Важно - машина за хляб - 2 част !

  • 73 377
  • 835
  •   1
Отговори
# 765
  • Мнения: 11 607
Мама Цоцоланка, как го разточи рядкото тесто  Shocked

С лъжица, с лъжица.....Точене...Ако бях сложила още мляко и можеше и палачинки да направя!


По-късно ще се отчета какво се получи от моя градинарски хляб - отново готова смес на техра....

# 766
  • Мнения: 2 341
Малееееееее, донесоха ми машината, няма връщане назад, още не съм я разопаковала.Стискайте палци и ще се отчитам. Мога ли да ползвам мая-кубче, която стои в камерата вече поне 2 месеца?

# 767
  • Мнения: 2 012
Мама Цоцоланка, много са апетитни, но предполагам, че са и доста мазнички. Практиката ми показва, че бухтичките от по-рядко тесто, което не се точи, поемат доста мазнина. Приядоха ми се  Embarassed

Пираня,
можеш да я ползваш  Peace Но все пак си я извади навреме, за да се отпусне преди да работиш с нея.

# 768
Пираня,каква марка е твоята машина,каква цена и от къде я получи?
Честито!

# 769
  • Мнения: 2 341
Пираня,каква марка е твоята машина,каква цена и от къде я получи?
Честито!
Clatronic -бялата от промоцията на бон Апети.59лв+около 9 за доставка до Ст.Загора.За отзиви-по-нататък ще пиша!

# 770
  • Мнения: 2 341
Мама Цоцоланка, много са апетитни, но предполагам, че са и доста мазнички. Практиката ми показва, че бухтичките от по-рядко тесто, което не се точи, поемат доста мазнина. Приядоха ми се  Embarassed

Пираня,
можеш да я ползваш  Peace Но все пак си я извади навреме, за да се отпусне преди да работиш с нея.

В първия момент помислих, че ми казваш машината да извадя да се отпусне Rolling Eyes, вече загрях, мерси Heart Eyes

# 771
  • Мнения: 11 743
Мама Цоцоланка, много са апетитни, но предполагам, че са и доста мазнички. Практиката ми показва, че бухтичките от по-рядко тесто, което не се точи, поемат доста мазнина. Приядоха ми се  Embarassed

Пираня,
можеш да я ползваш  Peace Но все пак си я извади навреме, за да се отпусне преди да работиш с нея.

В първия момент помислих, че ми казваш машината да извадя да се отпусне Rolling Eyes, вече загрях, мерси Heart Eyes
И аз така! Joy

# 772
  • В града на тепетата
  • Мнения: 248
cathie,те ръжените хлебчета наистина имат леко кисел вкус,но от закваската се засилва.
Иначе добре,че щерката не е злояда и си ги хапва и така. Simple Smile

# 773
  • Мнения: 2 012
 Embarassed Embarassed

грешка на езика, но и аз се посмях пост фактум с вас

# 774
  • Мнения: 7 144

Да питам...В рецептата на Деата 1 кисело мляко - 1 кофичка ли е или 1ч.ч. чаша.....направих с мая и с 1 кофичка и стана рядко...Вярно с лъжицата слагах в тигана,ама е май 1 чаша......Станаха и така - от рядко тесто - хубави мекици...Аз сложиш чесън, подправки и сирене,кашкавал и малко пермезан и си ги хапнахме с мъж.....

И друго - ще пробвам най-накрая така както аз си меся хляба - със смес от бяло и пълнозърнесто брашно и да видя какво ще се получи.....Ще рискувам!

Съотношението течност-брашно е около 300 мл. течност на 500 гр. брашно. Тук има и яйце, което също е един вид течен продукт, така че трябва да се намали количеството на млякото или да си добавиш брашно на око, за да се омеси еластично тесто. И да, млякото идва към една чаена чаша.
Не че с по-рядко тесто няма да станат, то е видно от снимката, но това вече са бухти, а не мекици  Mr. Green Grinning.

# 775
  • Мнения: 2 341
Мога ли вместо суха мая да сложа от кубче и в какви пропорции.Има ли спец.рецепти с такава мая?

# 776
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 594
Може и да има, ама аз откакто взех машинката правя хляба с мая на кубче. Суха не ползвам.
А за пропорциите - ако кубчето е 40 гр. - режа на 4 парчета. Има и от 50 гр. - него го срязах на 6.
Моята машинка е същата като твоята.

# 777
  • Мнения: 2 012
Мога ли вместо суха мая да сложа от кубче и в какви пропорции.Има ли спец.рецепти с такава мая?

Можеш!
Виж опаковката на маята. Но от pina съм запомнила, че на чисто тесто (не много утежнено от мазнини, стафиди и др., както е при козунаците) на 500гр. брашно се слага около 10-12гр. прясна мая. Суха - 1- 1 1/2 ч.л. (до 2). При мен с 2 превтасва. Но виж пак упътването на пакетчето.
Специални рецепти няма.
Ако работиш със суха мая, я слагаш последна.
Ако работиш с прясна - правиш кладенче в брашното и в него изсипваш разтворената в част от млякото или водата прясна мая.
Успех  Peace

# 778
имате ли опит с използването на жива,а не суха мая при приготвянето на хляб

# 779
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 594
имате ли опит с използването на жива,а не суха мая при приготвянето на хляб

Добре де, последните няколко поста са точно за това. По напред в темата сигурно има още много. Четене му е майката.

(Може и на мен да ми е нервно, ама точно този въпрос след обясненията за живата мая стои нелепо)

Общи условия

Активация на акаунт