За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 519
  • 757
  •   2
Отговори
# 375
Някой може ли да ми каже по колко синапено семе се слага на буркан туршия (бурканите ми са сбирщайн имам по 500 мл, и по 600). Направих 10 буркана царска, но нямам аспирин, но имам синапено семе (черно). Разбрах че като стане готова тогава ще се слага това семе, но по колко на такъв буркан? Благодаря на който ще ми отговори.

# 376
  • София
На класическа боб чорба слага ли се домат и каква му е ролята?

# 377
  • Варна
  vici75, ориентир може да е буркан с кис. краставички от магазин. Там се вижда колко е. Аз го слагам в началото, защото ролята му е да държи зеленчуците  хрупкави. Към две ,,щипки с пръсти" или 1 непълна мъничка лъжичка/за кафе.
  Станислава5642, слага се накрая, иначе  ще пречи на варенето, за вкус, лека киселинност и някой витамин.Wink

# 378

Аз слагам няколко лъжици доматен сос в запръжката, за цвят и вкус.

# 379
Аз не слагам домати в боба, но много хора слагат. Въпрос на вкус.

# 380
  • София
Може ли предложение за застройка за пилешка супа?
............................
За да може да се претопля се застройва само с жълтък, може един, може и два, по избор е. След като се свали супата от котлона  знаеш как се отливат няколко черпаци към жълтъка и се разбърква. Тя е достатъчно гореща, почти 100 градуса и няма как този жълтък да не се свари, на него му трябват около 50 градуса, така че не се притеснявай,  ще бъде напълно сварен.

Накрая винаги добавям домати,  по вкусен е за мен. Запръжки никога не правя, оставям да клокне и свалям от котлона.

# 381
  • При децата ми
На боб чорба и аз слагам домат на вкус. Може от консерва, а когато имам пресен, слагам от него. И за мен е по-вкусно с домат. Запръжка правя само, когато го правя на яхния.

# 382
Някой правил ли е бугаца? Каква рецепта ползвате? Обмислям да пробвам, но виждам много различни рецепти. В някои крема е само от грис, а в други слагат брашно, яйца и се чудя коя рецепта да пробвам.

# 383
  • Sofia
Някой правил ли е бугаца? Каква рецепта ползвате? Обмислям да пробвам, но виждам много различни рецепти. В някои крема е само от грис, а в други слагат брашно, яйца и се чудя коя рецепта да пробвам.
Бих направила с грис, понеже е по автентична рецепта. Иначе е просто въпрос на вкус.

# 384
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2022/06/blog-post.html

# 385
Моля за рецепта за ябълков щрудел.
Като дете си купувах от една сладкарница, която отдавна я няма.
Индивидуални щруделчета, с готови кори, ябълките настъргани, а не нарязани, може би имаше и галета, без орехи, поляти с гъст захарен сироп. Иска ми си да ги пресъздам. Simple Smile
 Flowers Hibiscus Предварително благодаря! Flowers Hibiscus

# 386
Моля за рецепта за ябълков щрудел.
Като дете си купувах от една сладкарница, която отдавна я няма.
Индивидуални щруделчета, с готови кори, ябълките настъргани, а не нарязани, може би имаше и галета, без орехи, поляти с гъст захарен сироп. Иска ми си да ги пресъздам. Simple Smile
 Flowers Hibiscus Предварително благодаря! Flowers Hibiscus
Такъв ябълков щрудел правя с готови кори многолистно тесто, не замразени, а охладени. Има ги в Лидъл например. Ябълка нарязвам на ситни кубчета, смесвам със захар и канела. Режа листа на две, поставя плънка и захлюпвам. Прищипвам всички краища с вилица, намазвам с жълтък, малко олио и вода, надупчвам с вилица и пека.
След изпичане поръсвам с пудра захар. Сервирам с топка ванилия или сметана.
Такива кори

Не намерих по-добра снимка

# 387
Здравейте, имам останал жълт фасул и се чудех, ако го изчистя и нарежда дали мога да го замразя в отделни пликчета? Трябва ли да мине топлинна обработка преди това?

# 388
Аз бланширам зелен фасул за няколко минути - може би 5, не помня, но не повече. Веднага след бланширането го слагам в гевгир и заливам с течаща студена вода. Като се охлади, го оставям да се отцеди добре от водата и тогава прибирам в пакетчета и замразявам.

# 389
  • Sofia
Здравейте, имам останал жълт фасул и се чудех, ако го изчистя и нарежда дали мога да го замразя в отделни пликчета? Трябва ли да мине топлинна обработка преди това?
Директно замразявам.

Общи условия

Активация на акаунт