За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 12 626
  • 295
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 24 319
Нареждам се и аз.
Моята баклава е баница с орехи. Трагедия.

# 286
  • Русе
  • Мнения: 6 135
Скрит текст:
Нареждам се и аз.
Моята баклава е баница с орехи. Трагедия.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_25.html

# 287
  • Мнения: 1 674
Намерих и снимка, ето това имам предвид:



Вътре е само с млян шамфъстък.

# 288
  • Мнения: 5 398
Това става от начина на навиване. Гледала съм клипчета как се прави. Аз правих на розички, защото ми се стори по-лесна. Обаче при изпичането единият път я изгорих и сиропа и дойде малко, тогава ми хареса повече. Правих я още веднъж тогава я изпекох до нормално състояние, сиропа ми се видя малко и направих още и я развалих.

Май търсиш с този тип нагъване. Гледала съм и друго клипче, ако го намеря и него ще кача.
https://youtube.com/shorts/R_tfpG40MYY?si=Nd9wlBhluxtPMZqK

https://www.facebook.com/share/r/1A779z22sB/
https://www.facebook.com/share/r/174ZJRRLpn/
Ето я моята. Нямах нищо подходящо за навиването и съм ползвала сламка и не са ми много хубави розичките.
 

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 21:33 от Morkovelka99

# 289
  • In transit
  • Мнения: 14 186
NBM, трябва ти брашно от шамфъстък, не паста или тахан. Може и малко тахан да сложиш за по-наситен вкус и цвят. Друг е въпроса, че според мен слагат оцветител, за много зелен цвят.
Имам рецепта за сладкиш тип кекс с шамфъстък, ако искаш може да я пробваш.

# 290
  • Sofia
  • Мнения: 10 870
О, изглежда страхотно, непременно ще пробвам!

# 291
  • Sofia
  • Мнения: 29 069
Внимавайте със зелените ситно смлени ядки шам фъстък…купих от турски магазин и е пълно  и със смляни черупки … разбрах ,че и зелен грах слагали 😠
Най-добре вие си ги смелете ядките.

# 292
  • In transit
  • Мнения: 14 186
Доли, съгласна съм с теб. Винаги сама си ги смилам. Тези, които продават в турските магазини са силно съмнителни откъм съдържание, предвид ярко зеления цвят и ниската цена. Освен това най-зелени на цвят са ядките на сицилианския шамфъстък от Бронте, който е доста скъп. Този от Антеп, не е толкова наситено зелен. Сещам се, че в коледната тема някой се беше оплакал миналата година, че не са само смлян шамфъстък, както пише на опаковката. Явно ги мешат с други продукти, както каза. То като е фино смляно трудно може да се разбере.

# 293
  • Мнения: 1 674
То това май важи за всякакви такива заготовки, по-добре човек сам да си ги направи, че готовите съдържат какви ли не примеси.

# 294
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 200
За това не купувам и настърган пармезан/грана падана, а на парче и сама си го стържа. Отнема малко време, но си по-сигурен.

# 295
  • Sofia
  • Мнения: 22 558
Мда...  и обезкостените маслини не са за предпочитане, пред това сам да си ги обезкости човек.
И брашно сам да си смели...

Общи условия

Активация на акаунт