🎥 Всичко за филмите: Гледах! Искам да споделя! Ревюта, премиери, новини...LXVI 🎬

• 43 303
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
  • България
След като едва изтраях Опенхаймер едва ли ще гледам друг филм на Нолан. Както го наричат: self-indulgent.

От новите режисьори харесвам Greta Gerwig. Барби, Малки жени, Lady Bird са приятни филми. Харесвам и филма на мъжа на Грета - Marriage Story.

На Киномания гледах три филма досега - "Цветовете на времето" (френско-белгийска продукция), "Великият визионер" (за драматурга Пирандело, с режисьор Микеле Плачидо) и Winter of the crow. За представянето на Великия визионер дойде в киното лично актрисата в главната роля Федерика Винченти и имаше хубава дискусия, по време на прожекцията част от публиката си тръгна, т.ч. не препоръчвам филма на всеки.
Winter of the Crow е полски филм с режисьор Кашя Адамик. Става дума за жена-професор по психиатрия, която отива през 1981 година в Полша по време на военно положение и среща на чужденец с авторитарен режим.

На мен и трите филма ми харесаха.

# 451
Не е ли рано за унищожителни критики за Одисеята на Нолан. И аз не го възприемам много, но пък точно Опенхаймер ми показа на мен, че умее да пресъздава епоха.  И също винаги са ми липсвали богове и чудовища в досегашните екранизации по темата, но не театрално и като специални ефекти, а като равниправни и много важни персонажи. Не знам дали точно Нолан може да го направи, но що да не пробва.

Кастингът е умопомрачителен, Мат Деймън много го харесвам. Бен Афлек няма ли роля Simple Smile

Снимките изглеждат много старателни като костюми и дизайн...

# 452
Ето още критики за проекта "Одисей" на Нолан.

"Нолан превръща гръцкия епос в студена математическа формула.
"Одисей" не е филм – това е 3-часова лекция по топология на времето,в която някой случайно е сложил туника на главния герой.
Одисей не мисли,не страда,не се бори – той решава уравнения.
Итака е там,откъдето си тръгнал още преди да си пристигнал.
Чудовищата? Обяснени с квантови резонанси.
Дори 300 милиона (долара) не могат да купят душа (на филма).
Политически или философски монолози,които Омир би изхвърлил в морето.
Вместо Одисей да моли за милост при феаките,той разсъждава върху природата на свободната воля и вероятностните модели на съдбата.
Пенелопа има 17-минутен монолог за...квантовата неопределеност в любовта!
Чудовищата са скучни,а човешките сцени – още по-скучни.
Тук дори Хомеричните богове звучат като физици от ЦЕРН.
Това е Одисей без митология.
Епос без епос.
Приключение без приключение.
Най-големият грях – Одисей е безличен.
Нищо от:
хитростта,
иронията,
човешката слабост,
дивата смелост,
измамническия чар
...не е останало.
Никаква лира,никакви етнически мотиви,никакво ехо от древни епоси. Само буум,вуум,буум,сякаш боговете размятат басов усилвател.
Одисей се прибира в Итака,само за да разбере,че "домът" е нелинейна конструкция,съществуваща едновременно като спомен и бъдеще.
Не убива женихите!
Не се разкрива пред Пенелопа.
Вместо това последната сцена е как той гледа към морето и философства за цикличността на идентичността.
Заключение:
"Одисей" е филм за всеки,който никога не е чел "Одисея" и не иска да я чете."

Това са само част от критиките...!

# 453
  • България
Харесвам Мат Деймън като Борн, както и на филма с шапките, но той не е особено изразителен и добър актьор. Кастът на Одисея е умопомрачителен - Зендая като богинята Атина (в Зендая няма нищо царствено, за мен си е измита чиния, тя ми е слабото звено в Дюн), Миа Гот (удава й се да играе роли на глупави момичета като в "Ема", за друго съм скептична), Робърт Патинсън, Том Холанд. Все лица, които виждам навсякъде, но не ми се връзват във филм за древни гърци.

# 454
И аз имам критики, но няма как да знам дали Мат Деймън ще е безличен като Одисей, докато не го видя. От снимките нищо не може да се каже.

# 455
Аз предпочитам да излезе и когато го гледам да критикувам. Засега ще му дам шанс. Харесвам работата на Нолън.

# 456
Аз не знам дали ще му дам шанс, докато не изгледам няколко дълги ревюта. Но определено ще следя новините и особено видеата в Ю туб.

