Отпуск след нощно дежурство. Законно ли е?

• 3 596
  • 68
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Именно, от 00,00ч. до 08,00ч. си изработил съответния ден и не би могло да си още 8ч. отпуск, а в почивка  Blush
В аргумент на противното - нощната смяна на 02.03 не би следвало да има 8 часа празничен труд, защото дежурството им е започнало в непразничен ден Blush

# 46
  • София
Тук говорим за сумарно отчитане. Да, плащат ми празничен труд на нощната смяна. В графика на хартия  пише почивка. При сумарното отчитане изработените часове за месеца трябва да отговарят на нормата за същия месец.  Не се гледат астрономическите дни, защото  на дневна смяна ние работим на 12 часови смени. Когато ползваме отпуск, часовете се смятат все едно сме на работа на  редовна смяна на 8  часов работен ден. Ако съберем една двойка дневна /нощна ние сме изработили 24 часа което приравнено на 8 часов работен ден са си три дни.

# 47
  • София
И аз за същото пиша Blush

# 48
По принцип и при нормално работно време може да си пуснеш отпуска от събота, до неделя, като период. Колко дни точно ще бъде отпуска, в други нещо. Тогава се вадят почивните.
Според мен това не разбирате. Хубаво е да се пусне отпуска за целия ПЕРИОД, в който не желаеш да работиш. А колко дни са, зависи от графика. Няма законова пречка да се пусне отпуска след нощна смяна. Дали ще се брои като ден отпуска или като почивен ден, вече е друг въпрос. В периода на отпуска също има почивки.
Много е неприятно, когато хората се наострят за такива неща и жалят въображаеми права. А няма нищо ощетяващо ги.

# 49
Хепи, аз съм на същото мнение. Да се пуска отпуск за целия период, в който не желаеш да си част от работния режим на предприятието. Може да се случи примерно следната ситуация редовно работно време, наложително спиране на тока в понеделник и ръководството решава да се работи в събота. Обаче ти си отпуск до петък. Хвърляш багажа и беж на работа. (съвсем условен пример давам).
Единственото, с което работника е ощетен при сменен режим на работа е, че си ползва дните годишна отпуска, когато по график е почивка в дните понеделник до петък. Т.е може да си "добави" още ден или два към към резервацията за море, напр. Същата роля играят събота и неделя, когато се "приобщават" към отпускарския период.
В същност това дори не е ощетяване, а възможност за по-рационално планиране и ползване на дните годишен платен отпуск.
Но само това - възможност. Не и задължение на работодателя да осигурява тази възможност.

# 50
Тази възможност не е изключена. Да не говорим как могат да си съчетават до безкрай по 4 почивни дни залепени, просто защото почивката е седмична и могат да ги местят. Графика дава много гъвкавост и на работодателя, но и на работника. Ключа е в добрата комуникация.
Можем да изпадаме в безкрайна казуистика, но спазвайки простия пример, който дадох, казусите се решават от самосебе си.

# 51
На мен ми се струва,че не разбирате какво се пита -жената работи в системата на здравеопазването, не в производство. Задължават я да пише деня за почивка като отпуск. Така дните от годишния й платен отпуск намаляват с един и има една неизползвана почивка, която й се полага. Ако тя е в понеделник, след нощно дежурство в неделя, пуска отпуск за пет дни, вместо за четири, както е редно. Ако приемем, че иска да е в отпуск 1 работна седмица.

# 52
На мен ми се струва,че не разбирате какво се пита -жената работи в системата на здравеопазването, не в производство. Задължават я да пише деня за почивка като отпуск. Така дните от годишния й платен отпуск намаляват с един и има една неизползвана почивка, която й се полага. Ако тя е в понеделник, след нощно дежурство в неделя, пуска отпуск за пет дни, вместо за четири, както е редно. Ако приемем, че иска да е в отпуск 1 работна седмица.
Сакаш вие не сте прочели всичко изписано от дискусията. Няма никакво значение в коя сфера работи жената. Навсякъде принципа е един и същ. Никой работодател не може да задължи работника от кой ден да му започва отпуска!!!  И ако питащата има проблем, той не е дали е законно да бъде отпуск веднага след нощна смяна. Проблема е, че е принуждавана да пише нещо, което не желае (а в случая е и в неин ущърб - за това съм съгласна с вас).
След като вече сме съгласни, че не противоречи на КТ и наредбите да си в платен отпуск след нощна смяна - остава здравната работничка да се опълчи на който там я кара и да си пусне молба за отпуск за деня на почивката от нощна смяна. Ако не може да се пребори - да пусне жалба в ИТ за принудата. Трябва обаче да може и да я докаже. Защото платената отпуска е по желание на работещия. Има ли негов подпис никой не може по никакъв начин да накаже работодателя.

