Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 231
  • 823
  •   1
Отговори
# 765
Прекалявате според мен. Не е необходимо да знаеш химичната формула на сода каустик, за да знаеш, че е отровна, а елементарна обща култура, както и да знаеш, че ако пиеш белина, ще умреш, без да си чувал изобщо за химия дори. За 10% намаление на гащи всеки калкулатор (във всеки телефон) като просто натиснеш бутоните 100-10%=, ще ти даде, че е е 90. Или просто умножаваш по 0,9. И хора с основно няма да се оставят да ги излъжат при сметки за пари, бъдете сигурни. Съвсем различно е да знаеш математика на високо ниво, във висшата математика между другото повечето символи са букви, а не цифри ю

И аз съм сигурен, че добрите гимназии, включително езиковите, имат висок резултат на Пиза. Да се променят учебни планове заради Пиза е абсурдно - изкаралите нисък резултат биха изкарали също толкова нисък и на всякакъв български изпит. Това Пиза да определя стратегията на образованието ни е просто...малоумно, не намирам друга дума.
Те не знаят как да го сметнат! На касата ползват баркод и програмата им начислява отстъпката, а иначе не могат да измислят как да го направят сами. Виждат % и се панират!
В книжарница са ми броили касичка на децата, с която купуваме книжки с намаление. Момчето преброи 100 х 1 ст и записа 10 лв!

Пример от преди седмица. Пращат ми фактура за тока на сграда. Еднотарифно отчитане, записани киловати дневна и киловати нощна с еднаква цена, отдолу всякакви такси и накрая тотал и ме питат колко струва един киловат, че не могат да го сметнат и да си разделят сметката кой колко дължи. Хора на 37-38 г с висше образование.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 23:22 от drago_2008

# 766
Аз не знам защо продължава да се смята, че езиковите гимназии са хуманитарни гимназии, подходящи за деца с интерес към  Философия и История?!? Половината (а сигурно и повече) инженери и лекари са от ЕГ-тата и ГПЧЕ-тата из страната, обаче поназнайват и езици Simple Smile.

# 767
Сигурно си мислят, че не са счетоводители 😉
Онзи ден в работата се смяхме на едни проверяващи, има нов наемател, примерно от 10 число, в договора цената е за месец. Получаваме имейл -"моля, напишете как изчислихте стойността на фактурата"...

# 768
  • София
Аз не знам защо продължава да се смята, че езиковите гимназии са хуманитарни гимназии, подходящи за деца с интерес към  Философия и История?!? Половината (а сигурно и повече) инженери и лекари са от ЕГ-тата и ГПЧЕ-тата из страната, обаче поназнайват и езици Simple Smile.

Да, правилно отбелязвате! Може би не трябва така да се смята, защото това да учиш език, не значи че нямаш солиден интерес и към Биологията примерно. Но, някак, ако не групираме гимназиите по някакви по-близки предмети, тогава става точно това, което сега се прави - от всичко по малко, но накрая нищо. То, по тази логика и Географията няма нищо общо с Химията и Биологията, но в НПМГ са приели, че Географията влиза към тази гимназия. Съответно е доста по-логично в НТБГ и НФСГ да се влиза с изпит по БЕЛ и География или История и География, но не е така. Та, ако почнем така, винаги ще намерим и друга гледна точка, и друга логика и т.н.

Не знам дали може да се направи някакво по-глобално допитване до родителите през училищата. Да пуснат една анкета с 20 въпроса през Школо и другите училищни платформи. На базата на първата анкета по-натам може да пуснат втора и така да се стигне до някаква солидна информация какво биха искали хората, кое е логично според тях. Анкетата може да не е задължителна. Със сигурност има много хора, на които не им пука, все им е тая, да решават там..

# 769
  • Куциндрел
Мецане, явно си изтървал бума на ММС, за да не разбереш защо пише лечение с белина. Мисля, че все още се продава това нещо, но едно време имаше цели теми и привърженици на ММС.

