Осмокласници 2025/2026

• 36 923
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Niffi, да разбирам ли че обмисляте пето класиране? С какъв бал е сина ти? Може и на лични, ако не си споделяла тук.

# 61
Нифи, Вторият език изобщо не се учи сериозно,както заради хорариума,така и заради нагласите на ученици и учители (вероятно има изключения,но това е в общия случай). Затова и комбинацията НЕ и ФЕ не бива да ви плаши. ФЕто ще бъде за обща култура. Помислете дали иска да научи  НЕ в 73то или АЕ (в 1 АЕГ). Останалото ще му е бонус.😁 И езикът в езикова гимназия естествено ще бъде по-добре научен от която и да е извънкласна школа. Успех каквото и да решите!
Ако е паралелка ЧЕ, във втория гимназиален етап се учат и двата езика с еднакъв хорариум. 7 часа седмично за език, който ти е мъка, не са никак малко. За мен комбинацията от тези двата е просто убийствена, но детето явно е напред с немския, та ще се справи.

# 62
  • София
Може и да е учудващо, но за мен немският език беше и е много по-ясен и подреден, съответно по-лесен, в сравнение с английския. Учих немски от 5-7 клас, после завърших немска гимназия, защото само това исках да уча, даже не си бях измислила резервен вариант. ☺️ Но това си е моят поглед върху нещата, а всеки от нас тук е добре да се вслуша в детето си относно предпочитанията на език. Няма по-голяма сила от вътрешното желание на детето да научи нещо.
 Присъединявам се към коментарите на Vache по-горе. Сега с детето търсихме добро училище с природни науки и разширено изучаване на чужд език, в среден ешалон. Но няма такива,повечето паралелки предлагат с интензивно. Къде да пишем предложения да обмислят промяна там, а не да намаляват хорариум по език.

# 63
  • София
Те вече са я обмислили. ИИЧЕ ще остане само за гимназиите, които преподават предмети на чужд език.

# 64
Това обаче ще важи за следващите набори. Нашите ще си карат, както са си почнали.

# 65
  • София
Е, да, то беше ясно, че такива промени няма как да важат за вас.

# 66
Те вече са я обмислили. ИИЧЕ ще остане само за гимназиите, които преподават предмети на чужд език.

Да де, но в "предложените" ИИЧЕ и РИЧЕ мисля, че имаше орязване на часовете в сравнение със "сегашните" такива. Поправете мепако бъркам.  Да не стане така, че желаещиге РИЧЕ да изреват, че часовете по езици не са достатъчни и едва ли не са за обща култура.

Доп!
Орязването на часовете по профили 11кл. и 12 кл. няма ли да ни хване и нас, че и тези преди нас? С такова впечатление съм останала.

# 67
  • София
О, да орязват ги. Особено РИЧЕ. И си става като за обща култура, да.

# 68
О, да орязват ги. Особено РИЧЕ. И си става като за обща култура, да.

Именно! И накрая - нищо! Нито биология, химия, икономика или философия ако щеш, нито език, който все пак може да надградиш в школа. Но кагато имаш основа е едно, а когато просто знаеш азбуката - е друго.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 15:44 от loliy

# 69
  • София
Промените във втори гимназиален етап ви хващат. Първият набор по тях е 2010.

# 70
Промените във втори гимназиален етап ви хващат. Първият набор по тях е 2010.

Е, дано нищо от това, което предлагат като промени да не се приеме накрая. Аз все още имам малко надежда.

# 71
  • София
И аз. Много се надявам да не стане.

# 72
Може и да е учудващо, но за мен немският език беше и е много по-ясен и подреден, съответно по-лесен, в сравнение с английския. Учих немски от 5-7 клас, после завърших немска гимназия, защото само това исках да уча, даже не си бях измислила резервен вариант. ☺️ Но това си е моят поглед върху нещата, а всеки от нас тук е добре да се вслуша в детето си относно предпочитанията на език. Няма по-голяма сила от вътрешното желание на детето да научи нещо.
 Присъединявам се към коментарите на Vache по-горе. Сега с детето търсихме добро училище с природни науки и разширено изучаване на чужд език, в среден ешалон. Но няма такива,повечето паралелки предлагат с интензивно. Къде да пишем предложения да обмислят промяна там, а не да намаляват хорариум по език.
https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=6179
Това е страницата за обществено обсъждане. Но със сайта има проблеми. Последният път като писах се наложи да пиша на администратора и той ми качи мнението. Може и на сайта на МО. При Обществените консултации има мейли. Този са дали.за контакти priemna@mon.bg. Има и контактна форма. Утре ще пробвам да пусна искането за обществена информация. Макар че за мен е все тая. Големият ми завърши, а малкият е 11 клас. Внуци нямам засега, а докато се появят и пораснат кой знае какво ще е. Просто ме е яд като гледам, какво правят. Затова писах становище по последния законопроект. И сега ще пиша.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 16:37 от peve

# 73
То изтече общественото обсъждане.

# 74
  • София
Бележки, становища и предложения могат да бъдат изпращани до дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на e-mail: r.nikolova@mon.bg

Това е адресът за становища за предложението за промяна на учебните планове. Крайният срок за становища е 22.08. Законопроектът не касае учебните планове, а именно те орязват езици, профили и т.н. Ето го и самото предложение за учебните планове: https://www.mon.bg/project-document/predlozhenie-za-promyana-v-uchebnite-planove/

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 17:13 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт