Осмокласници 2025/2026

• 38 239
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
И сега не е много справедливо, точно за 73-то да речем, защото има деца, които искат да учат немски от 1-ви клас, но не могат, понеже не им е по район. В същото време други деца, на които езиците не им се отдават, се мъчат с немския, вместо да започнат с по-достъпния за усвояване английски. По аналогичен начин познати деца бяха "наказани" с френски в 1-ви клас в 35-то.
Би трябвало поне в квартала си децата да имат някаква опция да изибират от наличните у-ща. В нашият случай например, има 3 у-ща на разстоние 3-7 мин. от нас, но нямахме избор според предпочитанията ни.
В 7-ми клас вече е кой за каквото се пребори, но пък има много стрес и нежелани рокади, които в старата система просто не се случваха.
За изкривяването в посока учене основно/само на Мат. и БЕЛ, особено в 7-ми клас, пък да не говорим. Нищо правилно и справедливо няма в това.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 07:37 от Mur

# 391
А как е правилно след 7 клас?

Специално за 73 за първи клас има много желаещи, повече от местата, така че вероятността да попадне там дете, което не иска, е малка. Другите две училища в района приемат спокойно и неживущи в техния район, имат АЕ, така че драма няма.

# 392
Винаги, когато има недостиг - нещо, което хората го искат повече от друго, е необходимо да има и подбор. Как да правим този подбор, че да е справедливо, е въпросът. Как си представяте подбор в първи клас за няколко училища в един квартал, че да е справедливо? А след 7ми клас - горният пример със 73то е много показателен. Няма как да си остават в същото училище децата след 7ми, вече не сме по соца, когато във всеки град има едно две елитни училища, в които всички искат да учат, че само те да подбират.

# 393
  • София
В 35то кого са наказвали да учи френски в първи клас? От 3-4 парталелки 10 деца учат френски и винаги се събира група по желание. На две крачки има друго училище, там си се учи английски и пак е в квартала.

Правилният начин е да има отделни прогимназии и гимназии.  73то да си е до 7ми клас, а в същата сграда да е 173то СЕУ с изучаване на немски. Така ще е справедливо, децата няма да си остават там, ще си кандидатстват.

# 394
Това с подбора и следването на интересите на детето е много коварна работа.
Ние в пети клас избрахме езикова паралелка в кварталното училище за малкия ми син, защото математиката му беше по-малко любимият предмет, въпреки че тогава този подбор ставаше с външното оценяване за четвърти клас, където той си имаше достатъчно точки по математика,  за да се класира и в математическата за това училище.
На този етап бих казала, че това беше огромна грешка, защото само тази паралелка беше обгрижвана с добри преподаватели по математика и български. На останалите паралелки им ги сменяха като носни кърпички.
А всички знаем, че подборът в седми клас и за езикови гимназии не става с изпит по чужд език, а с изпити по БЕЛ и математиката.
Сега племенниците ми са в същото училище и съветвам сестра ми да ги запише в математическата паралелка след четвърти клас, независимо от интересите им.
Аз лично съм за изпит по английски за езиковите гимназии. За какво служи това НВО по желание по английски,  за нищо. Поне да има някаква функция.
До седми клас е ясно кой учи с лекота езици.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 08:53 от Аmanda

# 395
Правилният начин е да има отделни прогимназии и гимназии.  73то да си е до 7ми клас, а в същата сграда да е 173то СЕУ с изучаване на немски. Така ще е справедливо, децата няма да си остават там, ще си кандидатстват.

И каква е разликата със сегашния начин на прием в гимназии? Пак си кандидатстват, не продължават автоматично. Дали се казва 73то или 173то не е от значение.

Аз лично съм за изпит по английски за езиковите гимназии. За какво служи това НВО по желание по английски,  за нищо. Поне да има някаква функция.

Е, дай тогава да въведем изпит по немски, френски, испански за съответната паралелка?
Нали смисълът на ЕГ е да отидеш там, за да учиш език, не да си научен вече.

НВО по АЕ е за самочувствие на детето и родителите, нищо друго. Кой точно се явява на него, сигурно са единици....

# 396
  • София
Това с подбора и следването на интересите на детето е много коварна работа.
Ние в пети клас избрахме езикова паралелка в кварталното училище за малкия ми син, защото математиката му беше по-малко любимият предмет, въпреки че тогава този подбор ставаше с външното оценяване за четвърти клас, където той си имаше достатъчно точки по математика,  за да се класира и в математическата за това училище.
На този етап бих казала, че това беше огромна грешка, защото само тази паралелка беше обгрижвана с добри преподаватели по математика и български. На останалите паралелки им ги сменяха като носни кърпички.
А всички знаем, че подборът в седми клас и за езикови гимназии не става с изпит по чужд език, а с изпити по БЕЛ и математиката.
Сега племенниците ми са в същото училище и съветвам сестра ми да ги запише в математическата паралелка след четвърти клас, независимо от интересите им.
Аз лично съм за изпит по английски за езиковите гимназии. За какво служи това НВО по желание по английски,  за нищо. Поне да има някаква функция.
НВО по желание е по език, не по английски. Дете, което е учило 7 години английски извън училище, но в прогимназията е учило италиански, който не е усвоило добре по ред причини (за 3 години 4 преподавателя), няма право да ходи в ЕГ или как?

