За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 229
  • 635
  •   1
Отговори
# 570
Като бях в емирствата, навсякъде готвеха с едно много дългозърнесто басмати, може би към 2см беше дълго едно сварено зърно, някой виждал ли е в България такова да се продава някъде? Не е фиде някакво, нито паста, ориз си беше.

# 571
  • Русе
Скрит текст:
Като бях в емирствата, навсякъде готвеха с едно много дългозърнесто басмати, може би към 2см беше дълго едно сварено зърно, някой виждал ли е в България такова да се продава някъде? Не е фиде някакво, нито паста, ориз си беше.

Ако дължината е достатъчна, купувам такъв басмати ориз от турските магазини.

# 572
  • София
Марчева, може ли рецептата за пудинг с прясно мляко и ориз?
Няколко са рецептите -
ИНДИЙСКО МЛЯКО С ОРИЗ
Скрит текст:
СУТЛЯЧ НА ФУРНА , ИЛИ ТУРСКО МЛЯКО С ОРИЗ ЗАПЕЧЕНО НА ФУРНА
Скрит текст:
АРОМАТНО МЛЯКО С ЖАСМИНОВ ОРИЗ И ФИЛИРАН БАДЕМ
Скрит текст:
РИЗОТО С БЯЛ ШОКОЛАД И ЯГОДОВО КУЛИ
Скрит текст:

а тези дни ще завъртя това мляко  с ориз,  в къщи това е любим десерт
Крем с мляко и ориз
https://www.mycookingbookblog.com/krem-s-mliako-i-oriz/

# 573
Аз не харесвам вкуса на басматито и затова питах за жасминовия, защото и за двата има обяснения в нета, че са ароматни и си помислих, че ще са с еднакъв вкус.
Ще взема да го пробвам и него. В нета пише, че се готви 1-1.5, наистина ли е така?

# 574
Скрит текст:

Ако дължината е достатъчна, купувам такъв басмати ориз от турските магазини.

Да, мисля че е това. Благодаря!

Иначе на мен най-любим ми е жасминовия, защото става за най-много неща - на практика за всичко освен за ризото и суши.

# 575
Здравейте! Искам да направя кренвиршки по тази рецепта, но няма да имам време сутринта да изчакам цялото втасване. Може ли да ги приготвя вечерта, да ги прибера в хладилника и да ги изпека на следващия ден? Не съм сигурна кога точно ще втасат така и трябва ли сутринта да ги извадя по-рано?

https://recepti.gotvach.bg/r-47280-%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%8 … D1%88%D0%BA%D0%B8

# 576
  • София
Добър вечер !
Може ли сместа за макарони на фурна да престой в хладилник за 24 часа .....

# 577
Здравейте! Искам да направя кренвиршки по тази рецепта, но няма да имам време сутринта да изчакам цялото втасване. Може ли да ги приготвя вечерта, да ги прибера в хладилника и да ги изпека на следващия ден? Не съм сигурна кога точно ще втасат така и трябва ли сутринта да ги извадя по-рано?

https://recepti.gotvach.bg/r-47280-%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%8 … D1%88%D0%BA%D0%B8
Бих прибрала тестото да втасва в хладилника, а сутринта оформянето и второто втасване.

# 578
  • Sofia
Вечерта смесваш продуктите и измесваш добре, изчакваш го да тръгне да се надига и тогава прибираш в хладилника или пък оставяш на балкона добре покрито (във всички случаи). Ако навън е или над 7-8 градуса и до към 10-12 оставяш го там, иначе ако може увеличи си хладилника на маскимума му за въпросната нощ.  На сутринта трябва да се постопли тестото, за да омекне за работа (зависи от времето, което му дадеш, но би могло и да довтаса), та оформяш и втасва втори път (което е доста по-бързо и прибирай например във фурната (на лампата или включваш на минимума за 2-3мин. и изключваш, само да позагреее леко въздуха там).

# 579
Нати, то няма второ втасване Grinning ЧатГПТ каза да оставя първо тестото за 20-ина минути да втаса, после да оформя кренвиршките, да ги прибера в хладиника с тавата, покрити със стреч фолио, за да не изсъхнат и на следващия ден да ги изпека след като са били извън хладилника 30-60 минути.

Морена, сега видях, че си писала и ти, докато си напиша и пратя написаното. Ще видя дали ще имам сили, вече изнемогвам след цял ден кухнята + два броя деца, които са сякаш без уши Expressionless

# 580
  • Sofia
ЧатГПТ каза да оставя първо тестото за 20-ина минути да втаса, после да оформя кренвиршките, да ги прибера в хладиника с тавата, покрити със стреч фолио, за да не изсъхнат и на следващия ден да ги изпека след като са били извън хладилника 30-60 минути.

Да си завре дипломата... и без извинение Wink  ЧатГПТ... нищо не разбира (не за първи път го сгащвам в това) от втасване/ферментация. Топло ѝ трябва, топло.... За 20мин. не става нищо повече  от отпускане на глутена, няма втасване.  Е, освен ако не го набухаш това тесто с мая, де.

# 581
Според мен ИИ въобще не е имал предвид втасване, а почивка на тестото, колкото да се работи. На практика втасването в неговия случай ще е едно - сутринта преди печене.
Аз имам рецепта за едно тесто, което не втасва преди оформяне, не знам дали това зависи от самото тесто - оформям кифлички, оставям ги да втасат на топло и пека. Количеството на маята е нормално за останалите продукти, не е завишено.   

# 582
Морена, хванах се като удавник за сламка с този Чат ГПТ, като не получих отговор тук Grinning Ето това ми е написал:
Скрит текст:

Не знам, склонна съм да пробвам, пък каквото стане...

Иначе тази рецепта съм я правила поне десетина пъти и никога сякаш не съм чакала да втаса два пъти Grinning Меся, оформям, втасва, пека. И ми харесват. А сег видях, че преди оформянето има още едно втасване Animal See No Evil

# 583
  • Sofia
То след хладилника за 30-60 мин. не можа да втаса, щом не е втасвало преди това, само ще се постопли.  И така просто няма да има добре втасали кренвиршки.

За всяко тестено печиво с мая/квас са най важни доброто измесване и втасване.

Барбалена, важно е да има едно хубаво втасване като тесто, а след това при работа (оформяне),  в различна степен се дегазира тестото, затова има и още едно второ/оформено и доста по бързо втасване за  30-60мин. ако всичко се случва на топло.

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 22:30 от Morena

# 584
  • Русе
Скрит текст:
Морена, хванах се като удавник за сламка с този Чат ГПТ, като не получих отговор тук Grinning Ето това ми е написал:
Скрит текст:

Не знам, склонна съм да пробвам, пък каквото стане...

Иначе тази рецепта съм я правила поне десетина пъти и никога сякаш не съм чакала да втаса два пъти Grinning Меся, оформям, втасва, пека. И ми харесват. А сег видях, че преди оформянето има още едно втасване Animal See No Evil

Виж тази рецепта за втасването в хладилник

Общи условия

Активация на акаунт