Осмокласници 2025/2026

• 36 949
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
Хм, тези в МОН също имат да наваксват с българския... Smiley
"Констатираме по-лошите резултати както чрез националното външното оценяване, така и чрез PISA."

А за това нямам думи... "На този етап промяната е възможна в гимназиалната степен." Ще търчат децата из материала както до сега до 7ми клас, ще си натрупват пропуски, и после от 8ми натам ще трябва да се наваксва?! Кой "гений" го е измислил това?!

# 76
Абе пращаме, ама файда има ли... това с орязването на езиците не е никак добре. С половин час математика седмично какво ще постигнат... няма да научат интегралите по криволинейна повърхнина, за които ви споменах. То все едно и без тях човек не може да се сети- колко е нетният поток на вода, който преминава през кръгла рибарска мрежа, потопена в реката 🤣 Ами 0 е - колкото вода влиза, толкова и излиза 🤣 но ето как се доказва
Скрит текст:
Скрит текст:
Много по-добре е човек да знае немски или френски, особено пък и двата. А каквото правят, нито езици, нито математика. Тюю..

# 77
  • Куциндрел
И без формула мога да ти кажа, че е нула. Там дет има дупка не се задържа нищо.
В събота нямате ли си по-приятни неща за правене, примерно да стоите и да гледате тавана, щото ви мързи?
Детето се изсули в парка.

# 78
В събота нямате ли си по-приятни неща за правене, примерно да стоите и да гледате тавана, щото ви мързи?

Как добре ме разбираш....хахаха Мързи ме, пия кафе и зяпам компа. Дребният е в парка.

Почна обратното броене - един месец до училище.

# 79
  • София
Успех и от мен!
Аз така се надявах да няма места в немската паралелка в 1АЕГ, а те - цели две Sweat Smile и сега очаквам атака.

Моят "сладур" (да го изядеш), който беше поставил твърдо 73-то пред 1АЕГ, след като го приеха в 73-то рева -  след коментари на приятели колко ще му е трудно, колко е труден френският в комбинация с немски, как няма да има никакво свободно време за спорт и т.н. Сега очаквам пак да подхване темата. Тези неща сме ги изговорили надълго и нашироко още от 6 клас, да не мислите, че е било някакво случайно редене на онче бонче. И езици, и ниво на обучение по предмети, и профили, и местоположение, че и бази. Разходили сме се до всички училища, претегляли сме плюсове и минуси.
Ясно ми е, че и в двата случая няма да е удволетворен напълно, тъй като желанието е немски с английски. С немски на школа не знам дали ще постигне достатъчно добро ниво, но пък и курс по англисйки ще му е тегав, докато заедно с това учи втори френски, както и с целия този очакван натиск по всички предмеги.

Засега съм решила да припомням какво сме говорили преди, какво сам си е избрал първоначално и да не отстъпвам. То пък до 10 септември толкова много време, пф.

От опит ще кажа. Когато имаше разминавания в мненията в дадени моменти с моето дете, приложих следното:

Първо, държа си на това, че дълго сме обсъждали и сме преценявали плюсовете и минусите и разумното решение е това което сме го бистрили дълго време.
Второ, казах и - ако наистина имаш интерес към еди кой си предмет (в нашия случай беше МАТ, а ние записахме 22-ро с Анг/Исп/Фил/БЕЛ) тогава, обещавам ти, ще те подкрепям с всички сили, ще те запиша на курс, на учител, ще го сменим ако не ти хареса, ще те водя на всички олимпиади, които искаш, ще ти помагам вкъщи и ако избереш да продължиш в университет с нещо, което е с МАТ няма да те разубеждавам. Също така, ако някой предмети са ти неприятни или учителите са зли няма да ти "пиля" за оценки, АКО спазваш горното или имаш друг изявен интерес. Бъди сигурна, че ако приложим това до университета ще си наясно искаш ли го, отдава ли ти се и т.н.

И така, слагаме точка и има мир за нещо което разумно сме преценили заедно, че по-скоро не е нейното и не е нужно да рискуваме прекалено.

