За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 32 141
  • 757
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 501
Здравейте, имам въпрос за месото при готвене. Готвя пилешко или свинско, като купувам месо от уж “добри” месарници. И като започна да го готвя то пуска много вода. В рецептата пише “запържете до златисто”, слагам само мазнина в тигана, загрявам го и след няколко минути месото е пуснало толкова вода, че почва да се варѝ. Абсолютно никога не мога да запържа или запечатам месо. Аз ли не правя нещо като хората, месото ли е калпаво….

# 736
  • Мнения: 1 908
Препълваш тигана или температурата е ниска - дори да има много вода в месото, ако тигана не е препълнен и е достатъчно горещ, ще стане.

# 737
  • Sofia
  • Мнения: 22 664
Здравейте, имам въпрос за месото при готвене. Готвя пилешко или свинско, като купувам месо от уж “добри” месарници. И като започна да го готвя то пуска много вода. В рецептата пише “запържете до златисто”, слагам само мазнина в тигана, загрявам го и след няколко минути месото е пуснало толкова вода, че почва да се варѝ. Абсолютно никога не мога да запържа или запечатам месо. Аз ли не правя нещо като хората, месото ли е калпаво….
А проверяваш ли мазнината дали е добре загряла?  С паченце хляб (веднага да започне да се пържи) или дървен (да не е лакиран) прибор - когато ги топнеш, около него се събират мехурчета.
И както писа  и Little Queen, не препълвай тигана, което сваля температурата и продуктът поема мазнина.

# 738
  • Мнения: 24 847
Морена, стават си пак хубави и без мазнина в тях, не всеки слага. Те от киселото мляко са си меки и без него. Срещала съм варианти с добавено олио, без, с яйце, без яйце, с оформяне с ръце, с лепкаво тесто което само се бърка и се сипват купчинки с лъжица... Все са вкусни содени питки, през годините май всякакви съм пробвала. Като сложиш и вариация с брашното да не е бяло, добавяла съм разни семена също, става още по-голямо разнообразие но за мен са си все содени питки с кисело мляко.

# 739
  • Мнения: 4 376
Натка, Морена пише за месото не за питките 😃

# 740
  • Мнения: 24 847
Аз за мързеливките я видях да го споменава това олио, за месото не знам. Но те затова и така са кръстени - стават всякак и без да им се чуди и старае човек.

# 741
  • Мнения: 274
Имам нужда от идея за торта.
Ще ми се да е с два крема, единия маскарпоне с течен шоколад. Понеже е много тежък търся да го олекотя с нещо, но не знам какво ще му отива и какви блатове да направя.
Добави сметана, за омекотяване на крема. Блатовете са без значение какви са.
Тука малко като идиот ама сметаната я разбивам предварително и я добавям с шпатула или я наливам течна докато разбивам? В каква пропоция да я сложа - маскапонето и течния шоколад са 1:1

# 742
  • In transit
  • Мнения: 14 422
Имам нужда от идея за торта.
Ще ми се да е с два крема, единия маскарпоне с течен шоколад. Понеже е много тежък търся да го олекотя с нещо, но не знам какво ще му отива и какви блатове да направя.
Добави сметана, за омекотяване на крема. Блатовете са без значение какви са.
Тука малко като идиот ама сметаната я разбивам предварително и я добавям с шпатула или я наливам течна докато разбивам? В каква пропоция да я сложа - маскапонето и течния шоколад са 1:1
Не я разбивай предварително, сипи в купа маскарпонето, добави сметаната и ги разбий за минута-две. После добави леко затопления течен шоколад на МВ фурна (загрей го за 30-40 секунди, вадиш, разбъркваш, гледаш дали се е втечнил леко, ако е необходимо слагаш за още 20-30 сек. Не трябва да е горещ, просто да се втечни леко.) и разбъркай още за 30-тина секунди, колкото да се смесят добре.
Избери по-качествен течен шоколад, с нукрема и други подобни не знам дали и какво ще се получи.

Сметаната трябва да е животинска, за разбиване 30-36% масленост.

# 743
  • Мнения: 4 409
Понеже не зная точните пропорции на вашето количество ще  предложа около 300гр  сметана /но може и малко повече/ и разбиваш заедно с шоколада и маскарпонето

# 744
  • Мнения: 7 941
Морена, че то Софиянки и Мързеливки е все там Simple Smile
Заместването в името сигурно е дошло от някоя морна селска жена , на която пък рецептата е дала някоя засукана  софиянка Stuck Out Tongue Winking Eye
За пърженето на месото - съдът да е достатъчно широк за количеството месо и да не е прекалено висок (напр. не е подходяща тясна и висока тенджера, в която да се сбутва), да е с дебело дъно, което държи равномерна температура; олиото да е добре загрято (Морена е обяснила как се тества) и да се пържи на температура над средната за котлона (аз на индукцион с 9 основни степени пържа първоначално на 7, после на 6.); след измиване месото да е подсушено преди пържене. Ако и след всички спазени правила месото е воднисто, случва се и да е от него, но е по-скоро рядкост.

# 745
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 182
Морена, че то Софиянки и Мързеливки е все там Simple Smile
Заместването в името сигурно е дошло от някоя морна селска жена , на която пък рецептата е дала някоя засукана  софиянка Stuck Out Tongue Winking Eye
Софиянките са от тесто с мая и приличат повече на милинките, а добруджанките/мързеливките са със сода и приличат повече на соленки... но може и нещо подобно да се е случило с рецептата... Wink

# 746
  • Мнения: 7 941
В различните краища едно и също наименование може да се отнася за различни печива, при мама през 80-те така са записани в нейна тетрадка, пък кой кога ги е кръщавал, не знам Simple Smile
Продължавам да ги харесвам и което за мен е впечатляващо, не миришат на сода, а се е случвало някъде да опитам печива със сода, на които им личи и си миришат.

# 747
  • Мнения: 3 987
Най-добре Aredhel да каже от кой град е, защото в различните градове казваха по различен начин на закуските. Аз май в Перник бях яла едни македонки, на които ние им викахме софиянки.

# 748
  • Русе
  • Мнения: 6 328
Скрит текст:
Здравейте, имам въпрос за месото при готвене. Готвя пилешко или свинско, като купувам месо от уж “добри” месарници. И като започна да го готвя то пуска много вода. В рецептата пише “запържете до златисто”, слагам само мазнина в тигана, загрявам го и след няколко минути месото е пуснало толкова вода, че почва да се варѝ. Абсолютно никога не мога да запържа или запечатам месо. Аз ли не правя нещо като хората, месото ли е калпаво….

Месото го пържи на силен огън /предварително загрят тиган/ 8-9 минути и само в 1 ред. Съдът за пържене, както е посочено по горе да е с дебело дъно, месото сухо или леко посолено и сложена 1-2 с.л. мазнина 15 преди пърженето. Тоест, силният огън трябва веднага да запечата повърхността на месото. Ако е по голямо количество, горния слой ще пуска течност върху долния и то ще се вари, а не пържи.
След 8-9 минути пържене можеш да налееш вино, сос или течна сметана за готвене и оставиш да къкри на слаб огън още 15-на минути.

# 749
  • Мнения: 1 852
Аз ли не правя нещо като хората, месото ли е калпаво….
Парчетата месо трябва да са на достатъчно разстояние едно от друго, така че да не се допират и започнат веднага да цвърчат. На силен огън и в широк съд.  Ако е голямо колчество, пържиш на няколко пъти по малко. Аз така правя гулаш и не пуска вода изобщо, иначе месото е тегаво.

Общи условия

Активация на акаунт