Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №34

• 35 540
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
Включвам се в темата само да кажа, че "в България" не е някакво велико изключение - като цяло в световен мащаб има много малко наука за периодите на перименопауза и менопауза (писала съм назад защо: изследванията се правят и финансират основно от мъже; изследователската наука е много ригидна и консервативна област). Това бавно започва да се променя, но за да стигне едно нещо от университетските лаборатории до джипи практиките (и дори до тези на специалистите), обикновено минават десетилетия.

Като цяло е важно да се знае, че има страни, в които ХЗТ се предписва по-охотно и по-лесно, но все още гайдлайни няма никъде по света и всичко е "на око": няма например обективни данни за дозиране и продължителност на лечението.
Може да е през погледа на лекар с интереси в областта, по-склонен да експериментира, но пак е "на око", няма evidence-based наука зад него и се базира на анекдотични данни или ограничени по обхват и надеждност проучвания (това не значи, че не може да има полза, но и рисковете не са измерени). Най-често изписването е по показания (ендометриоза, менорагии, уринарни инфекции), без да се гледа цялостното състояние.

Същото важи за т.нар. "биоидентични хормони", те са обещаващ сектор, но засега са с регистрационния режим на хранителните добавки и са предимно търговски трик: т.е. липсват достатъчно еднозначни научни доказателства за ползите, предимствата, както и за рисковете от тяхната употреба. То се знае, в интернет, особено от неспециалисти, се говори ангро, там всичко е черно и бяло и няма нито нюанси, нито действителни познания по физиология и фармакология.

Случая с опасната добавка няма да го коментирам. Почти на всяка страница пиша тук как стоят нещата с тези препарати, дори и продаваните в аптеките не подлежат на почти никакъв контрол и регулация. Камо ли апокрифни продукти от сайтове.
Мисля, никой няма нужда от убеждаване, че много лекари са посредствени и ограничени в познанията си (както и повечето работещи в която и да е област), но бъдете внимателни със здравето си и не се доверявайте на хора без пък съвсем никакви умения и квалификация.

# 706
Д-р Милка Йонкова има свободен час на 07.11 в София. Иначе явно е от Троян и там работи.

# 707
Не знам за България, слава Богу тук има специализирани клиники и протоколи, които са основани на научни факти и безброй изследвания. Аз лично изпращам на моята джипи някои неща за четене, които не са статии от интернет. Няма такова нещо като експериментиране “на око”. Който иска да си пие противозачатъчни, антидепресанти и други синтетични ХЗТ. Аз живея втори и много по-позитивен и активен живот благодарение на ХЗТ.

Arwen, ще ти пиша на лично за тестостерона да не кажат тука, че разпространявам опасна/ рискова информация .

П.П за толкова години не съм се сдобила с мустаци или брада .

# 708
Аз нищо не експериментирам сама. Камо ли да купувам като добавка и по съвет на фейс групи. Доверявам се на лекарите си, които съм избрала и им вярвам. Проф. Томов каза за сега локално, другата година ще мислим ХЗТ, естествено при мое желание. Час за него 6 м напред...след гинекологичния преглед изписа локален крем в дозировка, нямаща нищо общо с листовката, след като е видял и оценил и статуса на яйчниците.

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 12:27 от mimi.7299

# 709
Не знам за България, слава Богу тук има специализирани клиники и протоколи
Къде е "тук"?

Протоколи (в медицинския смисъл) няма, тъй като не знаете какво е протоколи. Иначе изследователската наука по всякакви теми е най-вече в САЩ и е достъпна за четене предимно за хора с абонаменти, някои неща и кратки абстракти и без.

Иначе се радвам, че се чувствате добре.

# 710
Слушах една гинеколожка американка, която каза, че трябва де се извини на всичките са пациентки с оплаквания от този период, на които не е обръщала внимаие и им е казвала, че е нормално и им няма нищо.
Самата тя каза, че когато е стигнала до тези оплаквания, се е чувствала така, че е помислила, че е наследила шизофрения, защото баба и е имала. Че не е била способна да оперира. Каза, че в медицинския университет са имали един ден, в който се споменава за този период и той е бил с едно изречение - жената спира да има цикъл и не може да има деца. И че цялото внимание е насочено към бременните жени.
Тогава е започнала заради себе си да прави проучвания, според нея цялата лоша слава се дължи на един вид хормон, произвеждан преди ще ви излъжа 30 или 20 години на съвсем друг принцип и отдавна не се произвежда. Каза, че дори и при този хормон рискът е бил много минимален, цитира някакъв супер незначителен процент. Дори авторите на тази статия са я опровергали впоследствие, но лошата слава е останала.
Според нея няма как нещо, което си имал и тялото ти е спряло да произвежда, да ти навреди. И че хормоните, които се дават на жените като заместително или компенсираща терапия, нямат нищо общо с нивата, които има една жена в репродуктивна възраст.

https://www.youtube.com/watch?v=kgi7X7Qrep8&t=1102s
Много жалко, че лекарите не са наясно и не искат да са наясно, би трябвало поне да се даде възможност жената да има избор.
mimi.7299, локално естроген ли?
Mera, ти в България ли си?

# 711
  • София
Пускам тук линк за едно обобщена дискусия по темата, ако на някой му е интересно. Още не съм успяла да го изгледам, но видях доста откъси, защото следя от край време всяка една от специалистите в панела.
Този епизод.

Galina Georgiev, може ли инфо за "RAngelova" - нищо не ми говори, а сърчът не ме насочи към нищо различно от Нели Рангелова Grinning

# 712
# 713
mimi, благодаря, значи има локални форми в България. Мислех, че няма.

# 714
Линоладиол е екстра за хора без матка като теб.
За нас е по-сложно, трябва и двата хормона.

marigold,
разбира се, тази дори не е единствената.

Felis,
ето профила на потребителката, но можеш да ги извадиш и от текущата тема:
https://www.bg-mamma.com/?action=profile;u=678282;sa=showPosts

# 715
В Германия, Австрия, Швейцария, Англия има спец. цетрове, които се занимават само с хормони- женски, мъжки, тийн... . Знаят, какво правят и не са от вчера. Ако знаете, за ваши познати в други държави, на ХЗТ терапия , в тази възраст  - моля споделети - за инфо.

# 716
А утрогестан?

# 717
RAngelova, моля те пиши, че се разсмях с глас.
Мило момиче, гжа, гце - RAngelova е модератора на темата тук в БГ Мама и няколко страници по назад, 1 или 2 е публикувала поредното интересно видео. прави го  почти всяка седмица.

# 718
В Германия, Австрия, Швейцария, Англия има спец. цетрове, които се занимават само с хормони- женски, мъжки, тийн... . Знаят, какво правят и не са от вчера. Ако знаете, за ваши познати в други държави, на ХЗТ терапия , в тази възраст  - моля споделети - за инфо.
Моя приятелка, практикуващ лекар, е завършила медицина в "Шарите" - Берлин и ежедневно работи с медицинска документация на няколко езика. И тя се лута относно своето здраве поради същите причини, които съм изложила в поста си. Как мислиш, дали пациенти от групата "една жена каза" не са "от вчера"?

marigold,
утрогестан може да се прилага и вагинално, ако за това питате.

# 719
Аз пускам епизодите на подкаста на БНТ. Като намерите по-назад един, като го отворите и отстрани излизат другите епизоди.

Общи условия

Активация на акаунт