# 80
  • Куциндрел

Как добре ме разбираш....хахаха Мързи ме, пия кафе и зяпам компа. Дребният е в парка.

Почна обратното броене - един месец до училище.
Ние другата неделя малко на море. После вече ще дойде време за РС и подготовка за училище.

# 81
Блазе ви. Хубаво да си изкарате. Нашето мина. Той моичкият три пъти ходи на море тази година, станал е кат негър черен хахаха

Пък и лятото минава супер скоростно. Докато сме май, изведнъж септември.... Rolling EyesLaughing

# 82
Догодина ще бъде голям наплив към истинските езикови гимназии. Истината е, че замаскираните езикови паралелки ще са принудени да орежат рязко езиците. По предложените учебни планове в 8 ми клас остават едни смешни 8 часа за 1 ви език. За втори да не говорим. Чия беше тази гениална идея?

# 83
Чета и се нервирам, честно... По груби сметки това са допълнително на година 12 ч БЕЛ, 27 ч МАТ, по 20 ч химия, физика и биология, 8 ч география и 10 ч история (и честно казано, не разбирам защо историята трябва да се учи толкова часове, колкото БЕЛ, като не всички деца особено я харесват) - около 107 ч допълнително годишно. Къде ще ги сложат?!

И това защо и как???
"Профилираната подготовка в класовете от втория гимназиален етап се ограничава в рамките на 16 ч... което значи редуциране на учебното съдържание на задължителните модули и понижаване на степента на трудност и научна дълбочина на очакваните резултати."
"Сваляне на част от съдържанието на професионалната подготовка от втори гимназиален етап в класове от първи гимназиален етап, наред с акцент върху базови професионални знания и умения, които да се вместят в намаления брой часове.“

Излиза, че децата, които тази година са си дали зора да влязат в дадено училище на база какво искат да учат, са прецакани за 11 и 12 клас...

# 84
Да, за 11 и 12-ти, а нашите деца, които са 6 за 7 клас, са прецакани за цялата гимназия...

https://www.24chasa.bg/mneniya/article/21081006

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 18:19 от Татко Мецан

# 85
Да, за 11 и 12-ти, а нашите деца, които са 6 за 7 клас, са прецакани за цялата гимназия...
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/21081006
Мда, аз ще имам и шестокласничка тази есен, която иска да учи нещо с рисуване след 7 клас... Disappointed Relieved

Поправете ме, ако бъркам, ама все едно някой е решил, че трябва да се върнат ЕСПУтата от едно време, всички да са на едно ниво - което пак няма как да стане, защото няма човек, който да е еднакво добър по всички предмети, или да го интересуват всички предмети.

# 86
Като гледам тези предложения за промени ми се струва, че в паралелките с разширено изучаване на език е по-добре да махнат двата часа втори език и да ги сложат към първия. Така поне един ще научат. Защото с 8-4-2-2-2 надали. Тези със седмокласниците догодина не им завиждам какви ще са баловете в МГ и ЕГ. А и като цяло предвиждането на баловете ще е много трудно. Сега се определяше от резултатите, а другата година и нагласите на деца и родители ще се сменят.

# 87
И без формула мога да ти кажа, че е нула. Там дет има дупка не се задържа нищо.
Точно ми омръзна да зяпам в тавана и реших да погледна в темата

# 88
  • София
Аз не разбирам каква ще е промяната за 11 и 12 клас за професионалните паралелки. Кое ще е различното .
Иначе имам 4то класничка и до 7 клас има много време ще се нагласят до тогава нещата.
Изобщо това орязване на езика не ми харесва така си беше много много добре. Само глупости измислят.

# 89
Започвам септември с дете 7 клас и племенничка 6 клас. Един прецакан още от НВО по математика, а вторият прецакан и за НВО БЕЛ, а след това и целия гимназиален курс с намалени профилиращи предмети. Добре, че в днешно време всичко се развива и променя бързо, та и без това важните работи ще ги учат в работния процес. Очаква се тяхното поколение да си смени професията поне 3 пъти в живота. Ученето е пред тях. Свърши вече тая с практикуването на една работа 40г. - цял живот шлосер.

Общи условия

Активация на акаунт