Кулинарни пътешествия в кухнята

  • 3 946
  • 21
  •   1
Отговори
  • Мнения: 201
Кой казва, че трябва да се охарчим за скъпи екскурзии и далечни пътешествия, за да се насладим на нови вкусове и култури? С малко въображение и няколко продукта можем да превърнем всеки ден в кулинарно приключение. Тематичните вечери са забавен и достъпен начин да научим нещо ново, да се храним разнообразно и да прекараме качествено време с децата.

Ето няколко идеи за вкусни летни „пътешествия“, които не изискват много средства, но гарантират усмивки и незабравими емоции.

Италианска вечер: La dolce vita у дома


Меню:
🌞  Брускети с домати, чесън и босилек
🌞  Спагети с песто или доматен сос
🌞  Салата „Капрезе“ (домати, моцарела, босилек)
🌞  Десерт: замразен йогурт с ягоди или сладолед

Украса и атмосфера:
🌞  Покривка на бели и червени карета
🌞  Италианска музика (Nek, Eros Ramazzotti и др.)

Забавления:
🌞  Научете няколко думи и изрази на италиански
🌞  Направете си филмова вечер с „Под небето на Тоскана“, „Мистична пица“ и др.


Гръцки обяд: Kaliméra с вкус на море и маслини


Меню:
🌞  Гръцка салата с маслини и сирене
🌞  Гръцки питки с хумус или дзадзики
🌞  Ориз с лимон и подправки
🌞  Печена риба на скара
🌞  Десерт: резени диня и мед с орехи

Украса и атмосфера:
🌞  Покривки, съдове, салфетки в бяло и синьо
🌞  Гръцка музика или звуци на морски вълни

Забавления:
🌞  Разкажете на децата за боговете на Олимп или някой старогръцки мит
🌞  Направете си венци от хартиени листа или маслинови клонки


Мексиканско парти: Fiesta без граници


Меню:
🌞  Такос с боб, зеленчуци и гуакамоле
🌞  Начос с доматена салца
🌞  Варена царевица или печена на грил с подправки
🌞  Десерт: резени ананас или домашно сорбе от манго

Украса и атмосфера:
🌞  Цветни гирлянди, хартиени цветя
🌞  Весела мексиканска музика (мариачи!)
🌞Направете си домашна „пинята“ от картонена кутия и панделки

Забавления:
🌞  Научете няколко думи или изрази на испански
🌞  Игри с музика и танци – кой може най-дълго да танцува с маракаси?


Други вдъхновяващи дестинации:
🌞  Японски обяд: оризови топки, суши с краставица, зелен чай
🌞  Френска закуска: кроасани, конфитюр, кафе, френска музика
🌞  Български летен ден: шопска салата, таратор, пълнени чушки, домашен сладолед от кисело мляко и плодове (за живеещите в чужбина)

С креативност и малко предварителна подготовка дори най-обикновената вечеря може да се превърне в празник. А най-хубавото е, че нямате нужда от паспорти и билети – само от малко въображение и готовност за приключения в кухнята!


# 1
  • Варна
  • Мнения: 2 172
Интересна тема. Добавям идеи за:
1.Турска - закуска: сирена, мед, конфитюр, колбас, маслини, яйце, домат, краставица, симид/геврек или бюрек и  чай/кафе;
  -обяд : супа от червена леща, имамбаялдъ, гюзлеми;
  -вечеря: кебап ( адана, султан, искандер...) пилаф, катък, кьопоолу;
  -за десерт: кадаиф, толумбички, реване...
2.Британска - яйца, бекон, наденица, гъби, домат,  портокалов сок , черен чай/кафе;
-обяд: бульон/крем супа, йоркширски пудинг/ овчарски пай;
- вечеря: бифтек/ростбиф или печена риба , гъби, картофи;
- десерт: мъфин/кекс с плодове, желе, scones;
3.Руска - закуска: олады/ сыники, сметана, конфитюр, плодове, чай;
-обяд: борш/щи/солянка, пелмени, мариновано печено цвекло;
-вечеря: сельодка/може и ,,под шуба" с водка!/, риба или телешко с масло и сметанов сос, черен хляб;
за десерт: сладък пирог, ,,Павлова", пломбир;
 4.САЩ- закуска мюсли с мляко/ палачинки/ гофрети, сок от цитрус, кафе;
обяд: салата ,,Коб"/,,Цезар", хот-дог;
вечеря: хамбургер или пуешко, грах, царевица, пържен лук, а може и барбекю;
за десерт: чийзкейк, плодова салата, понички;
5. Грузинска - названията да не ви плашат, не е сложна кухня, само някои подправки са по-особени.Simple Smile
-за закуска: ачма/вид баница/ или хачапури;
-обяд: хинкали или пилешка супа ,,Мацони", а вместо хляб - мчади;
-вечеря: салата ,,Аджика"/,,Ацецили", пхали за предястие/гарнитура на скара ,,Мцвади"или пък  пиле (патладжан за вегетарианци) ,,Гурули"/,,Сациви";
-десерт: вартушки или пеламуши;