# 397
За мен е нормално езиковите гимназии да приемат с НВО по чужд език -независимо какъв, математическите с изпит по математика,  хуманитарните -с БЕЛ и история.
Иначе няма смисъл от профилиране преди седми клас. Направо всички да са в математически паралелки. Да увеличават часовете в прогимназията по математика,  а не в гимназията, ако само тя ще прави подбор.

# 398
  • Куциндрел
Моето мнение е, че трябва във всяко училище дисциплината и преподаването на материала да е поне на едно добро средно ниво. По мои наблюдения родителите се стремят най-вече заради това във високобаловите училища.

# 399
  • София
За мен е нормално езиковите гимназии да приемат с НВО по чужд език -независимо какъв, математическите с изпит по математика,  хуманитарните -с БЕЛ и история.

И защо?Това, че си добър по английски, определено не значи, че ще си така и с френския/немския. Примери  много има. Отделно  има деца, които ходят на школи/уроци по език още от 1 клас или учат в частни с голям хорариум, и други, разчитащи само на наученото в  ДУ.За да стане НВО по език подходящо за подбор, трябва да бъде усложнено, а това ще даде осезаемо предимство на училите език навън или в училища като 73-то, 20-то, тези на Шилер, частните..Отделно децата държат еднакво НВО по БЕЛ и мат, независимо къде учат.Как ще се гарантира напълно съпоставима сложност на НВО по английски, немски, френски, испански, руски..И не на последно място, езикът в езиковите е като бонус над общообразователната и после профилираната подготовка, децата оттам рядко поемат по пътя на филологиите.Просто обикновено до 7 клас са учили един език и искат в гимназията да подхванат втори, особено в първите гимназиални години, докато се ориентират какво точно искат за 11 и 12 клас( и за след това).

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 09:17 от Просто русалка

# 400
А с другите предмети школите не са ли намесени....
Да не се наричат тогава езикови гимназии, а просто училища за най-добрите по БЕЛ и математиката.
Това че са се утвърдили като гимназии с най-добри преподаватели по всичко, не означава, че като цяло не са замислени като езикови, за деца, които имат интереси към чуждите езици.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 09:17 от Аmanda

# 401
  • София

И каква е разликата със сегашния начин на прием в гимназии? Пак си кандидатстват, не продължават автоматично. Дали се казва 73то или 173то не е от значение.

Това за случая ако децата могат да остават в училищата си, ако няма да кандидатстват в езиковите. Нали се даде идея да се върне положението преди 30 години. Макар че тогава, за да останеш, е трябвало да ти стига успеха. Та не е било просто да продължиш до 12ти клас.

# 402
Другите две училища в района приемат спокойно и неживущи в техния район, имат АЕ, така че драма няма.
Това изобщо не е вярно, защото към тях са части от квартали, в които изобщо няма учебни заведения и съответно децата пътуват, за да стигнат до всяко от тях. А живеещите през улицата на 73-то нямат реален достъп до него в 1-ви клас.

В 35то кого са наказвали да учи френски в първи клас? От 3-4 парталелки 10 деца учат френски и винаги се събира група по желание. На две крачки има друго училище, там си се учи английски и пак е в квартала.
И това не е така, защото децата са разпределени административно м/у 35-то и 120, но нямат избор между двете, които са през една пряка. Живеещите от лявата страна на улица Х са към 120, а от дясната - към 35-то. И дори не могат да ходят в едно училище, нищо че са израстали от бебета заедно. Да не говорим, че образователния процес в двете е организиран по коренно различен начин и е редно да имаш изобр, когато става дума за уч. заведения в един района. "Донаместването" на бройките пак може да е на принципа на уседналост според годините, но поне хората да могат да се разпределят и според предпочитанията си като основен критерий. Не защото баба им е живяла от дясната страна на улицата Wink .

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 09:28 от Mur

# 403
Изпит по английски за езиковите? Че защо? Ако отиват да учат английски в езиковите - че нали за това отиват там Ако учат друг език  - какъв е смисълът?
Сериозно, ако давате някакви предложения, обмисляте ли ги или просто ей така хвърляте нещо на масата? НВО по език ми се струва най-безсмисленото нещо на света, нито се ползва за нещо, нито има особена стойност. 

# 404
И в математическите отиват да учат математика. Просто до 7 клас се предполага едно ниво, после друго.

Общи условия

Активация на акаунт