С какво да заменим газираните напитки през лятото

• 2 797
  • 27
  •   1
Отговори
Лятото и студената напитка вървят ръка за ръка. Но повечето газирани напитки, макар и освежаващи на вкус, са пълни със захар, оцветители и изкуствени добавки, които натоварват организма – особено при децата. Добрата новина е, че има страхотно вкусни и свежи алтернативи, които не само са също толкова разхлаждащи, но и много по-здравословни.

Вода с плодове

Какво представлява:
Пречистена вода, в която са накиснати плодове, билки или зеленчуци – без допълнителна захар, без газировка, с прекрасен аромат.

Идеи за комбинации:
•   Лимон + краставица + мента
•   Портокал + канела
•   Ягоди + босилек
•   Диня + лайм
•   Грозде + розмарин

Как се приготвя:
Нарежете съставките, добавете ги към студена вода, оставете поне 30 минути в хладилника. За по-интензивен вкус – цяла нощ. Може да се налее и в бутилки за из път.

Ледени билкови чайове

Предимства:
Билковите чайове нямат кофеин, но въпреки това са изненадващо освежаващи, особено когато са охладени.

Препоръчани варианти:
•   Маточина + мед + лимон
•   Лайка + праскова
•   Хибискус + мента (с ярък червен цвят и леко кисел вкус)
•   Зелен чай + джинджифил + лимон (внимание, зеленият чай съдържа кофеин и не е подходящ за малки деца)

Съвет:
Направете запарка от билките, оставете я да изстине, добавете лед и тънки резенчета плод. Може да подсладите леко с мед или стевия.

Домашен шприцер

Ако все пак обичате в напитките да има мехурчета, използвайте газирана минерална вода плюс плодове или натурален сок в малко количество.

Примери:
•   Ябълков сок + газирана вода + резен лимон
•   Гроздов сок + газирана вода + листенце мента
•   Замразени плодове вместо лед (ягоди, боровинки, киви)

Забавно е и за децата – те могат сами да съчетаят в шприцера любимите си вкусове.

Безалкохолни коктейли (mocktails)

Прекрасна идея за лятната вечер или детски рожден ден. Използват се:
•   Сок от череша + сода + лимон
•   Студен билков чай + портокалов сок + натрошен лед
•   Пюрирани плодове (ягоди, праскови) + газирана вода + листенца мента

Сервирайте в чаши с резен лимон и със сламка за по-пълноценна наслада.

Забавни ледчета

Замразете:
•   Плодове в кубчета лед (боровинки, малини)
•   Билков чай
•   Кубчета със сок от лайм или лимон

Добавете към водата или чая – получава се ефектна и вкусна украса.

Защо да избягваме газираните напитки?

•   Повечето съдържат над 5 – 6 лъжички захар в една чаша
•   Нарушават хидратацията, тъй като не утоляват реално жаждата
•   Водят до пристрастяване към сладкия вкус
•   Агресивни са към зъбите и храносмилането

Ползи и забава за цялото семейство

Включете децата – дайте им да изберат плодовете, да украсят чашите, да направят ледените кубчета. Така сами ще започнат да пият повече вода, без да се налага да ги подканвате.

С тези идеи освежаващите напитки у дома стават не само по-вкусни и здравословни, но и по-забавни. А най-хубавото е, че няма нужда от специални уреди или сложни рецепти. Само малко въображение… и много лед!

# 1
  • Плевен
А какъв е проблема ако просто поете вода?Какво лошо има в нея,та така се опитвате да я избягвате?Когато си жаден особено в горещото време,нищо не утолява жаждата като  просто вода.Най-вкусната напитка/течност .

# 2
Аз лично трудно пия вода,трябва да съм много жадна

# 3
Аз не пия трудно вода, но в жегите ми се приписва по нещо сладичко. Майка ми вари невероятен сок от череши, който заварява в малки шишенца. Пия го лятото със сода. Пия и чай, най-различни видове, които получавам като подаръци, пия го охладен с резен лимон и трябва да ви кажа, че бие по точки всички купени студени чайове, които съм пила. Сокове не пием у нас, малката предпочита айрян или вода, в редки случаи шейкове с ягоди/банани си правим и прясно мляко.

# 4
Фреш-а си остава класика...

# 5
Газираните напитки трябва да се заменят с негазирани, не само през лятото, а целогодишно...
Пийте вода и фрешове!

# 6
КОМБУЧА, разбира се Simple Smile

а газировката като такава не е вредна, дори напротив Simple Smile Виж, добавената захар е вредна...

и фреш-а е вреден, ако е в големи количества, заради фруктозата Simple Smile

# 7
  • Варна
Пийте си чиста водица, не ледена, а дали е с мехурчета си е ваш избор, не цяла чаша на екс, а на 15-30 минути по 2-3 глътки (курдисайте си аларма), гризкайте си свежи плодове и зарзавати, щот' имате ( надявам се) зъби. Билкови и плодови чайчета може, собственоръчна лимонада, оранжада, малината, и т.н., айрян и таратор - задължително! И, последно, надвечер бира/ бяло, розе и подобни, ама с мярка! Wink

# 8
  • София
Газираното е вредно целогодишно, не само през лятото.
Вкъщи не консумираме газирани напитки.
Пием вода.
Лятото заместваме кафето с домашен студен билков чай.
Фрешовете ги заместваме с пресни плодове, защото изцеждането им премахва фибрите, което реално намаля в пъти полезността им.
С храната - айрян или таратор.

# 9
Толкова приказки и накрая нито една рецепта за домашна лимонада с мента - най-добрата и освежаваща лятна напитка.

Иначе аз с пиенето нямам проблеми, в жегите се наливам с толкова много вода, че постояно търча до тоалетната. НО също така, при активно потене и загуба на соли водата не е най-добрият избор за възстановяване на електролитите - нужно е напитката да съдържа сол, захар, плодове или мед.

# 10
Аз газирани напитки не пия от години. Пия предимно вода, през лятото повече. Обичам фрапе и шейк, но не пия толкова често.

# 11
  • Пловдив
Един "трик" и от мен,за тези, за които не е препоръчително, да пият повече кафета на ден - замразявам си във формички за лед кафе и в следобедните часове просто добавям едно кубче към водата Simple Smile

# 12
  • Банско
Аз си правя газирана вода със нед, и изстискан или намачкан плод. С лимон или грейпфрут също става и с много лед и мента.

# 13
  • Варна
Моята 🍋-ада или с друг плод е:
Намачквам няколко пресни листа мента (ако нямам- запарвам в малко вода сушена/пакетче чай), и намачкан плод/ или сокът му, ама харесвам фибрите, мед на вкус и доливам вода .Толкоз.

# 14
Това е мит,че газираното е вредно. Даже не е мит,а лъжа. В мита поне има малко истина.
НЕ газираното е вредно,(това е просто въглероден двуокис,който така или иначе издишваме и е напълно безвреден. Но като пием газирано ни кара да оригваме. Това е разликата...),вредни са подобрителите,консерванти и прочие такива в напитките.

Общи условия

Активация на акаунт