редовно проведено общо събрание и са приети с мнозинство от две трети от самостоятелните обекти във входа.
Преди няколко дни собственикът на търговските обекти, четейки поканата за предстоящо ОС, установил че процентът му е голям и поиска това,  което описах. Сподели, че от кадастъра и общината са му отказали съдействие. Не знам доколко това отговаря на истината.
Съседният вход няма управителен съвет или управител. Човекът, който им е нещо като касиер ни каза да се оправяме щом по кадастър са при нас.
Благодаря за включванията. В близките дни ще потърсим  юридическа помощ. Просто ситуацията не ми излиза от ума през почивните дни и по тази причина реших да попитам тук.
Не е нужно идеалните части на въпросния вход да е равна на 100. Колкото са-толкова. ВИжте в ЗУЕС.
За справка на ид. ч. на всеки имот проветете тук по адрес на имота или на картата намерете къде се намира имота:
https://kais.cadastre.bg/bg/Map/Index

# 546
За нуждите на гласуването като отделна ЕС, трябва да ги преизчислят към 100%. ..по-лесно ще смятат кворум и мнозинство за входа.
Аз мисля че те много добре са тръгнали и са действали точно  според ЗУЕС...имат си валидно решение, не е оспорено, значи следва да се изпълни и от неприсъствалите/несъгласните с него.

# 547
ПС2..нали зноете че това преизчисляване на ид.части е само за нуждите на управлението?
То не влияе на собствеността..не променя ид.части които всеки ап./обект има по нотар.акт!
Да, благодаря. Става дума за вноските за фонд " Ремонт и обновяване". 15, 54 евро месечно явно изглеждат много на фона на от 6,20  до 7,30 за апартаментите.

За справка на ид. ч. на всеки имот проветете тук по адрес на имота или на картата намерете къде се намира имота:
https://kais.cadastre.bg/bg/Map/Index
Благодаря. Оттам тръгнахме преди да съберем декларациите. Но в КАИС не са посочени ИЧ за всеки от обектите.
Иска ни се да намерим решение без отношенията между страните да се изострят ненужно.
Интересното е, че с третия вход има сходна ситуация. Част от търговски обект от техния вход " влиза" под няколко наши апартамента, но с тях нямаме подобни проблеми.

# 548
Здравейте Simple Smile Бих искала да питам дали някой случайно се е сблъсквал с подобен проблем.
Живея в панелен блок като входът се управлява от "професионална" домоуправителска фирма, която е под всякаква критика. Проблемът, който ме притеснява е асансьора и неговите технически проверки веднъж годишно, за които имам подозрения, че не са извършвани от 2022 насам а засяда с хора и без хора нон стоп... Има стикери, които се лепят вътре в самия асансьор, че е извършен технически преглед. Та, въпроса ми е - вие имате ли в асансьорите си такъв стикер поне от миналата година? И дали по телефона ДАМТН биха ми дали информация за състоянието на асансьора или се ходи на място да се подава запитване?

# 549
То няма да е в ДАМТН..там се лицензират фирмите, а вие имате договор с една от тези фирми вероятно.
В сайта може да видите фирмите за вашия град и да прозвъните в съответната, ако знаете коя е. По стикера сигурно виждате името й.
Дали ще ви дадат информация от фирмата..не знам. Аз съм звъняла така на фирмата която поддържа асансьора при нашите..не се разбрахме, искаха управителя да говорел с тях.
Но не пречи да пробвате де...и да поискате информация кога са идвали на профилактика.

# 550
  • Бургас
При нас има стикер в асансьора, явно го сменят всяка година, защото пише за валидност септември 2026, вече дали нещо реално проверяват или просто формално минават не се знае

# 551
  • София
Аз мисля, че тези стикери са задължителни и ги имат всички.
В нашия нямам идея, защото съм на втори етаж и не ползвам, но всички други които съм ползвал имат, включително и обществените.

# 552
Да, и аз това, което четох е, че са задължителни дори и да ги има и да не са залепени пак се брои за нарушение. Заех лично да намеря начин да проверя, тъй като домоуправителската фирма не даде конкретен отговор къде са тези стикери а започнаха да успокояват, че ще направят всичко възможно да закрепят асансьора. Та се насочих да звъня на ДАМТН, понеже там ме прати Chat GPT Grinning Фирма на старите стикери няма, това представлява последния, който вероятно е бил поставен преди домоуправителската фирма да дойде на власт Grinning :

Все пак предполагам ДАМТН ще ми кажат с коя фирма имаме договор и ще ме насочат... надявам се.
Благодаря ви за отговорите Simple Smile

# 553
  • Майничка
При нас стикерите се лепят всяка година, технически контрол се минава обаче от фирма, която е различна от тази, която прави текущата поддръжка. Явно обаче те го заявяват, защото плащам при тях и после те ми предават фактурата от контролиращата фирма.
П.П. Вашият стикер поне има официален вид, нашите са просто залепено листче. Но на повечето места в града са същите.

# 554
Написания на стикера рег.номер 680АС4500 вероятно е на лиценза на фирмата за технически надзор и по него може да разберете коя е.
https://www.damtn.government.bg/faq/kam-koj-e-neobhodimo-da-se-o … izvarshvaneto-mu/
Скрит текст:
Видове технически прегледи на асансьори са както следва:

– Първоначални – след регистрирането им;
– Периодични – първият периодичен преглед се извършва 24 месеца след датата на пускането на асансьора в експлоатация, а следващите – на всеки 12 месеца;
– След преустройство;
– Когато не са експлоатирани повече от 6 месеца преди промяна на лицето, което поддържа асансьора;
– След замяна на повдигателен механизъм, триеща шайба, хидравличен на пускането на асансьора в експлоатация, а следващите – на всеки 12 месеца;
– След замяна на повдигателен механизъм, триеща шайба, хидравличен цилиндър, носещи въжета и приспособленията за тяхното окачване, ограничител на скоростта или хващачи;
– След аварии или злополуки;
– По искане на ползвателя
Трябва да се чете подробно наредбата. Вероятно поддържащата фирма не може да прави периодичните техни.прегледи.

Общи условия

Активация на акаунт