Панагюрското съкровище - въпроси, истории и любопитни факти

• 960
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
Скрит текст:
Съкровището е намерено на частна собственост. Тогава законът е бил, че каквото е намерено на частна собственост е половината на откривателите и половината на собствениците на земята. Това, че е предадено не е достатъчно за доказване на собствеността му.
На по-късен етап, собствениците на земята са искали пари за техния дял и са ги получавали, но не мога да кажа същото за откривателите.

Имах предвид този коментар. Чела съм, че са получили малка награда. То по онова време, държавата не дава много за подобни открития. Не, че сега дава. Затова и толкова иманяри преравят и продават на черно.

Много е странна тази фиала. Възможно е да е била донесена от някъде, да не е била комплект с останалите съдове.
Колкото до атлантите, не се знае дали са съществували, камо ли африканските глави да са на атланти. Това ми звучи малко като фантастика.

ПС Сега имаше по БНТ 2 предаване за пръстените на владетели по нашите земи.

# 16
Фиалата е много интересен съд, самият Дейвид Рокфелер е бил голям почитател точно на този съд.  
На мен което ми прави впечатление е, че траките  са били много добре информирани и образовани дори без сегашните възможности. Примерно, на всеки съд има изписани с гръцки букви, имената на гръцките Богове, които са представени под някаква форма и в някакъв сюжет върху съдовете.
Здравейте, gauru gandevi
Вие сте в правото си да изразите мнение. Хайде да видим, съдете. Аз разполагам с официални документи и доказателства по темата, но за съжаление опитът показва, че съдебната система рядко проявява интерес към такива казуси. Аз имам доказателства, а Вие как ще докажете коментара си? Лека вечер Ви желая.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 22:52 от AntoniyaKK

# 17
Някой има ли логично обяснение как траките са се сдобили с толкова много злато и защо са го ползвали за направата на точно тези съдове така да ги наречем?

# 18
Траките са добивали златото предимно от рудници, в Панагюрище е било едно от най-богатите находища, от реки, търговия и преработка на съществуващи предмети.
Траките са използвали златото, като показ за престиж и власт, било е знак за могъщество и богатство на този, който е поръчал изработката на тези съдове, те не са случайност. Не всеки е имал възможност да притежава злато. Използвало се е за показ. Съдовете също представляват голямото религиозно и ритуално влияние към Боговете. В тракийската култура, златото е било свързано със слънцето, вечността и безсмъртието. Траките имат голяма връзка с политеизмът.

# 19
Египтяните са били много по-заможни от траките, това се вижда от наследството което са оставили. Огромни храмове, свинксове, обелиски, пирамиди и много, много други. Траките са били племена до колкото знам и наследството им се свежда до могили, скални ниши за които нищо не се знае и светилища. Светилищата представляват камъни подредени в кръг, което всеки днес може да направи. Египетските фараони биха завидели на Панагюрското съкровище, което е много съмнително. Мястото на което е открито също буди съмнение, начина по който е открито дори не ми се коментира. Павел, Петко и Михаил отишли на случайно избрано място да копаят глина, как пък не са копали два метра встрани? Изобщо има много съмнения около намирането и мястото където е намерено, че си задавам въпроса дали Панагюрското съкровище не е държавно дело изработено с злато от държавния златен резерв? Такова ценно съкровище не трябва ли да е положено в гробница или храм, крепост? Теории за мястото има, за съкровището също, но колко са верни?

# 20
Някой има ли логично обяснение как траките са се сдобили с толкова много злато и защо са го ползвали за направата на точно тези съдове така да ги наречем?
Траките (аристокрацията) са смятали, че щом притежават много злато и са богати, това ги прави по-значими, важни и цивилизовани, а чужденците (елините) ще ги признаят, че са  не са варвари. Всъщност в очите на древните гърци траките са били варвари, но тъй като не са искали да влизат във военни конфликти са гледали да се разберат с тях со кротце со благо. Виждали са, че обичат  злато и са им дарявали  златни предмети на туземните първенци, а в замяна са получавали мир, и територия, за да основават на спокойствие своите колонии. Благодарение на добросъседските отношения с траки и други  местни племена, елините са въртели свободна търговия където и както си поискат, Голяма част от предметите от златните съкровища открити в България са изработени някъде в гръцките  градове държавици, в Мала Азия или даже в колониите.  Интересно е, че в днешна Гърция и егейска Турция няма такава концентрация на златни съкровища. Не, че са били бедни, а, че не са били толкова алчни и с комплекси за малоценност, като северните съседи. Освен това са имали друг мироглед,  морал и ценности. Също и скитите имат доста златни съкровища и явно мотивите им да трупат са същите, както и на траките...
Защо "точно тези съдове"... ритуалност и мода.

# 21
Тримата братя откриват съвсем случайно златните съдове, докато са работели за местната тухларна, те са копаели за глина. Там където са го намерили е било место, което се е стопанисвало от тухларната, като работници не са били само те, имало е още много хора, но на точно това място са имали късмета да работят те. Мога да потвърдя, че история е истина, защото лично аз съм пра внучка на Павел Дейков.
Има слухове, че то може да е било откраднато от Жаба могила до Стрелча и след това заровено там където е намерено. Около местото където е намерено съкровището са намирани много древни каменни останки. Като цяло в Панагюрище и около Панагюрище има и са намирани и други предмети.

# 22
Тримата братя откриват съвсем случайно златните съдове, докато са работели за местната тухларна, те са копаели за глина. Там където са го намерили е било место, което се е стопанисвало от тухларната, като работници не са били само те, имало е още много хора, но на точно това място са имали късмета да работят те. Мога да потвърдя, че история е истина, защото лично аз съм пра внучка на Павел Дейков.
Има слухове, че то може да е било откраднато от Жаба могила до Стрелча и след това заровено там където е намерено. Около местото където е намерено съкровището са намирани много древни каменни останки. Като цяло в Панагюрище и около Панагюрище има и са намирани и други предмети.
Моите разсъждения са насочени не толкова към самия момент на откриването, колкото към по-широкия контекст  произхода на златните предмети и културните взаимоотношения между траки, елини и други народи. Напълно е възможно находките в региона да са резултат и от местно производство, и от внос или дарове, което се е случвало често в древността. Въпросите защо точно там и защо точно тези съдове винаги ще пораждат дискусии, особено когато става дума за толкова ценна находка. В крайна сметка, независимо откъде е дошло златото, Панагюрското съкровище е част от нашето културно наследство и заслужава да бъде изучавано в пълния му исторически контекст.

Общи условия

Активация на акаунт