
Съставки:
2 узрели банана
Приготвяне:
Нарежете бананите на колелца и ги замразете за поне 4 часа. След това ги пасирайте в блендер, докато се получи кремообразна смес. Вашият сладолед е готов за ядене!
Варианти:
• Ако добавите какао, ще получите „шоколадов“ сладолед.
• С ягоди или малини – розов сладолед с плодов вкус
• С канела и ябълка – сладолед с вкус на щрудел

Съставки:
1 чаша гъсто кисело мляко
1/2 чаша замразени плодове по избор (ягоди, манго, ананас…)
1 с.л. кокосови стърготини
Мед или фурми за подслаждане (по желание)
Приготвяне:
Смесете всичко в блендер, сипете във формички или чашки и замразете за 2 – 3 часа. Идеално предложение за десерт или за следобедна закуска, когато искаме „нещо сладичко, но и здравословно“.

Съставки:
2 замразени банана
1 с.л. какао
1 с.л. фъстъчено масло или тахан
Щипка ванилия
Приготвяне:
Сложете всички съставки в блендер и разбийте до получаване на кремообразна текстура. Замразете сместа за 1 – 2 часа, след това извадете сладоледа и го поръсете с ядки или кокосови стърготини.

Съставки:
Смес от сезонни плодове: праскови, череши, ягоди, диня, пъпеш
Гъсто кисело мляко или кокосово мляко
Приготвяне:
Разбийте съставките в блендер и пресипете сместа във формички за сладолед или пластмасови чашки, в които забийте дървени клечки. Сложете ги във фризера да замръзнат.
Идея: Може да направите разноцветни варианти за децата, като редувате смеси с различни цветове.

Съставки:
Кисело мляко
Боровинки или нарязани други плодове (кайсии, праскови, пъпеш, круши…)
Овесени ядки за поръсване
Приготвяне:
Използвайте силиконови формички за мъфини, които напълнете с киселото мляко и нарязаните плодове. Поръсете ги с овесени ядки. Замразете. Ще получите красиви минитортички за десерт.

Съставки:
400 г диня, почистена от семките
½ лимон
2 с. л. кокосови стърготини
Приготвяне:
Отстранете семките от динята и я нарежете на малки парченца. Отрежете и 2 тънки резена лимон. Сложете ги в купа или найлонов плик и замразете за 2 – 3 часа. След това ги извадете от фризера и ги пасирайте в блендер на висока скорост за няколко минути, докато сместа стане гладка. Изстискайте сока от останалия лимон, добавете го към динената смес и разбъркайте. По желание може отново да разбиете в блендера. Разпределете сместа в купички, поръсете по желание с кокосови стърготини и сервирайте.

Съставки:
400 г кокосово мляко
1½ узряло авокадо
1 чаена лъжичка лимонов сок
100 г оризов сироп, сироп от агаве, мед или друг подсладител по ваш избор
Приготвяне:
Поставете съда с кокосово мляко във фризера за една нощ. След това изсипете така получената кокосова сметана в купа. (На дъното ще остане течност, която няма да ви трябва за тази рецепта.)
Разбийте кокосовата сметана с миксер до кремообразна смес. Пасирайте авокадото с лимоновия сок. Смесете сметаната, авокадото и подсладителя. Изсипете сместа в широка форма, покрийте с фолио или капак и я сложете във фризера за 4 часа.
• Бананът е царят на сладоледа – придава кремообразност, сладост и е евтин.
• Пасирането е ключово – добрият блендер прави чудеса.
• Замразявайте в малки дози за по-бърз и равномерен резултат.
• Включете децата – нека сами да си изберат съставките, да украсяват, да дегустират.
• Поръсете сладоледите със смлени ядки, кокос или шоколадови стърготини.
• Сервирайте в кори от диня, върху резени портокал или във вафлени чашки.
• Организирайте си сладоледена вечер – с украса, музика и богат избор от различни вкусове.
Домашният сладолед е не само по-здравословен, но и повод за общо забавление. А в най-горещите летни дни е чудесен начин да се разхладим – без печка, без много труд, а само с лъжица добро настроение.