За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 12 989
  • 299
  •   3
Отговори
# 285
  • Мнения: 24 329
Нареждам се и аз.
Моята баклава е баница с орехи. Трагедия.

# 286
  • Русе
  • Мнения: 6 137
Скрит текст:
Нареждам се и аз.
Моята баклава е баница с орехи. Трагедия.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_25.html

# 287
  • Мнения: 1 688
Намерих и снимка, ето това имам предвид:



Вътре е само с млян шамфъстък.

# 288
  • Мнения: 5 405
Това става от начина на навиване. Гледала съм клипчета как се прави. Аз правих на розички, защото ми се стори по-лесна. Обаче при изпичането единият път я изгорих и сиропа и дойде малко, тогава ми хареса повече. Правих я още веднъж тогава я изпекох до нормално състояние, сиропа ми се видя малко и направих още и я развалих.

Май търсиш с този тип нагъване. Гледала съм и друго клипче, ако го намеря и него ще кача.
https://youtube.com/shorts/R_tfpG40MYY?si=Nd9wlBhluxtPMZqK

https://www.facebook.com/share/r/1A779z22sB/
https://www.facebook.com/share/r/174ZJRRLpn/
Ето я моята. Нямах нищо подходящо за навиването и съм ползвала сламка и не са ми много хубави розичките.
 

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 21:33 от Morkovelka99

# 289
  • In transit
  • Мнения: 14 191
NBM, трябва ти брашно от шамфъстък, не паста или тахан. Може и малко тахан да сложиш за по-наситен вкус и цвят. Друг е въпроса, че според мен слагат оцветител, за много зелен цвят.
Имам рецепта за сладкиш тип кекс с шамфъстък, ако искаш може да я пробваш.

# 290
  • Sofia
  • Мнения: 10 873
О, изглежда страхотно, непременно ще пробвам!

# 291
  • Sofia
  • Мнения: 29 073
Внимавайте със зелените ситно смлени ядки шам фъстък…купих от турски магазин и е пълно  и със смляни черупки … разбрах ,че и зелен грах слагали 😠
Най-добре вие си ги смелете ядките.

# 292
  • In transit
  • Мнения: 14 191
Доли, съгласна съм с теб. Винаги сама си ги смилам. Тези, които продават в турските магазини са силно съмнителни откъм съдържание, предвид ярко зеления цвят и ниската цена. Освен това най-зелени на цвят са ядките на сицилианския шамфъстък от Бронте, който е доста скъп. Този от Антеп, не е толкова наситено зелен. Сещам се, че в коледната тема някой се беше оплакал миналата година, че не са само смлян шамфъстък, както пише на опаковката. Явно ги мешат с други продукти, както каза. То като е фино смляно трудно може да се разбере.

# 293
  • Мнения: 1 688
То това май важи за всякакви такива заготовки, по-добре човек сам да си ги направи, че готовите съдържат какви ли не примеси.

# 294
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 204
За това не купувам и настърган пармезан/грана падана, а на парче и сама си го стържа. Отнема малко време, но си по-сигурен.

# 295
  • Sofia
  • Мнения: 22 562
Мда...  и обезкостените маслини не са за предпочитане, пред това сам да си ги обезкости човек.
И брашно сам да си смели...

# 296
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 676
И аз съм с питане за едно турско ястие/в Одрин го ядох/.
Рових из Гугъл и като че ли открих соса - гъби, течна сметана, два вида топено сирене - слайс за тостер и за мазане 🤔
Макароните освен сварени... Нещо друго за цвят, за вкус?

# 297
  • Мнения: 1 466
Имам  един пакет кокосови стърготини от големите.
Какво да го правя?

# 298
  • Мнения: 9 424
Имам  един пакет кокосови стърготини от големите.
Какво да го правя?
https://www.mycookingcreations.com/2021/08/torta-bounty-senza-cottura.html

# 299
  • In transit
  • Мнения: 14 191
Doroty3, освен торта Баунти, тук имам още доста рецепти с кокосови стърготини.

Общи условия

Активация на акаунт