Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №34

• 35 545
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
Момичета, несериозно е, ЛЛ  ще ти дава насоки за пери  / мено пауза. ( зависи все пак от първата му специалност )
За това са Ендокринолози-Гинеколози, с интереси в областа, развиващи се непрекъснато.
Рокстар, питай другия път твоя ЛЛ , какво знае за " Longevity  Therapie ". Ще ми е интересно да споделиш?

# 691
Връщам се от мамолога. Каза няма проблем да почвам локалния крем с естрадиол. И АГ то и  мамолога са онкоспециалисти. Личните лекари  не ги разбират тези неща! Мамологът е ОК и за ХЗТ през устата. Каза ще го ползваш няколко години, което не е проблем. Изледванията сочат риск при ползване над 10 години.

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 16:23 от mimi.7299

# 692
  • София
Аз не съм казала, че лекарите са ЗА хормоните. А какво бих направила аз.
Лекарите са ЗА да се пият цял живот шепа хапчета за какво ли не, казвайки, че това е "нормално за възрастта". Сакън обаче кремчета и глобули - те много опасни Ill.
Отдавна слушам и чета само нови, неконвенционални статии и проучвания и действам спрямо моя си организъм. Пускам изследвания и търся лекари с повече склонност към нови неща.
Абсолютно съгласна, само да допълня, че вече никак не са "неконвенциални" статиите и проучванията за хормоните. Световните специалисти, които работят в областта на женското здраве и особено перимено- и менопаузата, са категорични в ползата от хормоно-заместващата терапия и изключително преекспонираните рискове от нея, което е довело до поколения лекари, които не знаят нищо по темата. За съжаление в България това ще се разбере след още 20-на години вероятно Angry

В тази връзка моля Arwen Amarantha и другите момичета, които са на ХЗТ, ако някоя от вас е от София и е намерила адекватен лекар, моля да ми пишете на лични, че в момента съм в търсене на добър специалист.

# 693
Не на лични, нека тук пише. Аз също не мисля, че трябва да търпим и да се надяваме да мине. Не е нормално целият ти живот да се срива и да си ужасна за семейството си, защото минаваш през определен етап. Не искам да ми се казва свиквай, ще мине, искам решение.

# 694
Felis, така е!

# 695
Аз съм на ХЗТ от 32 годишна, ако не беше ХЗТ да съм изтрещяла от всичките симптоми, които ме направиха да се чувствам толкова зле, че не ми се живееше в собственото ми тяло. Аз не виждам нищо лошо в това да се запълнят липси на хормони, които тялото по една или друга причина спира да произвежда, а има нужда от тях за жизненоважни функции. В по-развитите държави жените са запознати повече и живеят и изглеждат по-добре на напреднала възраст благодарение на ХЗТ. Понеже работя с жени и общуваме ежедневно имам наблюдения и не ги говоря тия неща на основа прочетено тук-там . Между другото да вметна също , че тестостерона също е изключително важен и действа много по-добре от антидепресантите когато е доказано нисък, а често при жени в пери менопауза е нисък.
Тестостеронът влияе директно върху настроението и енергията като стимулира допамина и серотонина -хормоните на удоволствието и мотивацията;подобрява фокус, самоувереност и желание за живот;намалява усещането за тревожност, апатия и плачливост, ниско либидо .
Когато нивата му паднат (а това става още в 30-те или началото на 40-те), и се започва с :
“всичко ми е тежко, нямам енергия, нямам желание, нищо не ме радва.”Често това се бърка с депресия, но всъщност е андрогенен дефицит.

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 12:11 от •MERA•

# 696
  • София
Да, хормоните са опасни. Факт. Моят ЛЛ още навремето не ми даде да пия противозачатъчни.
Общо взето, е разумно да се изписват допълнителни хормони, когато има липса като отстранена жлеза, примерно.

# 697
Момичета, само във видеата, които RAngelova пуска, съм видяла поне две лекарки, които са специалистки в областа, за ХЗТ са и са от София. Гледате ли видеата редовно, пълни са с информация и ще са ви полезни. На мен много ми харесват.