Замислих се, след като СМГ и НПМГ ще стават с автоматично продължаване след 7ми клас, защо не и в останалите СОУта? Така ще намалее още истерията по НВОтата.
Замислих се и за ПИЗА. Нека първо всички в МОН, министъра на образованието и тьотята с перуката да минат на теста.

# 770
Вие не разбирате ли, че на никой не му пука за децата, за образованието, за насърчаването и пр. Още преди няколко години класен ръководител заяви, че идеята на министъра е да "мачка" нивото на обучение по език, за да не се "произвеждат" видите ли емигранти. Ние тук даваме идеи, говорим, споделяме, даже спорим, защото сме мотивирани и мислим за доброто, за бъдещето ни- нашите деца. Но ония, от които зависи това, мислят само за себе си или как да се покажем пред "някой си", да сме угодни заради някоя си субсидийка или комисион, проект и т.н. Побъркаха ни НВО следковидно, за да покажат, че децата са много напред, нямат пропуски и ДО не е нанесло никакви поражения. Пък после нека сме конспиратори и песимисти. Не виждам изобщо оправия, с тия парашутисти и подставени лица навсякъде на ръководни позиции, които вземат важните решения. Как се правят реформи като ресурсът е един и същ, даже не, намалява качествено и количествено, защото много от качествените учители се пенсионират. Младите са нахъсени, но нямат опит и освен това яко ги мачка системата. Обезверяват се и си бият камшика, да не са луди на всеки келеш с претенциите и родителските безумия да се занимават. Изобщо, нагазили сме в л....та до гуша...😣

# 771
Според мен в София и големите градове гимназиите трябва са имат профил. Математическите и езиковите са ок, но в гимназиите от втори ешелон е сбирщайт. Едната паралелка СХН, втората Природни науки, третата хуманитарна и т.н. Ако гимназиите се разделяха на класически и  природоматематически, щеше да е по-лесно и за децата и за ръководството.

# 772
  • София
Не е лошо мненията, освен тук, да отиват и на мейла на МОН...

# 773
Няма как децата да продължават автоматично в СУ, защото извън София ситуацията е различна. Къде ще отидат децата от ОУ? За тях само професионална гимназия ли се предвижда? Ами, ако СУ предлага профил СХН само след 7 клас, всички това ли ще трябва да учат? Огледайте си училищата и в София.
Ако детето учи в 104 0У и иска след това в 18 СУ и има високи резултати, но децата от 7 клас на 18 СУ автоматично искат да продължат в 8 клас в същото училище, защото е сред топ училищата?
Моето дете завърши миналата година 7 клас в СУ със засилено изучаване на езици до 7 клас, което е ГПЧЕ след това. Отделен въпрос е, че завършиха пет класа , а приеха три осми класа. Да, ама на моето резултатите на НВО ниски (със СОП). Как да продължи в същото училище? Най-малкото вътрешно ще има борба. В квартала ни има още едно ОУ с два класа, едно СУ, което извежда три седми клас и приема един осми, което тази година вече е без осми по решение на РУО, има АЕГ и една ПГ, която крета със защитени специалности явно.и маломерни класове.
Някакъв тип подбор винаги е имало. Защото все пак кандидатите за едно училище обикновено са повече от местата в него, а ако местата са повече от кандидатите значи нещо там не е наред. Изключвам градчета с едно -две училища, където децата наистина се разпределят не по бал, а по интереси, т.е равномерно.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 08:36 от Mama Ru

# 774
За мен е по-добре децата, които не искат езикови, математически или професионални гимназии, да имат възможност да отидат в училище, в което да изберат профил след 10 клас, а не да имат предварително фиксиран профил. Приемаме, че това са децата, които още не знаят какво искат, средностатистически са, с неизявени таланти. И искат да имат време да се ориентират. А не да се правят компромиси някакви по нюх на родителите кое им е най-малко неприятно Smile до седми клас.
Те могат да имат някакви практически интереси в определена област, но не се знае дали са и академични тези интереси. Защото малко деца, ако не са целенасочено подтиквани или с изявен талант, могат да се ориентират какво най-много ги влече до степен да задълбаят в профил, защото профилът при нас си е материал от първата година в университет.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 09:13 от Аmanda

# 775
Звучи добре, но е приложимо само, ако училището предлага повече от 1-2 паралелки за осми клас. Практически неприложимо е, ако са само 1-2, защото един ще иска БЕЛ и история, друг - Информатика и Информационни или свързани с тях, трети ще иска биология и химия, четвърти физика и математика.

