За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 594
  • 757
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Може и да ми се смеете, че моите приятелки вече ми се смяха, но...
Има много рецепти за мусака в интернет, аз си правя моята, всичко сурово и пека. Заливката я правя с 2 яйца и скир, че тук няма кисело мляко. Въпросът ми е ако настържа кашкавал, това за което ми се смяха, а аз виждам че има доста такива рецепти ще се върже с останалото, нали? Не съм правила досега, от нашата кухня готвя 5 неща на кръст и то само заради това, че ги харесват домашните.
Разбира се, че може и кашкавал  настърган,  но  може и да посипеш с настърган пармезан става още по-добре. Няма смисъл от смях, всичко е до вкус и усещане и желание.

# 166
  • Русе
Скрит текст:
Може и да ми се смеете, че моите приятелки вече ми се смяха, но...
Има много рецепти за мусака в интернет, аз си правя моята, всичко сурово и пека. Заливката я правя с 2 яйца и скир, че тук няма кисело мляко. Въпросът ми е ако настържа кашкавал, това за което ми се смяха, а аз виждам че има доста такива рецепти ще се върже с останалото, нали? Не съм правила досега, от нашата кухня готвя 5 неща на кръст и то само заради това, че ги харесват домашните.

Няма нищкакъв проблем да се сложи кашкавал в заливката. Аз така правя на огретена.

# 167
Даде ми идея, обожавам огретен, аз му слагам и моцарела и пармезан и кашкавал, но така ни харесва.
Ще пробвам с мусаката, досега не съм правила. То и моето е.... Заливам половината само със заливка, защото дъщерите ни не обичат, а аз я обожавам.
Благодаря!

# 168
Здравейте на всички, ☀️
Ако имате ученици - честито, нека новата учебна година да е лека за родителите, и успешна за децата 🍀

А иначе имам въпрос... Опитах се да направя торта с готови блатове и крем нишесте. Имах големи амбиции, тъй като исках и да направя гланциращ крем... Е, не се получиха нещата, защото крем-нишестето бе много воден в началото (по-точно млечен, ама, разбрахте ми мисълта,) унищожих един блат, та чак после се сетих че той крема трябва да се охлади преди слагане... Та, да, сега понеже желанието за гланциращ крем умря - просто не искам да похабя продуктите - мога ли върху втория блат отново да сложа крем нишесте? И да си украся с половинки плодове, без да правя нещо допълнително с желатин? Питам, защото само такива рецепти намерих, а сега имам и проблем с интернета - толкова е , колкото да задам глупавия си въпрос... 🤣😭

# 169
  • Бургас
Може ли рецепта за  бърза туршия в буркан, която да е готова за няколко дни, без аспирин.
От форума си имам записана тази рецепта, която е изпробвана !
Тази може и без аспирина!
Хрупкава туршия на raja_nikol
Нарязват се камби, моркови, карфиол, зелени домати /аз не ги обичам/, целина, моркови. Насипва се в компотени буркани, добавят се: 1 с.л. сол, 3 с.л. захар, 6 с.л. оцет, 2 аспирина. Долива се със студена вода, около една седмица бурканите са обръщат нагоре-надолу. За 3-литров буркан дозата се умножава по 4. Разбирате, че стават сладникави, аз такива обичам, разбира се, може да намалите захарта.

# 170
  • Sofia
Здравейте на всички, ☀️
Ако имате ученици - честито, нека новата учебна година да е лека за родителите, и успешна за децата 🍀

А иначе имам въпрос... Опитах се да направя торта с готови блатове и крем нишесте. Имах големи амбиции, тъй като исках и да направя гланциращ крем... Е, не се получиха нещата, защото крем-нишестето бе много воден в началото (по-точно млечен, ама, разбрахте ми мисълта,) унищожих един блат, та чак после се сетих че той крема трябва да се охлади преди слагане... Та, да, сега понеже желанието за гланциращ крем умря - просто не искам да похабя продуктите - мога ли върху втория блат отново да сложа крем нишесте? И да си украся с половинки плодове, без да правя нещо допълнително с желатин? Питам, защото само такива рецепти намерих, а сега имам и проблем с интернета - толкова е , колкото да задам глупавия си въпрос... 🤣😭
Може разбира се, само не слагай много крем отгоре.

# 171
  • Бургас
Хм, аз горещ го слагам крема върху блат и върху бишкоти. Така омеква блатът/бишкотите и кремът се стяга и става гъст като истине. Правила съм торта с домашен крем ванилия поне няколко пъти и това са най-вкусните домашни торти, които някога съм опитвала! 😊 Ако сложиш малко нутела или банан, или смокини, ауууу! Голяма сладост 😊

# 172
  • При децата ми
Здравейте,

Голямото дете иска кюфтета с доматен сос. Понеже много отдавна не съм правила, дайте изпитани рецепти, моля.

# 173
Тук имам кюфтета по чирпански https://pep-4o.blogspot.com/2012/04/blog-post_18.html?m=1
А тук е суджукакя, разновидност на кюфтета с дом сос https://pep-4o.blogspot.com/2019/06/blog-post.html?m=1
И оше една , вълчи семки Simple Smile много вкусни
https://pep-4o.blogspot.com/2010/02/blog-post_03.html?m=0

# 174
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте,

Голямото дете иска кюфтета с доматен сос. Понеже много отдавна не съм правила, дайте изпитани рецепти, моля.

https://ipeychev9.blogspot.com/2023/06/blog-post.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_8529.html

# 175
Приготвям  тестени със суха мая на Д-р Йоткер, но се оказа,че я няма никъде..
Та с каква друга марка да я заменя, да не рискувам, че ми е спешно.

# 176
Саф Инстант предпочитам аз, тя е малко по-голям грамаж в пакетчето и може и до килограм брашно с нея, така че ако прецениш не слагай 1 пакетче като замяна на 1 от др Йоткер а малко по-малко.
Описано си е на пакетчета, разбира се, просто не всеки чете подробно и много хора си приемат че една мая е все за едно количество, та да кажа.

Лично аз често ако меся даже нарочно я намалявам спрямо рецептата, а си оставам повече време за втасване, така ми е по-вкусно и околните с по-проблемен стомах и те са по-доволни така.

# 177
Приготвям  тестени със суха мая на Д-р Йоткер, но се оказа,че я няма никъде..
Та с каква друга марка да я заменя, да не рискувам, че ми е спешно.

Френската саф нещо си беше, има и една юва / juva суха, и тя ми харесва, не съм имала провал и с нея.

# 178
  • Sofia
Ювата ми е фаворит и за жива, и за суха мая.  Или френската саф инстант.

# 179
  • Велико Търново
Днес взех от Лидл пилешки крила цели ( едни като панирани хапки) и се чудя какво да ги правя? Някой има ли идея как се готвят - пише на фурна или на тиган, но аз съм пенсионирала фрайъра от няколко месеца и се чудя да го отварям ли или ако ги наредя в тава с хартия за печене ще се получат.
п.с. вкъщи не се пържи, така че не е вариант.

Общи условия

Активация на акаунт