Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №34

• 27 671
  • 606
  •   1
Отговори
# 570
Стаменов чете, поназнайва. Обаче и парата го вълнува много.
Нещо се разочаровах аз от него, доста интервюта му изгледах, но и приятелки споделиха, че май не е много за препоръчване. Трудно е момичета, така е, всички сме се хванали като удавници за всякакви съвети, защото този период при нас жените е понякога нетърпим...!

# 571
divet, с тромбоцити ли имаше пробелм? Че мен това ме притеснява.

И аз го пих 6 месеца, не мисля, че толкова кратко е проблем, не е с години!
Да де, ама той ми казва, че до 5 години не било проблем...Thinking
За другата седмица имам час при една нова препоръчана гинеколожка, ще питам и нея.
Много ме е яд, че у нас няма доктори, които да се занимават с биоидентични хормони.
Примолута ми докара ужасяващи болки по време на цикъл, в последствие стигнах до хистеректомия. Имах сърцебиене и тревожност докато го пиех. Оказа се че и аденомиоза съм развила, за нея съм сигурна че е следствие от примолута, най-малко е активен участник в това да я имам.
Аз категорично вярвам, че синтетичния прогестерон няма нищо общо с биоидентичния, но и двата са поставени по обща категория прогестерон. Вярвам и защото имам опит както с единия вид, така и с дригия, и смея да твърдя че биоидентичния ме върна в нормалността ми на съществуване.
Друг е въпроса че всеки човек е различен и по различен начин възприема и усеща.

# 572
Аз се надявам да намеря все пак читав доктор, който да е наясно с ХЗТ. Имам още малко време, докато започне да ми трябва естроген. Решила съм да си спестя недъзите, заради липсата му. Доста изчетох и изслушах, докато стигна до това заключение, де. Просто няма кой да ти каже какво и как да правиш, или да се наеме да го прави за конкретния човек (понеже всички сме с индивидуални особености). Засега ще си продължа с крема прогестерон, просто ще увелича количеството, защото явно ми малее вече. Пачове ще търся от чужбина.
Еми сама ще се оправям, какво да правя?!

# 573
За Дуфастон и Примолут Нор мисля, че в страничните ефекти пише повишен риск от тромби.
Това не е за подценяване. Особено, ако човек има склонност към образуване.

# 574
За Дуфастон и Примолут Нор мисля, че в страничните ефекти пише повишен риск от тромби.
Това не е за подценяване. Особено, ако човек има склонност към образуване.
Това е при ползване с години...

# 575
Биоидентични или синтетични е все едно
Това. Заболяха ме пръстите да го пиша, затова си мълча вече, който иска, ще приеме фактите, който не иска - да е жив и здрав.

Хормоните за щитовидната жлеза например са само синтетични. За диабет има и двата вида, като синтетичните инсулини са с многократно по-добри резултати.

Ако трябва да сме точни, всичко, произведено като продукт на фармацията, е синтетично. Т.е., не е естественият хормон, който тялото синтезира.
Просто, под биоидентичен се има предвид прогестерон, най-близък до човешкия.
А дуфастона и примолут нор просто не са прогестерони.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 14:17 от Moderator1

# 576
Между другото, в Щатите също се оплакват масово от липса на достъпност по отношение на ХЗТ, а пък за биоидентични варианти да не говорим. Там все пак трябва нагаждане на количества, приготвяне на индивидуални кремове, гелове, дози на пачовете... Слушам разни лекари и подкасти (пусках и тук), казват че ако решат да изписват ХЗТ срещат масово неодобрение и дори изключване от научната общност - поддържа се тезата, че не са проучени страничните ефекти и толкоз. Явно няма пари в това. А че страничните ефекти с навлизането в менопаузата са далеч повече и по-сериозни - няма значение, хапчета има други, явно по-изгодни...
Направи ми впечатление, че по-напредналите в областта лекари и учени казват, че не само прогестерон и естроген трябват с възрастта, но и тестостерон. Той бил адски важен за жените след 35 години още, защото спадът му водел до много гадни неразположения - болки в стави и кости, безсъние, суха кожа, стопяване на мускули, липса на либидо и какво ли не. И изобщо не е вярно, че е мъжки хормон. Изписват го на кремове и гелове, просто дозата е 1/10 от тази за мъже.

# 577
Аз също четох материали в тази насока. Търся решение за проблемите със съня и горещите вълни. Понеже се изчерпах откъм други решения, смятам да пробвам с тестостерон под формата на крем. Да видим докъде ще стигна.

# 578
Ще чакам да споделите за тестостерона и как ви се е отразил. Нямах никаква идея, че има и крем. Научих нещо ново.

# 579
  • Canada
Преди 6-7 ендокринолог в Канада не посмя да ми назначи терапия с тестостерон. Андрогените ми са на 0, с всички произтичащи от това екстри. Пия от време на време съвсем минимални дози DHEA.

Ползвам дермално био идентичен прогестерон, съгласувано е с ендокринолог. Прогестини категорично не бих.

Навърших 47 преди три месеца и цикъла ми започна сериозно да се ослушва, явява се, но със закъснение 😅

# 580
Може би идентичният прогестерон не го предлагат, понеже е скъп и нямат научни данни достатъчно в нашата страна. Аз също съм питала и казаха, че само за мазане на гърдите помага.
Същата лекарка каза, че като се пие Прогестерон не се лекуваш с него, просто временно оправя положението когато вече организмът е намалял произвоството.
Аз все си мисля, че колкото повече организмът си го набавя отвън толкова по-малко произвежда, но това си е мое мнение. Когато няма друг вариант и аз го пия по 5 дни в месеца.

# 581
Може би идентичният прогестерон не го предлагат, понеже е скъп и нямат научни данни достатъчно в нашата страна. Аз също съм питала и казаха, че само за мазане на гърдите помага.
Прогестогела е биоидентичен, но и той е за мазане само...ползвах аз форумния крем прогестеронов на Биовеа за мазане - ефект никакъв.

# 582
Естроген вагинално някой ползвал ли е? Много помагал в менопауза, когато вече стойностите му падат драстично, на урологично здраве, вагинална сухота, пролапс и всякакви такива неща, свързани с липсата на естроген.

Прогестогела е биоидентичен, но и той е за мазане само...ползвах аз форумния крем прогестеронов на Биовеа за мазане - ефект никакъв.
Мими, помня беше с махната матка, нали? Доколкото схващам, прогестерона е нужен само когато матката е запазена. Дори и в менопауза пак трябва да се приема в комбинация с естрогена, за да пази от рак на матката. При тебе по-скоро естроген и тестостерон вероятно е нужен.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 13:17 от Arwen Amarantha

# 583
Естроген вагинално някой ползвал ли е? Много помагал в менопауза, когато вече стойностите му падат драстично, на урологично здраве, вагинална сухота, пролапс и всякакви такива неща, свързани с липсата на естроген.
На мен ми е изписан такъв, но забравих името на крема, АГто ми вика ще се почувстваш много добре! Flushed

# 584
На мен ми е изписан такъв, но забравих името на крема, АГто ми вика ще се почувстваш много добре! Flushed
Вероятно в твоя случай наистина е подходящ! Аз смятам, като ми спре цикъла да се поровя за такъв.

Общи условия

Активация на акаунт