За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 32 163
  • 757
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 50 926
Купих си свинско филе голямо парче от Лидл. Как да го приготвя най лесно? Имам всякакви уреди, вкл инстант пот. Мислех по рецептата за дърпано свинско( с бавно готвене) , по която правя плешка, но май не е подходящо.

# 691
  • Мнения: 1 908
На скара, тиган или сушено, според мен. Ако е това което си мисля, влакната му са доста сбити и при дълго печене ще стане тричаво.

# 692
  • Бургас
  • Мнения: 24 786
А, защо не го мариноваш лекичко, любимите подправки и не го изпечеш цяло във фурната?Първо, завито с фолио, после го махаш и печеш от всички страни.

# 693
  • In transit
  • Мнения: 14 422
Купих си свинско филе голямо парче от Лидл. Как да го приготвя най лесно? Имам всякакви уреди, вкл инстант пот. Мислех по рецептата за дърпано свинско( с бавно готвене) , по която правя плешка, но май не е подходящо.
Контра филето не е подходящо за дърпано. Нужно му е кратко готвене, за да се запази сочно.

Ето две рецепти от мен, Печено филе в прясно мляко

и печено в бира

# 694
  • Мнения: 1 120
Здравейте! Сменяте ли първата вода на боба?  В моето семейство не се прави и аз естествено следвам техните правила. Simple Smile А чета , че се сменя водата

# 695
  • Мнения: 9 490
Задължително , даже слагам лъжичка сода за по-лесно увиране

Купих си свинско филе голямо парче от Лидл. Как да го приготвя най лесно? Имам всякакви уреди, вкл инстант пот. Мислех по рецептата за дърпано свинско( с бавно готвене) , по която правя плешка, но май не е подходящо.
Това е вкусно, но нарязано https://pep-4o.blogspot.com/2017/09/blog-post.html?m=0
Това също става крехко https://pep-4o.blogspot.com/2011/10/blog-post_19.html?m=0
В блога ми има и за цели парчета филе

# 696
  • Бургас
  • Мнения: 24 786
И аз винаги хвърлям първата вода от боба.
За да уври по-бързо, вече го заливам с гореща вода от каната и за няма и 20-30 мин. е готов.

# 697
  • Русе
  • Мнения: 6 328
Скрит текст:
Здравейте! Сменяте ли първата вода на боба?  В моето семейство не се прави и аз естествено следвам техните правила. Simple Smile А чета , че се сменя водата

Прочети тук за боба.

Скрит текст:
Купих си свинско филе голямо парче от Лидл. Как да го приготвя най лесно? Имам всякакви уреди, вкл инстант пот. Мислех по рецептата за дърпано свинско( с бавно готвене) , по която правя плешка, но май не е подходящо.

Не знам колко е голямо парчето /това има значение/, но ето две рецепти. Едната е лесна и месото се печен на парчета в глинен гювеч. Втората е по трудна и става на руло.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_7.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/12/blog-post_29.html


Ако има сланинка по него препоръчвам ти тази рецепта. Лесна е. Препоръчвам запръжването със свинска мас, вместо олио.
https://ipeychev9.blogspot.com/2024/03/blog-post_30.html

# 698
  • София
  • Мнения: 12 251
Купих си свинско филе голямо парче от Лидл. Как да го приготвя най лесно? Имам всякакви уреди, вкл инстант пот. Мислех по рецептата за дърпано свинско( с бавно готвене) , по която правя плешка, но май не е подходящо.
Какво филе си купила, контра филе или бонфиле имат разлика, но ти пускам ,ако ти хареса нещо взимай
ПЪРЖОЛКИ ОТ СВИНСКО КОНТРА ФИЛЕ НА ФУРНА
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2024/02/blog-post.html
ОМЛЕТ СЪС СВИНСКО БОНФИЛЕ ПОД КАПАК
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_562.html
ШПИКОВАНО СВИНСКО КОНТРА ФИЛЕ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_377.html
СВИНСКО БОНФИЛЕ УЕЛИНГТЪН
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/12/blog-post_7.html
СВИНСКО КОНТРА ФИЛЕ С МЕД И ЧЕСЪН - HONEY GARLIC PORK LOIN
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2023/12/honey-garlic-pork-loin.html
СВИНСКО КОНТРАФИЛЕ НА ТИГАН СЪС ЗАПЕЧЕНО СИРЕНЕ ХАЛУМИ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_40.html
много са рецептите при мен, защото много ползвам точно този вид свинско месо

Първата вода на боба задължително я изхвърлям, но го кипвам с малко сода бикарбонат

# 699
  • Мнения: 4 022
Кажете подходящ крем за тарталетки, моля!
Имам готови, само трябва да ги напълня.
И колко по-рано да ги направя?
Благодаря! Hug

# 700
  • Мнения: 1 852
Купих си свинско филе голямо парче от Лидл. Как да го приготвя най лесно? Имам всякакви уреди, вкл инстант пот. Мислех по рецептата за дърпано свинско( с бавно готвене) , по която правя плешка, но май не е подходящо.
Свинско филе у дома го ползваме предимно за рецепти във вок - китайски и подобни. Реже се на тънко, маринова се, запържва се на силен огън и после със зеленчуци, сос,  ориз или нудли става точно по наш вкус. В азиатската тема има рецепти, иначе с търсачката се намират достатъчно( дори Lidl има рецепта).

# 701
  • Мнения: 7 942
Кажете подходящ крем за тарталетки, моля!
Имам готови, само трябва да ги напълня.
И колко по-рано да ги направя?
Благодаря! Hug
С всичко почти (само да не е твърде течно) може да се напълнят тарталетки според предпочитанията - аз пълня с домашен сладкарски крем, със смес от маскарпоне и кондензирано мляко, с ганаш и дулсе де лече, може дори с желирани плодове и завършек от бита сметана, да се добавят ядки, въобще - според сезона...
Пълня тарталетите ден-два по-рано, но ги държа в хладилник, за да не омекват, особено ако кремът е сладкарски или подобен. С ганаша не омекват толкова бързо и може да се напълнят и по-рано, но пак да си стоят на студено.

# 702
  • Sofia
  • Мнения: 22 664
Кажете подходящ крем за тарталетки, моля!
Имам готови, само трябва да ги напълня.
И колко по-рано да ги направя?
Благодаря! Hug
Ако първо ги намажеш с белтък и изсушиш  за кратко във фурната, колкото да изсъхне той или пък с шоколад (без печене) - ще се получи предпазен слой и ще ти е по спокойно.

# 703
  • Русе
  • Мнения: 6 328
Скрит текст:
Кажете подходящ крем за тарталетки, моля!
Имам готови, само трябва да ги напълня.
И колко по-рано да ги направя?
Благодаря! Hug

Кошничките ги имаш, само плънката представлява интерес за Вас по тези рецепти.
https://ipeychev9.blogspot.com/2018/10/blog-post_20.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_2.html


жълт крем –1 л прясно мляко, 2 яйца, 120 г пшенично нишесте, 250 г краве масло, 2 бр. ванилии, 15 мл ром, 180 г захар – кристал. - съхраняваш в затворен съд в хладилник.

# 704
  • In transit
  • Мнения: 14 422
Кажете подходящ крем за тарталетки, моля!
Имам готови, само трябва да ги напълня.
И колко по-рано да ги направя?
Благодаря! Hug
Класика е сладкарският крем, отгоре украсени с пресни парченца плодове, леко желирани. Прецени колко по-рано да ги напълниш, защото до 2 дни трябва да се изядат след като се напълнят с крем. Нещо такова:

Общи условия

Активация на акаунт