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 12:10 от Пеева

# 2
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 874
Няма да предлагам египетска закуска, защото е като закуска+обяд+вечеря като количество и като ястия.
Но с удоволствие ще споделя египетска (побългарена) рецепта за пълнени патладжани.

Оригинално се прави се със сорта малки патладжанчета, които са малко по-големи от палец.
Прави се разрез по цялата дължина на патлажанчето, но без да се стига до долу. Получава се нещо като лодка. Поръсва се със сол, пръсва се леко със зехтин или олио и се слага да се пече във фурната.
Докато патладжаните се пекат, поотделно се настъргват на ситно (мързелива съм и използвам чопър) моркови, зелени чушки, може и някоя люта, ако ядете люто,  магданоз или кориандър (аз ги пропускам). Добавя се сол и се разбъркват хубаво.
Когато патладжаните омекнат и са почти готови, се разтваря леко разреза на всеки патладжан и вътре се слага лъжица от настърганите зеленчуци.
Пръсва се още малко зехтин или олио. Аз имам спрей Wink но носи и повече зехтинче.
Връща се във фурната за още десетина минути,да омекнат и зеленчуците в плънката.

И малко лични бележки.

Правя повече плънка и ако остане в слагам между патладжаните в тавата. Вкусна е.
По-вкусно е ако се остави за една нощ в хладилника.
В България не съм  намирала малки патладжани, но предполагам може да се заменят с големи, просто ще трябва да се направят повече срезове.

# 3
  • Карлово
  • Мнения: 5 301
Лук няма ли при зеленчуците?

# 4
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 874
Не съм виждала и не съм опитвала с лук.
Пробвайте, може да е добре.

# 5
  • Варна
  • Мнения: 2 172
Правих пиле с къри, та опитах да събера индийско дневно меню.
1. Закуска с чай и самоса или рота-плънка по избор;
2. Обяд - супа Чаудър или Даал с леща, палак-панир (бяло сирене в сметаново-спаначен сос), хлябът е наан;
3. Вечеря - салата пърж. моркови с фъстъци, Пиле къри/ тандури, ориз, за десерт - Барфи.
  st. Dobri, ще коментираш ли моето египетско меню - признавам, всичко взех от НЕТ-а-?
1. Закуска -чай от мента (египетска, Mentha spicata, по-мека била) и каркаде/шафран с мед и лимон, сладък или солен Фатир или Тамия ( бобени кюфтенца) с хляб, тахин и свежи зеленчуци;
2. Обядът да е супа от молохия, Кушари (паста с леща, ориз, лук и сос) или Фул (ястие с бамя),хляб-Балади или Аиш;
3. Вечеря - салата портокали с лук и маслини/нахут и домати/ торши, Кофта-кебап/ пиле с мед и ядки/ риба по александрийски,/ шаварма;
  А за десерт Асида или пък пържено фиде със сладък млечен сос -това съм го правила, напомня нашите макарони на фурна , но без яйца.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 15:17 от Пеева

# 6
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 874
Египет е огромна страна, нямам наблюдения върху всички градове, селца и ястия. Hug но като ме признаваш за експерт да се изкажа.

Чай мента и каркаде сякаш не съм виждала.
Това, което съм виждала, че пият е черен чай със стръкче мента.
Лятото каркадето е студена настойка (сушени цветчета в студена вода престояват една нощ в хладилника) добавят към него стръкче мента и го сервират с малка каничка захарен сироп. Всеки да си сложи колкото обича, сироп, а не захар, защото захарта трудно се разтваря в студения чай.
Фитир е баница без плънка. Не се сервира с хляб. И май не съм я виждала на закуска.
Тамея обичам Simple Smile тахин  не толкова, но ги има в почти всяка тяхна закуска.
Както вече казах, тя е колкото наш стандартен обяд+вечеря
Стандартната закуска "Балади уа балади" в бътлърс бейлъри например има три вида разядки - тахан, баба гануш и нещо като чеснов сос на млечна основа, понякога добавят и сушено червено цвекло на прах. Става интересно на цвят и е вкусно.
Две яйца варени и после пържени цели в нещо като галета.
Пържен патладжан,  
пържени картофи на кубчета,
маслини,
домати и чушки, айсберг микс
туршия (солена и люта),
Тамея
И хляб от техния - аиш.
Това е за един човек, престраших се и попитах. Joy
Обяснението е просто, те закусват и вечерят. На обяд само общуват с приятели на чаша чай.

