Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №34

• 27 342
  • 603
  •   2
Отговори
# 555
Да ви кажа, моят ендокринолог ми обяви вчера, че няма нищо лошо да пия прогестерон в оставащите ми (надявям се малко) години с побъркан цикъл. Тоест, непрестанно във втората половина на цикъла. Дуфастон или примолут нор, все едно било. Човекът е известен хабилитиран професор и знам, че е много добър в работата си, но това не знам как да го приема. На вас какво са ви казвали лекарите ви?

# 556
Да ви кажа, моят ендокринолог ми обяви вчера, че няма нищо лошо да пия прогестерон в оставащите ми (надявям се малко) години с побъркан цикъл. Тоест, непрестанно във втората половина на цикъла. Дуфастон или примолут нор, все едно било. Човекът е известен хабилитиран професор и знам, че е много добър в работата си, но това не знам как да го приема. На вас какво са ви казвали лекарите ви?

На мен Примолут нор ми изписват когато почне цикъла да се разбърква от 16-тия до 20-тия ден и поне три месеца.

# 557
И аз го пих 6 месеца, не мисля, че толкова кратко е проблем, не е с години!

# 558
  • София
И на мен досега само за три месеца са ми изписвали.

# 559
Здравейте,
да напиша и аз моите истории с цикъла. На 43 години съм, редовен като часовник, но от няколко месеца 3-4 дни зацапване и после цикъл. Започна да става и по-обилен, чувствам се отпаднала, паник атаки, тревожост и други симптоми. Миналия месец си сложих инжекция витамин Д и сега в момента съм в цикъл, който няма нищо общо с предишния ми. Нито ме боли толкова, нито съм тежко изнервена. Много се надявам да е от инжекцията ( винаги съм била с дефицит и не усвоявах никакви форми). В понеделник съм на годишен преглед при гинеколога ми и ще питам дали има нещо общо.

# 560
Има общо, да.Всеки дефицит се отразява на тялото.

# 561
Аз от Примолут/Дуфастон такива проблеми си докарах преди години, че не за разправяне (който е чел темите от 2022, 2023 може и да си спомни какво съм споделяла). На мен също ми казаха докторите, че няма проблем да ги пия и в началото нямах проблем наистина, но после не стояха така нещата. Не на всеки понасят добре в дългосрочен план, макар че може и супер да се чувстват някои жени.
С едно уточнение, примолут, дуфастон са синтетични прогестини, което няма нищо общо с естествено произведения от организма прогестерон. Тези синтетични прогестини не запълват дефицити на хормона в организма, те само блокират рецепторите за прогестерон и карат организма да си мисли че нещата са ок и няма липса.

# 562
divet, с тромбоцити ли имаше пробелм? Че мен това ме притеснява.

Да де, ама той ми казва, че до 5 години не било проблем...Thinking
За другата седмица имам час при една нова препоръчана гинеколожка, ще питам и нея.
Много ме е яд, че у нас няма доктори, които да се занимават с биоидентични хормони.

# 563
divet, с тромбоцити ли имаше пробелм? Че мен това ме притеснява.

Да де, ама той ми казва, че до 5 години не било проблем...Thinking
За другата седмица имам час при една нова препоръчана гинеколожка, ще питам и нея.
Много ме е яд, че у нас няма доктори, които да се занимават с биоидентични хормони.
Биоидентични или синтетични е все едно, това е ХЗТ, отдавна е ясно, че ползването на такава терапия не води до чудовищните щети, които си мислим, че нанася.
Доктора, който ме оперира, е онколог-гинеколог, сам ми предложи краткосрочно локално хормон за овладяване проблемите с влагалищната сухота, парене и т.н. в листовката на лекарството пише, че въпреки локалното приложение е вид ХЗТ. Позволи си да го изпише обаче след преглед на яйчници - да няма кисти мисти, пита за преглед на гърдите...! Операцията ми също не беше заради онко диагноза.
Прогестерона в периода на пременопауза води само до ползи. Овладява тези ануволаторни цикли, продължителното кървене и мацане и спомага матката да се излющтва нормално, а не да трупа и да прави полипи. но на някои хора не им понася, така, че всичко е индивидуално.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 10:57 от mimi.7299

# 564
От моето АГ знам, че дуфастон/примолут нор много често в тялото се метаболизират отново в естроген. Тъй че оплакванията може да се засилят, вместо да се успокоят. Те не са от вида прогестерон, който организмът синтезира.

Ако ще се ползва прогестерон, най-добре да е биоидентичен.

# 565
Бях при гинеколог, всичко било наред, гледа ме на видеозон, нямало нито кисти, нито миомни възли, нито имало изменения, които да навеждат на мисълта за полип. Само дето ми идва през месец-месец и половина и кървя 10 дни.
На своя глава си вземам рецепта от личния лекар и правя курсове с прием на желязо, пия ударно витамин Ц.
Това заради хемоглобина. Периодично не спя.
Не забелязвам никакъв ентусиазъм от лекарите по темата с ХЗТ, не знам къде да търся лекар, с когото мога поне да обсъдя. Моят гинеколог изписва само вечерна иглика. За София става дума.

# 566
От моето АГ знам, че дуфастон/примолут нор много често в тялото се метаболизират отново в естроген. Тъй че оплакванията може да се засилят, вместо да се успокоят. Те не са от вида прогестерон, който организмът синтезира.

Ако ще се ползва прогестерон, най-добре да е биоидентичен.
Мамолога, при който ходя е шеф на онкологията, каза, че биоидентичен или синтетичен е все едно... организмът не разпознава кой какъв е, това дали е вярно не мога да твърдя! чакам да мина профилактичния преглед тази година и ще се консултирам с него да започна ли локалното ХЗТ, АГто не смята, че е проблем.

# 567
Биоидентични или синтетични е все едно
Това. Заболяха ме пръстите да го пиша, затова си мълча вече, който иска, ще приеме фактите, който не иска - да е жив и здрав.

Хормоните за щитовидната жлеза например са само синтетични. За диабет има и двата вида, като синтетичните инсулини са с многократно по-добри резултати.

# 568
Биоидентични или синтетични е все едно
Това. Заболяха ме пръстите да го пиша, затова си мълча вече, който иска, ще приеме фактите, който не иска - да е жив и здрав.

Хормоните за щитовидната жлеза например са само синтетични. За диабет има и двата вида, като синтетичните инсулини са с многократно по-добри резултати.
Така е Параход, много се прави самолечение по разни фейсбук групи и некомпетентността на хората ги подвежда. Има и много добри и четящи лекари, просто трябва да се намерят.

# 569
Ох, назад са у нас с ХЗТ действително, колкото в някои други страни се е прекалявало (например като контрацептив при млади жени без никакво медицинско показание), толкова тука не знаят. Не знам защо е този страх. Дори нямаме регистрирани естрогенови пачове на аптечния пазар, имаше опити преди години, но бързо ги спряха, вероятно много малко са се ползвали и липса на търговски интерес.
Стаменов чете, поназнайва. Обаче и парата го вълнува много.

Общи условия

Активация на акаунт