# 776
Така е. Но във всяко училище си има учители по всичко. Защо да не се съобразят с желанията на децата, дори и да са по две-три деца, при които има съвпадение, ако е толкова важно да има профилиране.
Аз в 11 клас първо бях решила да кандидатствам медицина, подготвях се известно време по биология и химия, после смених на нещо коренно различно. Почнах да уча първата година инженерна специалност, на следващата се ориентирах към хуманитарна.
Не са всички ориентирани от 7 клас. Има си и по-завеяни деца.

# 777
Не знам защо се намират деца в гимназиален етап, които не могат да умножават или да сметнат колко е 10 процента намаление на гащи. И то не са деца с обучителни проблеми.
Но явно ги има, защото преди време бях ма курс по един програмен език и на изпита в чата един младеж на около 20на години искаше някой да му реши задача с проценти.
Вчера попаднах на коментар от учителка по математика. Помолили са я да помогне на дете, което е оставено на изпит, за да завърши 5 клас. Оказва се, че не може да уможава, събира и изважда трицифрени, да смята дроби и др. Там беше изредила няколко неща. В начален етап няма право да повтаря годината и той е преминал. Жената е дала съвет на родителите това дете да повтори 5 клас.
Някой спомена по-горе да се учи математика според нивото, както се учат езиците. Това е отлична идея според мен! Наистина се учи като език, защото нямаш ли основите, не може да караш напред. В 8 клас искат да направят езиковото обучение по нива, същото трябва и за математиката. Някои едва са избутали НВО 7 клас, а математиката в 8 е доста по-сложна и масово се почва с двойки-тройки.

# 778
  • Куциндрел
Не знам защо се намират деца в гимназиален етап, които не могат да умножават или да сметнат колко е 10 процента намаление на гащи. И то не са деца с обучителни проблеми.
Но явно ги има, защото преди време бях ма курс по един програмен език и на изпита в чата един младеж на около 20на години искаше някой да му реши задача с проценти.
Вчера попаднах на коментар от учителка по математика. Помолили са я да помогне на дете, което е оставено на изпит, за да завърши 5 клас. Оказва се, че не може да уможава, събира и изважда трицифрени, да смята дроби и др. Там беше изредила няколко неща. В начален етап няма право да повтаря годината и той е преминал. Жената е дала съвет на родителите това дете да повтори 5 клас.
Някой спомена по-горе да се учи математика според нивото, както се учат езиците. Това е отлична идея според мен! Наистина се учи като език, защото нямаш ли основите, не може да караш напред. В 8 клас искат да направят езиковото обучение по нива, същото трябва и за математиката. Някои едва са избутали НВО 7 клас, а математиката в 8 е доста по-сложна и масово се почва с двойки-тройки.
Да, не ги оставят да повтарят от 1-4 клас, някои учители не дават адекватна обратна връзка, някои родители не обръщат внимание на обучението на децата.

# 779
Ми как ще ги оставят да повтарят, нали ще дойде оня с джипа или с едикаква си скъпа кола и ще каже- ти знаеш ли кой съм аз? Или директорът ще каже на учителя да "оправи нещата". Или пък на директора някой отгоре ще му каже, че трябва да се оправят нещата за едикоеси дете, щото баща му е едикой си. Защото са безправни в тази институция (и не само в тази), затова сме на тоя хал. Затова се загуби и респекта към учителите, много родители негодуват заради двойния аршин, а децата се учат в училище как стават тия работи- гледат делата. Имат шанс онези, които попаднат на човечни учители, които се опитват и стараят, въпреки системата и нямат някакви драми и ситуации през годините на обучение. Поне ще вземат доброто отношение от този учител, отдаденост, старание, което е добър пример за подрастващите, и евентуално интерес към предмета...

Общи условия

Активация на акаунт