# 698
Противозачатъчните нямат нищо общо с ХЗТ, едното блокира другото запълва.

# 699
Искам да вметна с най-добри чувства, че липси със синтетични хормони не се запълват, те имат дуга роля, блокират рецепторите и организма си "мисли" че всичко е наред.
Бях ви споделила че експериментирам с биоидентичен тестостерон под формата на гел за мазане. От близо месец го прилагам и ми изчезнаха горещите вълни и изпотявавния, имам подобрение във ваг.сухота и либидото ми се подобри. За съжаление съня е все още зле.

# 700
Извън темата е, но е хубаво да се прочете и ако имате познати, роднини залитнали по това да ги информирате.

# 701
Противозачатъчните са синтетични , както и някои ХЗТ, но има и такива ХЗТ, които са същите молекули, които тялото ни произвежда . Опасни са синтетичните хормони. Ще питате защо ги предписват тогава - защото естествените молекули се съдържат в природата и не могат да се патентоват ,т.е не правят големи пари от тях. Естествените молекули са естествени и полезни.

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 12:12 от •MERA•

# 702
Да, но в България доколкото знам няма например естроген лепенки или крем, които биха били ок за жени с тромбофилия. И да намеря специалист, когато дойде момента, какво ще ми изпише? Аз съм с тромбофилия.

# 703
Естрогеновия гел , който ползвам аз е Oestrogel и е най-безопасната форма на естроген при тромбофилия, защото не преминава през черния дроб и не повишава риска от тромбоза, както таблетките.
Таблетен естроген преминава първо през черния дроб ,стимулира синтеза на коагулационни фактори (фибриноген, фактор VII, VIII и др.) и повишава риска от тромби.
Гелът и лепенките  се абсорбират през кожата директно в кръвта, заобикаляйки черния дроб и не активират коагулационната система.
Това е причината геловете да се считат подходящи дори при носителство на мутации като Factor V Leiden, PAI-1, MTHFR, Prothrombin и др. Ако има анамнеза за тромбоза или високо ниво на риск понякога се добавя лека антикоагулантна защита (аспирин 75 mg или фраксипарин при нужда и само по лекарска преценка).

# 704
Рокстар, не бъркай противозачатъчните с ХЗТ. Първо, дозите са съвсем различни, второ - едното потиска естествено произвеждани хормони във фертилна възраст и ги замества със синтетични в големи дози, второто замества липсващите хормони, които са отговорни не само за забременяване и за външен вид, а за един куп здравословни проблеми, които се появяват заради липсата им. Когнитивни способности, вагинална атрофия и сухота, костна плътност, кардиологични проблеми, а на върха на айсберга - горещи вълни, безсъние и изнервеност.  Ако мога да помогна на организма си да се справи по-леко с един крем или глобула с минимално количество естрадиол, защо не. Да, трябва си проучване стабилно или насока от специалист.
За София имам положителни впечатления от д-р Милка Йонкова. Изключително мила, отзивчива, подробна и компетентна за добавки, ХЗТ, начин на живот - много е точна. Но часове - месеци напред. В Супердок я вижте. Беше впечатлена колко неща съм изчела и знам, та ме похвали, моля ви се Joy. Изобщо не й хрумна да ми се кара що така чета. Каза - браво, продължавай така, масово жените са с недостиг на какво ли не, ядат какво ли не, и страдат. При теб може и да не се наложи даже да пиеш хормони, не е задължително да се прояви нещо негативно, ако спазваш сегашния си режим и пиеш, каквото пиеш.
Мера, браво за тестостерона! Аз съм го слушала само от чужди специалисти, много е важен! Като питах тук една лекарка - опули се и вика - ти какво искаш, брада и мустаци ли .... Ако ползваш, би ли ми казала какъв? Изтрепвам се да търся крем, който да не е за бодибилдъри и да не струва милиони... В чужбина май има за жени вече.

Общи условия

Активация на акаунт