На море в Гърция 2025 - III

• 46 629
  • 771
  •   1
Отговори
# 210
Почти с цял месец закъснение дойде реда и на Итака. След като вече няколко години ни се разминава на косъм, тази година решихме, че ще го видим, макар и само за един ден след Кефалония.

Пристигнахме сутринта с ферибот от Сами (пътуването е има-няма 30 минути) и преди да отидем на плаж, се отбихме във Вати. На картата ми изглеждаше по-малко, но всъщност се оказа голямо, че даже имаше нещо като център с площад и вътрешни улици с таверни и магазини. Поради ранния час нямаше много хора, но коли и мотори хвърчаха по крайбрежната, а яхтите в залива бяха стотици. Сигурно вечер ще изглежда съвсем различно, като отворят всички таверни.

Вати:
Скрит текст:
На крайбрежната улица е неприятно да се ходи пеша, защото тротоарът е зает от маси на заведения, а всички коли минават точно по нея.

Около площада са улиците за пешеходци:

За плаж бях набелязала Каминия, но като стигнахме там, беше фрашкано с хора и набързо минахме на план Б, а именно плаж Филиатро. Паркингът и там беше пълен, та се наложи да се върнем и да спрем покрай пътя, откъдето направих тази снимка.

На самия плаж имаше повече място от Каминия, въпреки че и там се изсипа доста народ, но изкарахме няколко часа. За голямо съжаление на децата, нямаше много риби. Миналата година на Меганиси направо се размазаха да гледат рибки, скариди и октоподи, на Филиатро обаче бяха малко и само откъм скалите. За обяд хапнахме в таверна Kirki на плажа, единственото място за ядене наблизо: https://maps.app.goo.gl/qyWA1Rya4Qe7Exkq7
В подобни заведения нямаме големи очаквания, но за наше учудване беше много вкусно, а част от масите бяха запазени за хората от яхтите, които бяха паркирани близо до плажа.
Скрит текст:

Фериботът, който трябваше да ни закара до Астакос вечерта, тръгваше от пристанището Фрикес, което е в северния край на Итака, затова следобед бавно тръгнахме натам. По пътя имаше много гледки:
Скрит текст:
Тук се вижда Вати от пътя към Аноги, много симпатично малко селце. До пътя има отбивка и за манастир, но до него не стигнахме.

Когато стигнахме във Фрикес, установихме, че имаме още два часа до ферибота, затова отскочихме до Киони за едно късно кафе. Приятно място, пак с яхти и заведения, но в много по-малък размер от Вати. Изглеждаше и малко позападнало извън центъра, но не сме се разхождали много из него, та може просто така да ми се е сторило.
Скрит текст:

И одисеята с връщането я слагам в скрит текст също, че стана много дълго:
Скрит текст:
Фериботът ни трябваше да тръгне от Фрикес в 19:30, но в 19:00 нямаше нито ферибот, нито коли. Пристанището е всъщност един малък кей и само една електронна табела показваше, че оттам тръгват фериботи.

Седим ние на кея и се чудим къде да наредим колата, защото няма места като по другите пристанища и в този момент пристигат двама полицаи. Питаме ги къде е опашката за ферибота и те много учудени казват, че сме се объркали и трябва да се върнем до Писаетос, в южния край на острова. Показваме им билетите на телефона, на които ясно пише Фрикес-Астакос, те обаче са категорични, че е станало объркване и ни съветват да хващаме пътя към Писаетос и да стигнем на магия. За късмет в този момент идват и други хора, които питат за ферибот, полицаите се позамислят, после ни казват да се подредим в редица до пътя и да чакаме. Времето минава, мотаме се безцелно около пристанището, други коли също се нареждат, но в 19:30 кораб все още не се задава отникъде. Започваме да се чудим дали няма да останем по неволя на острова и дали полицаите все пак не са били прави. По едно време ни заговорят други българи, които са ни дочули разговора и които също чакат като нас, но и те не знаят нищо. В този момент от близкото магазинче за сувенири изскача жена, която ни поздравява на български Grinning Оказва се продавачката, женена за местен, и ни уведомява, че фериботът ще дойде, но не е могъл да тръгне навреме от Василики, заради силен вятър.

С близо час закъснение, все пак си тръгнахме от острова по план.  

