работа на смени по 14 часа

• 1 558
  • 36
  •   1
Отговори
Здравейте. Бихте ли ме посъветвали, дали има смисъл от писмено оплакване в Инспекцията на труда. От два месеца работя в хранителен магазин. Подписах договор, и очаквах и исках копие и за мен. Не беше ми предоставен. Започвам трети месец, като два дена работя по 14 часа и два дена почивам. Вече изнемогвам и искам да напусна, но ми беше казано, че трябва да изработя още един месец предизвестие. Моля, да бъда посъветвана - трябва ли да отработвам този месец, правилно ли е да работя по 14 часа, полага ли ми се отпуск за изработените 2 месеца, защото шефката каза- не. Благодаря.

# 1
  • Melmak
Ние не знаем какво пише в договора ти и дали изобщо имаш такъв. Може да не е регистриран в нап. Проверила ли си дали ти внасят осигуровки?

# 2
Здравейте. Бихте ли ме посъветвали, дали има смисъл от писмено оплакване в Инспекцията на труда. От два месеца работя в хранителен магазин. Подписах договор, и очаквах и исках копие и за мен. Не беше ми предоставен. Започвам трети месец, като два дена работя по 14 часа и два дена почивам. Вече изнемогвам и искам да напусна, но ми беше казано, че трябва да изработя още един месец предизвестие. Моля, да бъда посъветвана - трябва ли да отработвам този месец, правилно ли е да работя по 14 часа, полага ли ми се отпуск за изработените 2 месеца, защото шефката каза- не. Благодаря.
Максималната продължителност на една смяна може да е 12 часа. Обаче, ако имате почивки примерно една - един час и две по 30 мин. и ви се събират 14 часа от идването на работа докато стане време да си тръгвате. Предизвестие се отработва ако сте на безсрочен трудов договор или на договор със срок на изпитване в полза на работодателя. Може да се обадите в местния НАП и да поискате да ви кажат по кой член от КТ са ви назначили. Можете да отидете и направо в Инспекция по труда. Възможно е да се окаже, че изобщо не са регистрирали трудовия договор. Те също имат достъп до данните и могат да ви консултират, а и да пуснете жалба.
За всеки прослужено месец ви се полагат по 1.67 дни отпуск. Т.е за два месеца отработени трябва да ползвате или да ви платят при напускане  3 работни дни отпуск.
При лични проверки в НАП се пита дали е регистриран трудовия договор и дали е продавана месечно информация с Образец 1 (това е формуляра?). Дали са внасяни осигуровки за вас е без значение ако предните две неща са изпълнени.

# 3
Два месеца не ми се предостави договор. Подписах договор, но нямам екземпляр за мен. Нямам регламентирани почивки. От 7 ч до 21 ч., без почивка

# 4
  • Melmak
Два месеца не ми се предостави договор. Подписах договор, но нямам екземпляр за мен. Нямам регламентирани почивки. От 7 ч до 21 ч., без почивка
Не е правилно, че не са ти дали копие. Обаче това, че си подписала договор, не значи, че са го регистрирали в нап. Просто прочето пак какво ти написа Дари.

# 5
Напускай.
Не е нормално толкова часове и то без почивка.
Обзалагам се, че и ТД нямаш, официално регистриран в НАП.
Ако нямаш ПИН код за НАП, веднага си извади. И за всяка следваща работа първо това проверявай.

# 6
Правилно са ви посъветвали да проверите дали е регистриран да отговора, най-лесно ПИН код за НАП или НОИ, за отпуск ако нямате никакъв стаж до момента е логично да нямате право. Мисля че имаше промяна за 4 месеца стаж за право на отпуск, но не съм сигурна.

# 7
  • София
Когато работиш на смени, часовете се смятат така:
Работните дни за месеца по 8 часа. Примерно 21.8=168. Ако правиш повече часове, не е законно.
При теб ги смятам над 200, което е ужас

# 8

Още в този момент трябваше да ти стане ясно с какъв работодател си имаш работа. Копие от ТД се дава задължително на служителя. А ти чакаш 2 месеца? Защо?

# 9
Не може да се работи по 14 ч в два поредни дни.
Има изискване за междудневна почивка от минимум 12 ч., но не помня кой член беше.
както са ти писали:
1. ПИК в НАП и проверяваш дали договора е регистриран
2. Отиваш в Инспекция по труда

# 10
Съжалявам за това, което Ви се случва. Вече сте получила добри съвети относно възможните действия.
Но нека си кажем нещата право куме в очите: докато има хора, които не знаят дали въобще са назначени на трудов договор, не са виждали копие от него, не знаят на какви условия са осигурени и търпят маратонски смени от по 14 часа в продължение на месеци, ще има и работодатели, които ще се възползват от това.
Най-вероятно скоро ще Ви освободят и на Ваше място ще дойде следващият човек, който ще стиска зъби още 3 или повече месеца. Така този цикъл ще продължава до безкрай, докато не се появят неспорадични и адекватни реакции срещу условията, които предлагат.
Истината е, че докато сами се съгласяваме на подобни незаконни условия, ние ставаме част от проблема. Това не е просто лоша практика - това е злоупотреба, която Вие лично позволявате да продължава.

