Панагюрското съкровище - въпроси, истории и любопитни факти

• 953
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте, мами 🌸

Аз съм голям любител на историята и културното ни наследство. 🇧🇬✨

В темата тук ще:
   •   Качвам интересна и достъпна информация за съкровището – история, факти, легенди, снимки.
   •   Отговарям на всякакви въпроси и запитвания, свързани с него.
   •   Ако за някоя тема има по-голям интерес – ще я проуча в дълбочина и ще публикувам разширена статия.

Може да питате за:
📜 Историята на откриването
🏺 Значението на всеки предмет от съкровището
🌍 Къде е било излагано по света
🤔 Митове и любопитни факти

Ще се радвам да обменим знания, мнения и идеи, защото колкото повече говорим за нашето културно богатство, толкова повече го пазим живо! ❤

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 15:28 от AntoniyaKK

# 1
Много интересна тема.
Чувала съм, че в една от купите някой е хранил прасета. Също, че някои хора са си късали парчета. Дали са верни тези неща?

Имаме късмет, че са го намерили тези братя и са го предали на държавата. Затова е в България. Иначе можеше да се окаже я в английските , а в други чуждоземни музеи, или частни колекции. И дори можеше да не разберем за него.

# 2
Е не съм чула някой да си храни прасетата в чисто нов сервиз 😀, няма отчупени парченца, има много легенди и мистерии и тези са едни от тях.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 15:40 от AntoniyaKK

# 3
А би ли разказала някои по-интересни неща, свързани с панагюрското съкровище?  Също и за репликата, която е направена. Явно си доста запозната.

# 4
За момента репликите в България са 11, за които знаем, като по закон за културното наследство са позволени само 3. Със сигурност има много и от чужбина. Случвало се е нашите управляващи да изпратят съкровището на изложение пр. САЩ и американците да го върнат със закъснение, с разлика в размерите при измерванията.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 18:40 от Moderator (Nikol)

# 5
Оригиналът ли се изпраща навън, или някое от копията?
Сигурно ли е ,че оригиналът все още е българско притежание? Моето лично разбиране е, че за оригинал ще се смята екземплярът, който притежава държавата, на чиято територия е открит даден артефакт, независимо, че може да е подменен от друга държава примерно. Това ще обезсмисли кражбата на оригинали. Не знам дали обаче така стоят нещата наистина.

# 6
Панагюрското съкровище няма печати за автентичност, данни за размери и теглото биват коригирани много често <незнайно от кого и как> в държавните документи. Бившият министър на културата Вежди Рашидов сам заяви, че Република България не разполага с документи за собствеността и статута на съкровището. Всичко около него е божа работа.

# 7
И аз това си помислих, дали не се развяват и мерят реплики.
Интересно съвпадение има при меренето 1968 и 2009 години - напълно съвападат.
Още по-фрапираща е разликата от повече от килограм  от първото мерене и следващото. Първият, който го е премерил, е археолог, завършил във Виена. Не ми се вярва да го е мерил недоизмито, с повече от килограм глина в него. По-вероятно ми се струва, между първото и второто мерене, преди описа, да е изченал някой от предметите в него.

Цитат
Република България не разполага с документи за собствеността и статута на съкровището
Това не е ли в прерогативите на държавата да си издаде такива документи? Доказано е открито на наша територия,  какво повече?
А печати за автентичност кой трябва да постави? Може би лаборатирии, които изследват автентичността, датират и т.н.
Интересно, защо държавата ни не вади такива? Дали не се опасява, че ще излезе, че разхождаме реплика, а оригиналът е продаден някъде още в миналото?! ... Размисли само.

ПС Много хубав сайт!

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 16:29 от Diorela

# 8
Благодаря! Има измервания в един и същи ден, обаче едното е правено в Пловдив а другото в София, няколко часа разлика, и там не съвпадат числата. А всеки измервателен уред се занулява по шаблон. За съкровището има документ, кой го е открил и къде, но няма документ кой го притежава. В книгата на д-р Павел Цветанков за Панагюрското златно съкровище има вкарани снимки на писма между управници по онова време, който са взели решение да оставят документите за съкровището така, другият вариант е бил или да го изплатят на братята или да им го върнат.

# 9
До колкото си спомням, всички движими и недвижими културни ценности бяха обявени за собственост на държавата. Всеки, открил съкровище, беше длъжен да го предаде.
Но този закон е от по-късен период - 1969 - 2009г. и е претърпял доста промени до приемането на новия.
https://www.museum-system.com/zakon-za-pametnicite-na-kulturata-i-muzeite.html  - Закон за паметниците на културата и музеите.
Трябва да търся дали е имало нормативна уредба когато е открито.
Но така или иначе, то е предадено от братята на държава/или на музея в Панагюрище, това трябва да се провери детайлно.
Има ли някакъв акт на предаване?

# 10
Съкровището е намерено на частна собственост. Тогава законът е бил, че каквото е намерено на частна собственост е половината на откривателите и половината на собствениците на земята. Това, че е предадено не е достатъчно за доказване на собствеността му. На по-късен етап, собствениците на земята са искали пари за техния дял и са ги получавали, но не мога да кажа същото за откривателите.

# 11
Хубаво е да се представите с истинското си име и да излезете с истинското си лице, както и професионалните си квалификации, преди да разпространявате съмнителна информация.

# 12
Името ми го пише на профила. Друга лична информация не искам да споделям.
Относно информацията, с която разполагам и пиша тук е общодостъпна.

# 13
Gauru GanDevi 748976, след като ти не се представяш с истинското си име и квалификации, какви претенции можеш да имаш за другите?
Колко хора в този форум са се представили така? Всички са анонимни.
И защо, според теб, информацията е съмнителна? Човек може да е събрал много информация по даден въпрос, да притежава опит дори и само като хоби.

ПС Тук пише, че и откривателите на панагюрското златно съкровище са получили парична награда, която разделят помежду си. Но не е уточнено каква. Със сигурност не е била нещо кой знае какво.
https://www.panagyurishte-treasure.com/days-after-discovery/

На мен ми е много интересно, защо на фиалата има африкански глави? Това се различава от цялостната символика на останалите съдове.

# 14
Парите, които те получават е награда, няма общо със собсвеността. Наградата не е важна, толкова колкото това което са направили. Но не е тайна колко са им дали. 1мил тогавашни пари, сегашни 1000лв, тримата си ги разделят по равно - 300 хил с 100хил удръжки от държавата. Тези пари не са ги направили богати, нито тях, нито наследниците им. Както е казал Павел Д. ‘Колкото и пари да влизат през прага, не е ли здрав човек, няма файда.’ И още един цитат от пряк наследник - “Сиромах се родих, сиромах си и останах”
Относно фиалата, тя е единственият съд различаващ се от другите. Винаги е бил интерес от историци и археолози. Този съд е уникален, за него има информация, че се предполага, че е правен по различно време, по самата изработка и материал се отличава от другите.
Общо прието е, че това са африкански глави, но има историци, които твърдят, че това са глави на Атланти.

Последна редакция: нд, 10 авг 2025, 12:49 от AntoniyaKK

Общи условия

Активация на акаунт