Термин Ноември 2025 - Тема 4

• 17 540
  • 551
  •   2
Отговори
# 390
Lady25, аз също проверявам в системата на НОИ докъде са стигнали с подавания, плащания и тн. Досега са ми винаги навреме. Според мен, трябва да звъннеш да попиташ, защото е странно. Ако нямаш ПИК си изкарай, защото е много удобно!

# 391
Аз по някаква случайност си сложих комбинираната ваксина за дифтерия, тетанус и коклуш точно 4 дена преди да разбера, че съм бременна. Съпругът ми трябваше да си я сложи предишната година, но изпусна. Не се бях замисляла, че е хубаво цялото семейство да се ваксинира, та не сме коментирали да си я слага сега. Грипни и RSV ваксини не сме слагали и предишни години, за тази не се бях замисляла. Довечера съм на преглед при АГ, та ще попитам за мнение.

# 392
Момичета, вие как сте с болките в гърба и кръста. Аз съм 29 г.с. и преди 10 дни рязко започнах да изпитвам силни болки. Лягам на земята, правя някакви упражнения за раздвижване, взех си йога топка, но почти постоянно си ме боли, като болката се мести по гърба ми

# 393
За тези които са от София и имат интерес:

# 394
Запазих си час за 32+4 горе долу се пада 2 седмици след последния ми преглед при АГ. Вече прегледите почнаха да са на 2 седмици и до сега като ходя на ФМ не ходя на нормален преглед. Предполагам, че и сега ще е така и ще отида само на ФМ и тонове.

И аз се следя в Щерев. Записала съм си час за последната ФМ (в 33+5 г.с.) и се разбрахме с лекарката ми, че тогава мога да си направя тоновете и направо специалистът по ФМ да ги погледне като преглед при нея няма да е необходим. И аз гледах да запиша час, който да е около 2 седмици след последния ми преглед, за да може евентуално всичко да е в един ден.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 17:00 от *Панда*

# 395
Аз пък искам да попитам мамите с кошари next to me чаршафчета по размер ли ще шиете?
Аз взех един стандартен комплект 100/150 с олекотена завивка, че беше много сладичък, но мисля да ползвам само чаршафа и да взема чувалче за сън, а пликът и завивката така или иначе ще влязат в употреба за следващата кошара след 6тия месец....  как ще процедирате вие...

# 396
Аз пък искам да попитам мамите с кошари next to me чаршафчета по размер ли ще шиете?
Аз взех един стандартен комплект 100/150 с олекотена завивка, че беше много сладичък, но мисля да ползвам само чаршафа и да взема чувалче за сън, а пликът и завивката така или иначе ще влязат в употреба за следващата кошара след 6тия месец....  как ще процедирате вие...

Ние няма да ползваме завивки и такива неща, за периода в който ще ползва малката кошарка next to me ще бъде само със спално чувалче, не искам нищо да има друго освен бебето в кошарката. За долно чаршафче мисля да ползвам едни огромни калъфки които взех , също съм взела доста пеленки за повиване които мисля че ще паснат като размер.

Друга покупка която направихме е електрическа люлка, като харесах много тази и много се надявам да ни върши работа, макар и само за 6-7 месеца 😁

# 397
Аз също смятам да използвам чаршафите от голямата кошара за некст ту ми, без завивки.

# 398
Аз имам един сутиен за кърмачки който си купих много в началото на бременността от лидл. Много ми е удобен, беше 10тина лв, но за жалост от тогава не са ги пускали пак - аз следях.
Вчера си поръчах някакъв от озон, дано и той да ми хареса.

Поръчах си и парочистачка, че ние сме в процес на преместване и искам да си дезинфекцирам добре преди бебка да се появи - покрай ремонти и предните собственици не е чисто в момента.

За ваксини не бях мислила изобщо, честно казано. Другата седмица сме на преглед та може да е добре и ние да питаме за това.

Все още не съм решила дали да имаме само кошара, която може после да расте с детето, или да си вземем и next to me. Виждам плюса да ги имаме и двете, но не знам дали ще имаме мястото в спалнята и за двете. 🤷‍♀️

# 399
Здравейте на всички. Днес минах третата фетална в 31 г.с. + 4 дни съм. Всичко с бебето е добре, почти 2 кг е вече или по-точно 1.960 г. Живи и здрави да сме ние и бебетата и дано всичко мине добре до края.

# 400
Аз по някаква случайност си сложих комбинираната ваксина за дифтерия, тетанус и коклуш точно 4 дена преди да разбера, че съм бременна. Съпругът ми трябваше да си я сложи предишната година, но изпусна. Не се бях замисляла, че е хубаво цялото семейство да се ваксинира, та не сме коментирали да си я слага сега. Грипни и RSV ваксини не сме слагали и предишни години, за тази не се бях замисляла. Довечера съм на преглед при АГ, та ще попитам за мнение.

За да предадеш защитата на бебето обаче може да се наложи да си я сложиш пак (ако искаш). Тази за RSV е сравнително нова на пазара и при нас в Белгия се покрива от здравна каса от януари тази година. На една приятелка детето беше в болница заради вирус след раждането та от там имам страх и от нея знам всъщност за ваксината.

Грипна и аз не слагам всяка година, но заради бебето ще сложим всички вкъщи.

Ох и за чаршафите - аз имам от кошарата чаршафи, но сега си купихме такова next to me. Тъкмо днес съм ги опънала на спалнята и ще ги пробвам довечера как пасват. Струва ми се, че ще станат. Иначе чувалчета ще ползвам (не завивки) и имам всякакви размери и дебелини (баткото също беше ноемврийче). Сушат се в момента в сушилнята. Въобще ... тече активна подготовка вкъщи, защото и аз съм почти 32 седмица, бебето рита жестоко и се притеснявам, че ще вземе да дойде по-рано...

# 401
Аз се чудя защо замря темата и никой не пише вече, пък то тема и половина изписана, а аз съм пропуснала да се присъединя 🤣🥴
 Може да запишете и мен с едно 🩷 на първата страничка.
 И сега на въпроса. Аз съм болничен от началото на бременността, но последните плащания ми се губят. Работодателя твърди, че при него всичко е подадено коректно и няма проблем, но имало забавяне от страна на държавата, поради липса на средства 🤔
 Дали наистина е така или да търся някак да се допитвам до НОИ? Има ли други с подобно закъснение?
Редовно ми ги бавят, като последните 2 месеца се уляха със забавянето. Все пак си получавам парите де😅

# 402
Аз за пръв път взех болничен миналия месец всичко си ми беше точно.

За чаршафитр- купили сме комплектчета от baby.bg стандартни размери, тъй като ще сме с обикновена кошара.

# 403
  • Варна
Аз проблем с болничните нямам,  а от Великден не ходя на работа, но за щастие не по здравословни причини.

# 404
Какво разбирате под забавяния? Има календар на плащанията в сайта, но зависи кога е изтекъл самия болничен. Например, ако е до 30.08, работодателят имат срок да го подаде до 10.09 в НОИ и след това има срок, в който те да го изплатят. За да го изплатят трябва да е изтекъл самия болничен.

Вземи си наистина ПИК код, за да видиш работодател кога ги подава в НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт