Термин Ноември 2025 - Тема 4

• 27 516
  • 755
  •   1
Отговори
# 210
Моята бременност също върви леко за сега и пия витамини за бременни,  Биозин мама, пробиотик и магнезий 2 пъти по 1.

Правя си изследвания на кръв и урина почти на всеки 30 днл по съвет на АГ, за да проследим дали всичко е нормално. Изследвания са базови и не са скъпи така или иначе, пък и дават някакво спокойствие. Понеже и моят хемоглобин беше паднал малко в сравнение с последния път започнах да ям повече храни и богати на желязо.

За късна фетална мисля, че се прави още за да се установи как се чувства бебето как върви бременността и също да се предвидят, някои рискови фактори по време на раждане. Поне така ми беше обяснила АГ.

Аз се следя в Щерев и правя всичко на едно място. Харесва ми, че лекарите си комуникират или поне имат информация кой преглед как е преминал. За сега всички са много мили, но леко ме притеснява това, че от много места чувам, че държат на естественото раждане, за да си поддържа висок процент статистика. Една позната наскоро сподели, че въпреки рискове, които е имала са настоявали да се пробва да роди и нормално.

Друго, което ме притесняват и чувам е, че в много болници в България имат практика да пускат бебетата на антибиотик по неясни причини, за да точат здравни пътеки. Явно е добре все пак хората да се информират, ако се налага защо се налага, а не да се съгласяват веднага.

# 211
А аз да питам, понеже отдааавна съм чела,  че не било хубаво да се спи на дясната страна и по гръб, а само на лявата. Обаче при мен не се получава. Питах следящата сега, нищо не каза. Не съм си купувала и специална възглавница. Някоя по-запозната може ли да помогне?

Навсякъде в нета чита че само нолява към сърцето е най добре да спи по гръб е лошо и тежко съмнявам се че някоя сега спи по гръб не може да се диша.На дясно може во не е препоръчително защото предизвиква рефлукс.

# 212
Аз по принцип спя по гръб и колкото и да се старая откакто съм бременна да съм на ляво или дясно, като се събудя през нощта често съм по гръб. На мен също АГ ми каза, че се нарушава моето оросяване, от там и това към плацентата, ако спя по гръб. На ляво е оптимално, защото така кръвотока към матката е най-добър.

За даването на антибиотик на бебето - въобще не ви питат Grinning
С приема в болница се попълва информирано съгласие, че могат да прилагат антибиотици, да преливат кръв и тн. на майката и бебето.
При всички близки, на чиито бебета са прилагани антибиотици, е било винаги с причина.

# 213
Минах и 3та фенална и всичко е наред също това разширение е изчезнало над матката.

# 214
Здравейте 🥰
И аз съм с нисък хемоглобин - стартирах бременността около долната граница, но и цял живот съм била вегетарианец. На всяко изследване ставаше все по-нисък. АГ първо ми изписа Smart Hit Ferrum, но не се повлия особено и бях стигнала до 103 хемоглобин. Започнах да ям и месо. Сменихме със Сорбифер 2х1 и успях да го вдигна до 111. Тази седмица пусках доста кръвни изследвания и правих обременяването с глюкоза.
За съжаление глюкозата излезе над горната граница, също имам и завишен ALAT 😬 АГ ми писа по Вайбър да намаля желязото, не е коментирала защо, но доколкото разбирам желязото (или Еутирокс, който приемам) може да товарят черния дроб (от там и завишения ALAT).
Насочи ме да посетя гастроентеролог и ендокринолог и сега си чакам часовете след около седмица. Надявам се тази глюкоза да не значи гестационен диабет, макар че в последните два месеца май рязко съм повишила теглото и както си бях +5, сега съм +11кг (в 28+3 седмица). А не ям никакви вафли или шоколади, цяло лято съм само на плодове 😁
Иначе бебето си рита и много ме успокоява❤️ На 9.09 сме на последна фетална морфология и вече нямам търпение! На мен ми се явява четвърта морфология, но такъв е протокола на болницата и реших да ги направя всичките.
За лекциите в Майчин дом и аз се чудя, но още не съм решила на всичките 3 ли да ида този месец. Някой, ако иска може да се запознаем там. Приятелките ми в София нямат деца и покрай мен няма абсолютно никой бременен 😄
Успех на всички и стискам палци всичко да се нареди и да намерите решение на вашите затруднения ❤️

# 215
piccione, възхищавам ти се, че си започнала да ядеш месо само заради бременността! Иначе в плодовете има много захар, макар и да е фруктоза.

В Надежда ли се следиш? При мен също ще са 4 ФМ, с предната бременност беше пак така.

# 216
Piccione, аз пък съжалявам, че си започнала да ядеш животни, понеже те не допринасят за нищо, а цената е ужасно висока. Не си представям как си си го причинила Sad

Също като теб съм вегетарианец (15 години) и хемоглобинът ми винаги е бил към горна граница. По време на бременността спадна не повече от този на всички останали. Мит е, че вегетарианството води до дефицити в желязо или в каквото и да било. Има твърде много примери за обратното.

Жената сега е с нисък хемоглобин, а пък яде месо цял живот. Давам ѝ желязо за бременни. За усвояването му е добре да се приема и Биозин Мама.

# 217
Спорът за вегетарианството е твърде дълга и комплексна тема, но бих искала да изтъкна един факт:

Месото е най-богатият хранителен източник на хемово желязо. Хемовото желязо се усвоява в пъти по-добре от желязото в растителните продукти (което е нехемово). За да се образува хемоглобин, организмът има нужда от желязо + витамин B12 + фолиева киселина + протеини. Месото доставя 3 от тези 4.
Разбира се, те могат да бъдат приети и под други форми, но с по-ниска усвоимост.

# 218
  • Варна
Аз по принцип спя по гръб и колкото и да се старая откакто съм бременна да съм на ляво или дясно, като се събудя през нощта често съм по гръб. На мен също АГ ми каза, че се нарушава моето оросяване, от там и това към плацентата, ако спя по гръб. На ляво е оптимално, защото така кръвотока към матката е най-добър.

За даването на антибиотик на бебето - въобще не ви питат Grinning
С приема в болница се попълва информирано съгласие, че могат да прилагат антибиотици, да преливат кръв и тн. на майката и бебето.
При всички близки, на чиито бебета са прилагани антибиотици, е било винаги с причина.

А аз и сега мога да спя по гръб, нищо не ми пречи. Но ще се пробвам да е само на някоя от страните. Вече, ако заспала съм по гръб, няма какво да направя по въпроса.

А да питам, макар и все още рано, но някоя ползвала ли е от тези колани/корсети след раждането за прибиране на корема? Имат ли ефект?

# 219
В 34г.с. съм и постоянно като спя се обръщам на гръб, не мога на го контролирам, удобно ми е.
И при мен мина 3тата фетална.

# 220
Момичета днес ми излязоха резултатите , до сега не съм имала проблем с щитовидната,  освен през първата бременност,  в края и от тогава беше добре . Чак на 23 ми е часа , според вас да търся ли по- бързо връзка или мога да чакам.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 17:43 от Sisenc37o

# 221
Sisenc37o, изрежи си частта с ЕГНто от резултатите, за да не ти се разхожда из интернета̀.
Според мен направо се свържи с ендокринолог, може и оналйн консултация, но е хубаво и да те видят на място.
Ще ти назначи терапия. ТСХ е високо за 2-3 триместър.

# 222
Аз също много често се будя по гръб, въпреки че винаги заспивам настрани обърната, но гледам да не го мисля, просто се завъртам отново. Телата ни имат естествена защита и ще ни сигнализират (замайване, гадене, задух, сърцебиене) ако наистина има проблем.

Не помня дали тук или в октомврийската тема споделях, че нямам възглавница за бременни, а съм навила едно одеяло и олекотена завивка на руло (вързани с ластик от двата края 😆) за опора между краката. Много ми е удобно, защото мога да регулирам височината. В началото ми беше достатъчно само с олекотената завивка, но като напредна бременността сложих и одеялото вътре и така ми е супер.

# 223
Момичета, не зная дали ви се е случвало някога, но тази сутрин напипах една подутина от лявата страна ниско долу малко над белега ми от секциото. Извинете, ако не го обяснявам много добре, но е голяма, колкото да кажем монета от 1лв. и се усеща леко напрежение като я пипам. Понеже е събота и никой от лекарите не работи, най-вероятно ще трябва да отида на спешното, където ще чакам може би 4-5 часа, докато ме приемат. Моля да ми кажете какво според вас може да бъде и колко е спешно и дали да изчакам до понеделник да отида при джи пито. Също колко нещо такова е опасно за бебето. За мен не се притеснявам толкова, колкото за бебо, мерси!

# 224
Месото е най-богатият хранителен източник на хемово желязо. Хемовото желязо се усвоява в пъти по-добре от желязото в растителните продукти (което е нехемово). За да се образува хемоглобин, организмът има нужда от желязо + витамин B12 + фолиева киселина + протеини. Месото доставя 3 от тези 4.
Хемово, нехемово... За 15 години вегетарианство желязото ми е топ, както и хемоглобинът. Явно няма чак такова значение хемово ли е или не. Затова пък всеки с анемия, когото познавам или за когото съм чувала, яде месо. Някои неща са митове и заблуждават хората.

Общи условия

Активация на акаунт