Молохоята и Кошарито са особени ястия, или ги харесваш много или хич. Аз съм от вторите.
Фул е боб, бамята е бамя и при тях, обикновено в правят постна с доматен сос.

Риба по александрийски не знам какво е. И асида не се сещам.
Ом Али е най-купуваното около нас. Нашенска си млечна баница, но има настъргани ядки отгоре.
Не знам колко помагам. Hug

# 7
  • Варна
  • Мнения: 2 172
  Ехей, благодаря! Май съм улучила поне малко. Единствено помнех , че обичат бамя, боб и тахин. Не знам колко полезност ще се извлече от накиснат в студена вода хибискус, но... А рибата по тази рецепта, то си е пане с кимион, измишльотина май :
https://www.gotvetesmen.com/recepta/marinovana-riba-po-aleksandriiski

# 8
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 874
Накиснатият в студена вода хибискус е вълшебен. Леко киселичък, сякаш има лимон, вкусен и, по думите на колежка, сваля кръвното Simple Smile Simple Smile
Всички полезности са си вътре и не са унищожени от температурната обработка.
Опитай веднъж и ще се изненадаш.

И да добавя нещо кулинарно все пак Simple Smile

Ориз с фиде Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Новост за мен, но се оказа вкусно.

Чаша от най-тъничкото фиде се запържва в масло, гхи или олио. Когато стане леко лешниково на цвят се добавя ориза, когато оризът "остъклее" се добавя бистър бульон от пиле или телешки Wink в Египет свински няма как да е.
Съотношението е стандартното - чаша ориз, три чаши вода.
Подправките са само сол и черен или бял пипер.

Почти като обикновения бял ориз, но пърженото фиде придава един леко карамелен вкус.

Simple Smile

# 9
  • Варна
  • Мнения: 2 172
 Ще опитам. А рецептата за ориз с пърж. фиде правят и в арабската кухня, и в Турция - чудесно става. Simple Smile

# 10
  • Варна
  • Мнения: 2 172
 Май само мен ме вълнува тази тема...Нищо де, ще си пиша, може някому да е интересно.
 На съседката ми дойдоха гости от Дания. Разбира се, не им досаждах, просто бе повод да понауча нещичко за тяхната кухня.
1. Закуската да е сандвич / Smørrebrød;
2. Обяд - кюфтенца ( рибни, месни) /Frikadeller, майонезна салата с  кореноплодни;
3. Вечерята - свинско с картофи и сметанов сос с много магданоз / Stegt Flæsk Med Persillesovs, пушена риба и ябълки с майонеза/ сметана за салата;
4. А десертът  канелени рулца /  Kanelsnegle или лимонов пудинг.

# 11
  • Мнения: 1 752
Аз следя, но все не намирам време да пиша. Много е хубава и полезна темата, поне за мен!

# 12
  • Варна
  • Мнения: 2 172
 Добре, а може  ли да дадеш идея коя кухня да потърся?

# 13
  • Мнения: 1 752
Пробвала съм и са ми харесали японска, италианска, френска, китайска, турска, от по-екзотичните африканска, карибска, иранска. Холандската и полската са ми много странни, а английската масово не я харесват, но на мен също ми е сред любимите.

# 14
  • Мнения: 1 712
Включвам се и аз с една гъста Холанска грахова супа
Едно парче свинска плешка с кост около 400-500гр се залива със студена, леко подсолена вода и се вари 11/2ч. на слаб огън. Изважда се в чиния и в бульона се добавят едро нарязани два моркова, един картоф, един стрък праз, една глава кромид лук, 2-3 стръка дръжкова целина, два дафинови листа и няколко зърна черен пипер. Когато заври се добавят 2ч.ч. обелен, изсушен, зелен грах. Десетина минути преди да се свали от огъня в супата се връща обезкостената и накъсана свинска плешка, добавя се 200гр наденица нарязана на кръгчета и 150гр пушен бекон нарязан на кубчета. Наденицата може да е пушена за да подсили пушеният аромат от бекона. Въпрос на вкус е. Ястието се готви на бавен огън около 21/2часа. Много вкусна е и на следващия ден и една идея по гъста е станала супата. По-скоро е с консистенцията на яхния.  Така приготвена може да се замрази на порции и да се консумира до три месеца.

Общи условия

Активация на акаунт