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 20:46 от Deviant Art

# 211
Имам следното питане - резервациите за ферибот през ferry hopper предварително ли се заплащат или намясто преди качване на борда

# 212
При резервацията онлайн се плащат.

# 213
  • София
Момичета, запътили сме се към южен Пелион. В гугъл пише, че таверната на Мария на плаж Marathias е временно затворена! Някой бил ли е този сезон, скоро, за да каже, работи ли?

# 214
  • Sofia
И аз скоро видях, но миналото лято имаше още една таверна до нея, и е малко объркващо в Гугъл. Дано другите са затворили, собственика много нагло натискаше да се сяда при него. Ние другата неделя тръгваме натам. Пиши ако разбереш нещо по-рано, че плажа няма да е същия без Мария.

# 215
  • София
Момичета, запътили сме се към южен Пелион. В гугъл пише, че таверната на Мария на плаж Marathias е временно затворена! Някой бил ли е този сезон, скоро, за да каже, работи ли?
За таверната не съм много сигурна дали работи, но на този плаж имаше медузи преди месец и ние побързахме да си тръгнем без да оставаме там. Така че имайте едно наум.

# 216
  • Sofia
Благодаря, ще внимаваме. Иначе във ФБ групата на Милина писаха, че вече се било изчистило от медузи морето, но там е отдалечено и може още да има.

# 217
  • Пловдив
Ох, с тези медузи... За щастие до тук /Пелион, Южна Евия/никъде не сме видели.

# 218
Здравейте, понеже и нашия транспондер явно няма да дойде преди пътуването ни до Крит, ако може някой да ме ориентира къде евентуално бих могла да си взема такъв на място в Гърция. Уточнявам че ще пътуваме през Маказа в посока към Атина. На сайта на Егнатия не успявам да разбера посочените позиции на пунктовете им. А също да питам дали знае някой за колко време евентуално бих успяла да го взема като отида на място. Пуснала съм необходимите документи по мейла и те ми отговориха че са ги получили, но ще е по-бързо ако отида аз да си го взема, защото са претоварени.

# 219
Издава се веднага, копирам адресите. Първите 3 би следвало да ви свършат работа:

You can visit one of the existing Customer Service Points that are in operation on Egnatia Odos and register directly to the EgnatiaPass service. You will immediately receive the electronic transponder and pay the minimum amount that is required for the activation, so that you can use your transponder to make your next transaction through the electronic payment lane.
Subscriber service points are available today:

At the Malgara toll station in the direction towards Kipi, with opening hours:
Monday to Saturday: 08:00 – 20:00
Sundays and Holidays: 10:00 – 18:00

At the Thessaloniki toll station in the direction towards Igoumenitsa with opening hours:
Monday to Saturday: 08:00 – 20:00
Sundays and Holidays: 10:00 – 18:00

At the headquarters of Egnatia Odos in Thermi, Thessaloniki with opening hours:
Monday to Friday 09:00 – 17:00

At the Analipsi toll station in the direction towards Igoumenitsa with opening hours:

At Promachonas toll station in the direction towards Thessaloniki with opening hours:

At the Evzoni toll station in the direction of Thessaloniki with opening hours:

At the Pamvotida toll station in the direction towards Kipi with opening hours:

At the regional office of Egnatia Odos in Alexandroupolis , Exit No 41, Alexandroupolis, with opening hours:

# 220
За Промахонас на гишето на самия тол ли може да се вземе транспондер или е някъде отстрани? Че не си представям как задръстваш гишето и всички чакат, докато приключи процедурата.

# 221
Не е на гишето, естествено, и няма как да бъде там. Отбива се колата и се отива в къщичката-офис отстрани.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 13:23 от Параход

# 222
  • София
За пътуващите в отсечката Златоград-Ксанти

Здравейте , има ли алтернативен път

# 223
Здравейте! Баща ми беше правил обратния вариант - поради натовареност на границата през Маказа, се бяха прехвърлили на Златоград (каза, че е нещо страшно от там - теснотия, завои). Та, би трябвало алтернативата да е Маказа, която може да е по-натоварена, щом е затворен пътят през Златоград.
За пътуващите в отсечката Златоград-Ксанти

Здравейте , има ли алтернативен път

# 224
  • Sofia
Това лято не е отворила Мария на Marathias в Пелион. Не е успяла да намери кой да работи с нея😢
Няма да е същия плажа без нейната таверничка. Бях й взела малко подаръче, ще го запазя за догодина. Дано да отвори.

Общи условия

Активация на акаунт