Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №34

• 27 606
  • 606
  •   2
Отговори
# 585
А аз питала ли съм ви дали някоя от вас е правила лазерни аблационни процедури на влагалището за укрепване на стените му?

# 586
Аз съм слагала вагинално естрофем, когато съм правила инвитро опити.
Но бях по-млада, де.
Освен едно сочно, така, тяло Grinning  за други ефекти (странични) не помня.

# 587
  • София
Като споменахте тестостерон при жените и се сетих, че наскоро един доктор, макар и не АГ, ми каза, че продължителният ми редовен цикъл и минимални признаци на менопауза на 53 г. се дължало на високото му ниво в тялото ми. Макар че не съм правила изследване, той беше категоричен и аз много се изненадах като го спомена.
За ХЗТ мисля, когато се появи нуждата, да отда при доц. Елиан Рачев, той я прилага и е специалист по гинекологична ендокринология, имам добри отзиви за него. Ходих при него преди 2 г, но каза, че ми е рано. Сега погледнах само да не се е пенсионирал, преглежда си, в Майчин дом има свободни часове.

# 588
В тази връзка, при повишено ниво на андрогените, те също се превръщат в естроген.

Въобще, хормоналният фон в един организъм е такава тънка и неясна работа, толкова са навързани всички хормони и жлези, че...

# 589
В тази връзка, при повишено ниво на андрогените, те също се превръщат в естроген.

Въобще, хормоналният фон в един организъм е такава тънка и неясна работа, толкова са навързани всички хормони и жлези, че...
Точно така е, много фина работа и настройки. Едно слагаме, то друго разваля, няма оправия...

# 590
За да противодействам на ЕД при мен приемам Сулфарофан. Нямам идея дали действа, обаче.

# 591

Мими, помня беше с махната матка, нали? Доколкото схващам, прогестерона е нужен само когато матката е запазена. Дори и в менопауза пак трябва да се приема в комбинация с естрогена, за да пази от рак на матката. При тебе по-скоро естроген и тестостерон вероятно е нужен.
Матката не играе в схемата, това е един мускул, яйчниците дирижират оркестъра...на последния преглед доктора каза, че не съм и в мено, има яйчников запас, макар и доста намалял. Менопауза не е просто липса на цикъл, а определен хормонален статус на организма....Нужно е същото каквото на хора с матка на тази възраст и не за да пази матката, а да заглади неприатните последствия от падащия хорманален статус, остеопорози, високо кръвно, горещи вълни, проблеми с щитовидната, инсулинова резистентност и пр и пр..... каза другата година като отида на преглед и евентуално вече съм в мено можем да помислим за ХЗТ. Не, че аз съм навита...страх братче! Flushed
Съвсем друга е ситуацията, когато няма яйчници...!

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 14:21 от mimi.7299

# 592

Мими, помня беше с махната матка, нали? Доколкото схващам, прогестерона е нужен само когато матката е запазена. Дори и в менопауза пак трябва да се приема в комбинация с естрогена, за да пази от рак на матката. При тебе по-скоро естроген и тестостерон вероятно е нужен.
Матката не играе в схемата, това е един мускул, яйчниците дирижират оркестъра...на последния преглед доктора каза, че не съм и в мено, има яйчников запас, макар и доста намалял. Менопауза не е просто липса на цикъл, а определен хормонален статус на организма....Нужно е същото каквото на хора с матка на тази възраст и не за да пази матката, а да заглади непритните последствия от падащия хорманален статус, остеопорози, високо кръвно, горещи вълни, проблеми с щитовидната, инсулинова резистентност и пр и пр..... каза другата година като отида на преглед и евентуално вече съм в мено можем да помислим за ХЗТ. Не, че аз съм навита...страх братче! Flushed
Съвсем друга е ситуацията, когато няма яйчници...!

При теб и яйчниците ли са махнати, имам спомен, че заради пролабс ти махнаха матката? На моята майка на 47г. и направиха хистеректомия, но оставиха един яйчник, защото им се видял здрав и да мине по-леко през менопаузата. По нейните думи е започнала симптоматика чак на 54г., което си е доста време.  Не е имала оплаквания в костите и ставите, да е жива и здрава, сега е на 69. Имаше период на сърдечни кризи, но го отдаваха на частичното махане на щ.жлеза.

# 593
При мен не са махнати!
Симптоми нямам, освен повишена нерност и тревожност.

# 594
Мими, имах предвид (поне това, което аз разбрах от цялата лекция) е, че прогестерони се изписват в менопауза само когато матката е налице, защото ако се приема само естроген, тогава се появява риска от рак на матката. Ако няма матка, тогава няма какво да се превенира и жената спокойно може да си приема само естроген (и тестостерон евентуално).
Да, казаха и това, че когато има достатъчно естроген, една част си се преобразува и в тестостерон, според нуждите.

# 595
Мими, имах предвид (поне това, което аз разбрах от цялата лекция) е, че прогестерони се изписват в менопауза само когато матката е налице, защото ако се приема само естроген, тогава се появява риска от рак на матката. Ако няма матка, тогава няма какво да се превенира и жената спокойно може да си приема само естроген (и тестостерон евентуално).
Да, казаха и това, че когато има достатъчно естроген, една част си се преобразува и в тестостерон, според нуждите.
Честно казано и аз не знам от какво и колко ми е нужно на мен, докторът изписва, аз къде изпълнявам, къде не. Локалното ХЗТ не съм го почнала, чакам среща с мамолога.Yum

# 596
И аз го потвърдих в коментар, но ми го изтриха Simple Smile Когато няма матка, е достатъчно суплементиране с естрадиол. Локално приложение е идеално, стига дозата да е достатъчна.

# 597
Арвенче, естрогена е виновник и за рака на гърдата Stuck Out Tongue Winking Eye

# 598
И аз го потвърдих в коментар, но ми го изтриха Simple Smile Когато няма матка, е достатъчно суплементиране с естрадиол. Локално приложение е идеално, стига дозата да е достатъчна.
Да, вероятно за това е изписал само това на мен... и то по схема съвсем различна от листовката. Една туба от препарата всяка вечер до измазване и после два пъти седмично до три месеца.

# 599
Това за вагинална сухота ти го изписа, нали? Често срещана схема е всъщност.
Има и едни глобули с лактобацил и естрадиол, те се прилагат по същия начин, но може би е преценил, че това е по-подходящо за теб.

Общи условия

Активация на акаунт