ПП Вероятно поради недостиг на заместващи началниците изнудва персонала. Защото трябва да осигурят заместване за почивката и после за колкото дни платена отпуска се полагат, разглеждано в годишен мащаб.

# 53
Ясно е, че здравните работници са на ръба на изтощението.
И няма нужда да им се обяснява колко е законно да не си ползват в пълнота почивките и платения отпуск.
Просто трябва заявлението да е съобразено с почивката

# 54
А за мен не е ясно, ако пише ден повече отпуск, то или почивката й се измества другаде в рамките на отчетния период, за да не надвиши нормата, или й се изплаща извънреден труд. Как е ощетена. Но това са технически детайли, които трябва да си дискутира.
Аз пак казвам, съветвам да си пускат отпуска от началото на периода, до края на периода, в който не желаят да работят. Колко дни почивка има в периода, зависи, съответно се пише съответен брой дни отпуск. Чисто технически оформянето програмни продукти вече са детайли.
И още нещо, ако се спазва буквата на закона, отпуск се пуска само в работни дни по календара. Затова на някои места, ако искаш да си отпуска неделя, я пишеш петък или понеделник, когато може реално да работиш. Така съвсем законно си хем отпуска хем на работа Simple Smile. И е спазена буквата на закона буквално, и инспекцията и всички институции са съвсем доволни. Даже бих казала, че които не работим така, сме в нарушение на прословутия закон.

# 55
Понеже стигнах до Главната, тя ми каза, че нямат право да те пишат отпуск след нощна смяна. Дори системата, в която се правят графици, не допуска това. Отхвърля го. А се оказа обаче, че за нас вътрешно се правят едни графици, а официални се подават други.
НЯМАТ ПРАВО СЛЕД НОЩНА СМЯНА ДА ТЕ ПУСКАТ ОТПУСК. ИМАШ ПРАВО НА ПОЧИВКА.

С това може да не дискутирате темата повече. Дори от отдел човешки ресурси също потвърдиха.
Благодаря на всички за отговорите и отделеното време.

# 56
Понеже стигнах до Главната, тя ми каза, че нямат право да те пишат отпуск след нощна смяна. Дори системата, в която се правят графици, не допуска това. Отхвърля го. А се оказа обаче, че за нас вътрешно се правят едни графици, а официални се подават други.
НЯМАТ ПРАВО СЛЕД НОЩНА СМЯНА ДА ТЕ ПУСКАТ ОТПУСК. ИМАШ ПРАВО НА ПОЧИВКА.

С това може да не дискутирате темата повече. Дори от отдел човешки ресурси също потвърдиха.
Благодаря на всички за отговорите и отделеното време.

Браво, че си търсите правата! Точно така е по-закон!
А челите 30 години кодекс, да учат четене с разбиране, а не да си го интерпретират, както на тях им е изгодно.
Радвам се, че истината излезе наяве и както винаги истината е само една!

# 57
  • София
Поздравления!
Много хора ще научат от Вас това, което е трябвало да научат преди 30 години Blush

# 58
Четох КТ два пъти, четох Наредбата за отпуски и т.н и пак не можех да намеря някъде пролука която да им позволява да те слагат след нощна смяна отпуск. А се казва, че независимо, че си на сменен режим на работа имаш право на минимум 12 ч почивка. Но ме изкараха, че все не разбирам. И няма 00ч и няма други глупости.

# 59
Четох КТ два пъти, четох Наредбата за отпуски и т.н и пак не можех да намеря някъде пролука която да им позволява да те слагат след нощна смяна отпуск. А се казва, че независимо, че си на сменен режим на работа имаш право на минимум 12 ч почивка. Но ме изкараха, че все не разбирам. И няма 00ч и няма други глупости.

И нас така се опитаха тук някакви госпожи 30 години работили това, да ни изкарат, че не разбираме без да ни питат нас ние какво сме учили и какво работим .
Плачат си за една качествена проверка от Инспекция по труда. Ама качествена, не от типа  "да почерпим докато пишат протокола и всичко е точно".
Много хора са спрели в развитието си и не схващат, колко са закостенели разбиранията им. Ще ги срещате постоянно в живота. Вярвайте в себе си и бъдете умна!

Общи условия

Активация на акаунт