# 11
Работните дни за месеца по 8 часа. Примерно 21.8=168. Ако правиш повече часове, не е законно.
Не е вярно това, което пишете. При сумиране изчисляване на работното време е възможно в някои месеци да има извънреден труд. Той се заплаща и отчита в ИТ.
Междудневна и седмична непрекъсната почивка има определено колко часа да бъде, не ми се рови сега.
Пак ще повторя - възможно е потребителката да има усещане за 14 часов РД, защото между началото и края на работния ден освен време за работа има и ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ почивки през 4 часа, като обедната е 1 час. Почивки те се прекарват извън конкретното работно място. Може в стая за жената, може изобщо извън обекта. Друг е въпроса дали и какво работодателите я карат да прави в тези часове.
ТД е по-вероятно да е регистриран, отколкото да не е. Особено в хранителен магазин където има чести проверки от НАП за касови бележки (изискват и ТД на намерените в обекта продавачи) и РЗИ (изискват здравни книжки на работещите). Ако има злоупотреба от страна на работодателя тя е по-скоро с работното време. Едва ли е с начина на назначаване и регистриране на ТД.

По отношение платената отпуска колежката е права - трябва да имате 4 месеца стаж някога през живота си някъде. След тези четири месеца имате право на платена отпуска с брой дни както писах по-горе.

ПП Ще останете изненадани колко много в същност работодателите не желаят да назначават работници през три месеца. Особено в магазин където има стоки, пари и колективна отговорност.
Не се хващайте на приказките за 14 часа, докато потребителката не обясни как точно й протича работния ден. Как си представяте да е адекватна и работоспособна непрекъснато от 7:00 до 21:00 часа. Работодателя да не би да не вижда, че такъв работник е неефективен.
Работника умен да си търси правата, а работодателя е глупав и не знае, че може да му бъдат натресени пет инстанции и 1000 глоби.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 18:22 от dariVale

# 12
Не е вярно това, което пишете. При сумиране изчисляване на работното време е възможно в някои месеци да има извънреден труд. Той се заплаща и отчита в ИТ.
Междудневна и седмична непрекъсната почивка има определено колко часа да бъде, не ми се рови сега.
Пак ще повторя - възможно е потребителката да има усещане за 14 часов РД, защото между началото и края на работния ден освен време за работа има и ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ почивки през 4 часа, като обедната е 1 час. Почивки те се прекарват извън конкретното работно място. Може в стая за жената, може изобщо извън обекта. Друг е въпроса дали и какво работодателите я карат да прави в тези часове.
ТД е по-вероятно да е регистриран, отколкото да не е. Особено в хранителен магазин където има чести проверки от НАП за касови бележки (изискват и ТД на намерените в обекта продавачи) и РЗИ (изискват здравни книжки на работещите). Ако има злоупотреба от страна на работодателя тя е по-скоро с работното време. Едва ли е с начина на назначаване и регистриране на ТД.

По отношение платената отпуска колежката е права - трябва да имате 4 месеца стаж някога през живота си някъде. След тези четири месеца имате право на платена отпуска с брой дни както писах по-горе.

ПП Ще останете изненадани колко много в същност работодателите не желаят да назначават работници през три месеца. Особено в магазин където има стоки, пари и колективна отговорност.
Не се хващайте на приказките за 14 часа, докато потребителката не обясни как точно й протича работния ден. Как си представяте да е адекватна и работоспособна непрекъснато от 7:00 до 21:00 часа. Работодателя да не би да не вижда, че такъв работник е неефективен.
Работника умен да си търси правата, а работодателя е глупав и не знае, че може да му бъдат натресени пет инстанции и 1000 глоби.

Мисля, че повечето разбираме чудесно какво казвате, но не съм съгласна с подхода да се търси оправдание за очевидна злоупотреба.
Сумирано изчисляване на работното време се прилага по определени правила и със заповед от работодателя. Дори при него извънредният труд има лимити, изисква изрично отчитане, съгласие от работника и допълнително заплащане. Ако жената не знае дори дали договорът ѝ е регистриран, съмнително е, че има валидно въведено сумирано отчитане.
"Усещането" за 14-часов работен ден обикновено се базира на реалността. Много лесно можем да си представим ситуация, в която на хартия има почивки, а на практика не се дават. Това е класическа схема. Почивките трябва да са реални, а не фиктивни, за да се оправдае нарушаването на закона.
За ТД – да, възможно е да е регистриран, но имайки предвид, че жената не разполага с копие и не знае условията, пак говорим за нарушение. Точно защото има проверки, работодателите често правят формални регистрации, а реалната заетост остава извън правилата.
Не подценявайте реалността в сектора.

# 13
Проверих в сайта на НОИ - с непрекъснати права съм. Но ПИК-а за НАП - не ми работи. Нямам почивки по време на смяна. Сама съм. Отварям, затварям. Искам да прекъсна този ад, но шефката иска да работя още един месец, предизвестието. А и имам да вземам още пари за юли - на 15 август. Дайте ми съвет - как да не изработвам предизвестието, ако въобще има такъв вариант.

# 14
Проверих в сайта на НОИ - с непрекъснати права съм. Но ПИК-а за НАП - не ми работи. Нямам почивки по време на смяна. Сама съм. Отварям, затварям. Искам да прекъсна този ад, но шефката иска да работя още един месец, предизвестието. А и имам да вземам още пари за юли - на 15 август. Дайте ми съвет - как да не изработвам предизвестието, ако въобще има такъв вариант.

Определено не си на сумирано работно време, след като не се очаква в графика някой месец да работиш по-малко, а вече 2 месеца си работила тези часове и се очаква и трети да работиш пак подобни смени. Взели са те за канарче, да се гърбиш лятото, докато останалите почиват. Това работно време е за 2 смени, за двама човека. Пробвай пак да поискаш договора да видиш какво пише в него, ако ти откажат, аз на твое място бих подала жалба в ИТ. Ти не се притесняваш, че ще те уволнят, ти искаш да се махнеш, ще ти изплатят това, което ти е по договор. Дано да не се различава много от това, което ти плащат.

Общи условия

Активация на акаунт