# 457
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Ех, като се сетя какъв Хектор направи Ерик Бана и бате Шон Бийн с неговия Одисей преди има няма двайсетина години и ми става още по-тъпо с Одисей. Всъщност противно на всеобщия хайп още отначало бях скептична дали точно тези актьори трябва да играят такива култови имена. Все си мислех, че проблема е в моя телевизор, но явно е имало защо да съм скептична. Мат Деймън има невероятни роли, но не е за такъв тип епоси. Зендая ми е любимка, но и тя не става за Атина, Том Холанд е перфектен Спайдърмен, но не и като Телемах, за Патинсън ще замълча.

# 458
По  телевизията вървеше един сериал с европейски актьори,  в който Одисей, Пенелопа и Телемах бяха визуално перфектни за ролите си, особено Пенелопа.  За съжаление нямаше много общо с митологията, която ни е позната.

https://m.imdb.com/title/tt2141869/

# 459
  • София
Тези коментари ме карат да си пусна отново Язон и Аргонавтите Simple Smile

# 460
Минисериалът с Арманд Асанте е добра адаптация. Има достатъчно общо с митологията - така или иначе в повечето филми и сериали има разлики, важното е да хванат подходящ тон.
Наскоро научих, че актрисата в ролята на майката на Одисей в този минисериал, е играла Пенелопа в предишна италианска адаптация (пак сериал). Интересен детайл, харесва ми приемствеността Simple Smile Чудех се дали да не изгледам италианския сериал - май е от 68-ма година...

А Изабела Роселини категорично е по-подходяща за Атина от Зендая.

Скрит текст:
Щях да пиша и за френския сериал, но се отклоних - не ми хареса. Някакви грозни драми, които нямат абсолютно никакво отношение към Омир.
Завръщането също е психологическа драма, но поне беше уважителен, а този е обиден (въпреки че не мога да бъда категорична, защото не го догледах - хващала съм го по Он еър).

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 21:11 от pppqqq

# 461
  • България
Пуснах си Франкенщайн. Подбутвах го от една седмица. Гледах го 40 минути и впечатленията ми са следните. (ако не искате да четете критика спрете до тук):
Скрит текст:
- Въпреки огромният бюджет на филма корабът изглежда като играчка и CGI
- актьорът в главната роля Оскар Исак театралничи и си личи, че е в роля, не създава плътен образ
- цветовата палитра ми се слива и нищо нито изпъква, нито се скрива
- Миа Гот е слаба актриса, седи смешно и в двете роли
- саундтракът не ми направи впечатление, а обикновено това чувам
Сюжетът върви мудно, няма никакво емоционално въздействие. Бюджети с пъти по-малък бюджет постигат много по-добри резултати и пак искаш да си ги пуснеш.
Положителни страни: роклите на Миа Гот са красиви, въпреки че ми бъркат в очите и седят като кръпка
- замъкът с кулата е впечатляващ, но визуално е е твърде мрачен.

# 462
  • София
Два много хубави филма от Киномания гледах - Последният викинг и Pillion. Шантави, човешки, докосващи филми, последният може да е доста шокиращ за някого.

# 463
Тези коментари ме карат да си пусна отново Язон и Аргонавтите Simple Smile

Кой? Онзи с черния Орфей ли?

Минисериалът с Арманд Асанте е добра адаптация. Има достатъчно общо с митологията - така или иначе в повечето филми и сериали има разлики, важното е да хванат подходящ тон.
Наскоро научих, че актрисата в ролята на майката на Одисей в този минисериал, е играла Пенелопа в предишна италианска адаптация (пак сериал). Интересен детайл, харесва ми приемствеността Simple Smile Чудех се дали да не изгледам италианския сериал - май е от 68-ма година...

А Изабела Роселини категорично е по-подходяща за Атина от Зендая.

Скрит текст:
Щях да пиша и за френския сериал, но се отклоних - не ми хареса. Някакви грозни драми, които нямат абсолютно никакво отношение към Омир.
Завръщането също е психологическа драма, но поне беше уважителен, а този е обиден (въпреки че не мога да бъда категорична, защото не го догледах - хващала съм го по Он еър).

Ооо, този беше много добър! Още помня Ванеса Уилиямс като Калипсо и за първи път видях Памуккале. От тогава ми се иска да го посетя.

# 464
  • Бургас
По  телевизията вървеше един сериал с европейски актьори,  в който Одисей, Пенелопа и Телемах бяха визуално перфектни за ролите си, особено Пенелопа.  За съжаление нямаше много общо с митологията, която ни е позната.

https://m.imdb.com/title/tt2141869/

Дааа..... с Алесио Бони в ролята на Одисей! Blue Heart Мой любим актьор! И сякаш непопулярен или подценяван у нас!   Thinking

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 08:55 от lady Koup

Общи условия

Активация на акаунт