Какво правят жени в менопауза, когато... 11

• 7 040
  • 86
  •   1
Отговори
# 60
  • волно калдъръмче
Моят съвет е, ако до втория месец не се появи цикъл, смени гинеколога с някой, който няма да разчита само на своята преценка, а ще даде направление и за еднокринолог.

При така зададения сценарий след 6 месеца гълтане на хапченца и без цикъл, вече ще е късно да се прави каквото и да е.

# 61
Ето стойности на изследванията ми от февруари т.г.:

TSH: 3,65 miU/ml, Реф.граници: 0,27 - 4,20
FT3: 4,15 pmol/L, Реф.граници: 3,10 - 6,80
FT4:  14,40 pmol/L, Реф. граници: 12.00 - 22.00

Витамин D: 19,40 ng/mL, при референтни граници от 20,60-50

И глюкоза ми беше пуснала. Тя е в норма. Изписа ми да пия Витамин Д тогава.
Те и горните са в норма, но според това, което чета в темата за Хашимото, не са оптимални. А за нея, щом са в реф.граници, значи всичко е ОК.

Пулсът ми доста често е от порядъка на 105-115. Често се събуждам от сърцебиене. Според ЛЛ отново заради менопаузата.
съжалявам но от тези изследвания въобще никой не може да кажа дали имате или не хашимото- трябва да изследвате антитела.

# 62
Височко е ТСХ, въпреки че е в норма. Но не е притеснително.
Искай на личната направление за ендокринолог да те погледне на ехограф. Кажи ѝ че имаш болка в областта на гушата и си измисли и разни други проблеми за да не ти отказва. Хашимотото си личи ясно и се познава лесно на ехограф. А може наистина нищо да ти няма. Всички жени имаме проблеми с ЩЖ, аз дори съм оперирана.
Bсъщност TSH e вторичен показател - много по важно е състоянието на FT4 и FT3,антитела, както и ехография(ако самия апарат има доплер съвсем в началото могат да се "хванат" автоимунните промени )  на ЩЖ, за да се види реално нейното състояние . Лошото е, че много лекари гледат приоритетно TSH , а всъщност се оказва че поради една или друга причина !? тялото има нужда от йод и хипофизната жлеза (командния център на всички жлези) изпраща съобщение последством своя хормон TSH на ЩЖ да произведе повече хормон, като в никакъв случай не показва действителното състояние на ЩЖ. Посочените стойности не са "оптимални" ама и вие не сте във фертилна възраст, за да очаквате да имате такива или да ви втълпяват че трябва  TSH<2miU/ml. Лично мнение - задоволителни стойности - проследете се след 3мес , но обезателно направете и антитела , за да се види защо ЩХ са по скоро ниски.  Лично аз едва в последната година за първи път видях само в лаборатория Здраве съвсем различни реф. граници на TSH в зависимост от възрастта, което е правилно- та за жени над 56г(когато се приема че вече са в постМП ) , допустимите стойности на TSH  са до 8 miU/ml !?

# 63
Здравейте!
Някой правил ли е процедури със системата Caress flow?
Интересуваме помогнаха ли ви, има ли някакъв дискомфорт след тях и за какъв проблем ги използвахте! Благодаря!

# 64
Като се обсъждат щитовидни да обсъдим и моите - за мен нищо притеснително не виждам, но може и да не е така според вас.
Слагам в скрит текст, да не досаждам Simple Smile
Скрит текст:

И малко данни: жена на 43, в мено от 3 години, отказ от тютюнопушене преди 7 месеца и съответно напълняване с 15 кг (в момента 82 кг). Имам изписан еутирокс - редувам 25 и 50 всеки ден от 3 дни (след преглед и корекция на дозата, преди това беше 25 всеки ден).
Дописвам: с хипофункция от години, но стойностите винаги са били в лабораторни граници. Хормон беше изписан заради симптоматика, а сега според мен има разместване заради отказа от тютюнопушене.
Благодаря за коментарите Simple Smile

# 65
Беки, ТСХ е над норми, за останалите имам мнение и няма да коментирам.Защо не опиташ Акутирокс сироп, за да пиеш всеки ден една и съща доза? Чела съм,че това редуване при някои хора не действа добре на тялото.
И нов тест след 40-50 дни направи..
Заради завишеното ТСХ бих погледнала пак инсулин и глюкоза, ти си знаеш за тях.

# 66
Аз винаги съм била с хиперфункция, на долната граница. След операцията останах с половин жлеза, и пак тсх си се поддържа до 1.5-2, без лекарства. Не съм специалист, но според мен ТСХ е много високо. Въпреки че е е "в норма". Това е причината за бързото екстремно напълняване, а не толкова цигарите.  Бих сменила лекаря и дозата на еутирокса.
15 кг + за 7 месеца -това не те ли притеснява?

# 67
Не е в норма.

# 68
Фри, аз съм с хипофункция, не с хипер и хормонът за пръв път излиза извън горната граница на лабораторията.
Не ме притесняват 15те кг, защото това хоро го играя за трети път и всеки път резултатът е такъв (за жалост), но при мен цял живот кг са наднормени и трудно за сваляне.
ДХЗ, и сега мога да пия еднаква доза всеки ден, просто за период от два месеца е изписан този прием, след това ново изследване и тогава решение каква да е дозата за следващите 3 месеца.
Имам изследвани захар и инсулин на гладно - захар 4,5; инсулин 5 и НОМА 1,26.
Не се въздържай от коментари моля, всяко мнение ми е ценно, че обикновено се вторачвам в едно и пропускам друго…

# 69
Да, знам че при теб е хипо. Но не е разбирам нищо от другите изследвания.
Като си била 67 кг - това наднормено ли е било? Много са тези +15кг за 6 месеца Sad

# 70
Ако средно сметнем 4 дни по 0.25 и 3 дни по 0,50мкг. прави 35мкг., което няма как да докараш с хапче.
А ако е обратното, то: е близо 40мкг., което пак не можеш да докараш на хапче.Затова питай за Акутирокс по-натам.

# 71
Всъщност сметна, че ми трябва 37,5, което е 25-50 редуване или чупене и приемане на 1 и 1/2 таблетка на ден.
Наднормени са и 67 кг - висока съм 160 см.
Ако приемем, че отслабване с 1 кг на седмица е здравословно, то това са 4 кг за месец. В случая с напълняването е горе долу по 4 кг на месец и след това задържане. В момента нито напълнявам повече, нито отслабвам.
Благодаря ви, че се включихте!

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 17:58 от beki8

# 72
Здравейте!Какво правите при сърбеж по тялото ?
От около две седмици имам и през деня (хо-търпимо и рядко ) и през нощта -будя се към 3ч и се почва сърбеж и чесане-ходих на двама кожни доктора -единия каза суха кожа и да мажа
Днес се поизтърках повече с гъбата в банята и ми поолекна ,но сега пак се започна преди сън
П.с нямам пъпки или обриви

# 73
Вероятно е суха кожа. Витамини пиете ли? Колаген? Липса на нещо такова е според мен.

# 74
Вероятно е суха кожа. Витамини пиете ли? Колаген? Липса на нещо такова е според мен.
Благодаря!
Ами нищо не пия ,освен глюкозамин да ставите;старая се са се храня разнообразно,почнах вит д ,колаген си купих ,но още не съм свикнала и пропускам
Какви изследвания да пусна?Захар и урина +рутинна кръвна картина пусках тия дни -ок са

Общи условия

Активация на акаунт