За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 336
  • 638
  •   3
Отговори
# 540
  • Мнения: 12 326
Прочетох в рецептата, че пише да се направи с 9% оцет. Въобще не открих такъв. Знаете ли някоя рецепта за зелени домати, но без стерилизация, че нямам условия и въобще никога не съм стерилизирала буркани, нито имам голяма тенджера. Имам 1,800 кг зелени домати

# 541
  • Русе
  • Мнения: 6 261
Скрит текст:
Прочетох в рецептата, че пише да се направи с 9% оцет. Въобще не открих такъв. Знаете ли някоя рецепта за зелени домати, но без стерилизация, че нямам условия и въобще никога не съм стерилизирала буркани, нито имам голяма тенджера. Имам 1,800 кг зелени домати

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_24.html

# 542
  • Sofia
  • Мнения: 22 637
С царевично брашно - царевични крокети. Simple Smile

# 543
  • Стара Загора
  • Мнения: 540
Купихме една кофичка от 3 кг. с маринован сафрид. Много е вкусен, но ни омръзна, а разфасовката е голяма. Моля за някакви идеи за салати или предястия, в които да го използвам. Върти ми се да направя картофена салата с нарязани на ситно солени рибки. Ако се сетите за други идеи, ще ви бъда много благодарна! Simple Smile

# 544
  • Мнения: 355
По погрешка съм се сдобила с 1 кг. царевично брашно. Моля за идеи как да го оползотворя.

https://recepti.gotvach.bg/r-38591-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B … D0%BC%D0%B0%D0%BA

Качамак.

# 545
  • Варна
  • Мнения: 2 285
Валя, и с боб( бял,червен, зелен) става, и с грах, и с царевица, и с лук и дом. сос, с ориз, към паста...

# 546
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 376
Купихме една кофичка от 3 кг. с маринован сафрид. Много е вкусен, но ни омръзна, а разфасовката е голяма. Моля за някакви идеи за салати или предястия, в които да го използвам. Върти ми се да направя картофена салата с нарязани на ситно солени рибки. Ако се сетите за други идеи, ще ви бъда много благодарна! Simple Smile

Ако рибата е покрита с олио, може да издържи няколко месеца в хладилника.

# 547
  • Стара Загора
  • Мнения: 540
Валя, и с боб( бял,червен, зелен) става, и с грах, и с царевица, и с лук и дом. сос, с ориз, към паста...
Много благодаря за идеите! Непременно ще ги опитам всичките.

# 548
  • Мнения: 9 553
Имам два въпроса, тъй като не съм кой знае какъв кулинар, само когато ме удари музата:

Традиционно ползвам "български" бисерен ориз и арборио за ризото, но се сдобих с по 1 пакет балдо, басмати и жасминов. Някой да ми каже кой вид за какво е подходящ - нямам предвид екзотични рецепти, а нещо близо до нашата кухня.

Така и не разбрах каква е разликата между брашно тип 500 и 650, като пак имам предвид кое за какво е най-подходящо.

# 549
  • Sofia
  • Мнения: 22 637
Балдо може да стане за ризото. Другите два да речем за салата (щом не искаш екзотики).  Късите и кръгли зърна са по нишестени, за разлика от дългите и тесни, които се делят на отделни зрънца. В крайна сметка обаче зависи и от начина на приготвяне дали ще са слепнали или разделени зърната. И те като карамела.... оставиш ли ги намира, делят се зърната, бъркаш ли - залепват.

При брашната ТИПът показва пепелното съдържание. Тип 500 и 650 са бели, първото повече от второто.  Около и над 1000 са типово и пълнозърнестите - с повече или изцяло от състава на зърното.

# 550
  • Мнения: 9 553
Да разбирам, че и двете брашна мога да ползвам за хляб и кекс, просто едното е една идея по бяло от другото.

# 551
  • Мнения: 4 357
Имам два въпроса, тъй като не съм кой знае какъв кулинар, само когато ме удари музата:

Традиционно ползвам "български" бисерен ориз и арборио за ризото, но се сдобих с по 1 пакет балдо, басмати и жасминов. Някой да ми каже кой вид за какво е подходящ - нямам предвид екзотични рецепти, а нещо близо до нашата кухня.

Така и не разбрах каква е разликата между брашно тип 500 и 650, като пак имам предвид кое за какво е най-подходящо.

https://bilki.bg/zdravinki/10-te-naj-dobri-vida-oriz-gotvene-rezepti
https://www.az-jenata.bg/a/3-gotvarstvo/57922-razlichni-vidove-o … da-gi-izpolzvate-

https://mariyanasbread.com/about-flour-part-1/

# 552
  • Sofia
  • Мнения: 22 637
Да разбирам, че и двете брашна мога да ползвам за хляб и кекс, просто едното е една идея по бяло от другото.
За хляб да, пък и за кекс, ако не държиш особено на текстура. Иначе за кекс/ сладкиши се ползва кексово или друго ниско протеиново - 9-10г.

# 553
  • Мнения: 1 880
Жасминовия и басматито стават хубаво на пиле/агнешко с ориз на фурна. Също и на винен кебап.

# 554
  • Мнения: 7 761
Не знам тук ли да ви питам, но ако някой ползва бакпулвер на Лидл, да сте забелязвали напоследък да не си върши работата?
Поръчах миналия ден на ММ да купи и той взел техен. Ползвала съм го преди време и си беше наред, ама вчера все едно печивото беше без него. Слава богу, не беше фатално за крайния резултат, защото го сложих в бисквити, но не ми се иска да рискувам в друго. Не че не мога да си направя и домашен, както сме практикували преди години, ама мързелът си казва думата вече Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт