Съвет за развитие на дете на 1.8 години

• 682
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте,момченцето ми е на 1.8 години.Пиша с надежда и молба за съвет от майки имаще подобна история и които са минали вече през подобно.
Като цяло детето е много будно,лазеше,проходи доста рано към 11 месеца и т.н към момента някои неща ме притесняват.Не говори думички само мама,и казва ааа,ъъъ понякога само гласни и си бърбори понякога и на бебешки.Не сочи с пръст,след 1 седмица работа усилено да посочи с пръст нещо ,посочи само веднъж една топка.Не се интересува от книжки и не имитира животни.Иначе може да се облича с лека помощ,като му кажем си мушка ръчички,дига краче и се обува,почна да носи и обувките.Да винаги ръчичка като му се каже,катери се много навсяде,много е активен непрекъснато тича,скача по леглото много обича,търкаля се.От известно време яде с лъжичка сам храни които му харесват,с ръка държи храни също и ги яде,пише от шеше със сламка и вече се опитва от чаша като се олива де.Често се заиграма с нещо или се средоточава толкова,че трябва много да го викаш за да ти обърне внимание,иначе си знае името.Относно погледа концентрира се понякога,посъветваха ме аз да му търся погледа тогава е по концентриран и ме гледа, когато си играем и лежа над него и му повтарям някоя дума му е много интересно и даже ми пипа усните и се опитва да повтаря.Забелязвам,че като шептя не се обръща и не реагира почти никога,когато викна по силно да дойде реагира.Също много се тръшка,но реално това е когато не е неговото,иначе когато иска нещо си го взима,като му кажа в повечето случаи да донесе шеше,или нещо да ми даде ми го носи,но ако не му дам нещо което иска почва да се тръшка и даже пада на земята и ако не му обърна внимание след 1-2 мин сам спира даже ако тръгна става и идва .Иска да се гушка иначе и да бъде носен
Не знам дали е хиперактивен и поради това,че не се спира да тича,скача и движи,не може да се средочи и развие и реч,но се чудя какво да го правя или да го изчакам още малко?

# 1
Ако казва само една думичка, консултирайте се с логопед, защото на тази възраст трябва да има поне 20 в речника. Има занимания, които ще подтикнат речта. Ако пускате филмчета, спрете. Говорете му като на голям човек и колкото може повече. Показва ли кое какво е в книжка? Редете низанки и подобни, които развиват фината моторика. Има и други неща, но засега за това се сещам.

# 2
Проверете му и слуха.

# 3
Ако казва само една думичка, консултирайте се с логопед, защото на тази възраст трябва да има поне 20 в речника. Има занимания, които ще подтикнат речта. Ако пускате филмчета, спрете. Говорете му като на голям човек и колкото може повече. Показва ли кое какво е в книжка? Редете низанки и подобни, които развиват фината моторика. Има и други неща, но засега за това се сещам.

Не показва книжки не са му много интересни,но започнахме много да работим с тях ,само ги разлиства,иначе за низънки ще опитам ,редим клечки той ги смаля от масата и после се пробва да ги реди или го викам и ми ги носи една по една

# 4
  • Банско
Отидете на логопед. С първия ми син имахме малко проблеми с речта, само от едно посещение и се подобри много. Бяхме изключително изненадани как интересно протече сеанса с логопеда. Мислех че ги карат да сричат там, а те играят в една стая и тя ги наблюдава, също им дава различни задачи, пъзели, гледа дали като попита нещо я поглеждат, следи за много други неща.
Отидохме в София при случаен, с хубави гугъл ревюта и уцелихме страхотен логопед.

# 5
Аз мисля, че тревогите са излишни.
По-скоро мислете за яслата вече - там сред другите деца и при наличието на други възрастни (лелки, госпожи, мед сестри) детето ще доразвие. Плюс това в яслите и градините си има щатен логопед, можете да направите консултация.
Ако вашето дете прекарва време само с вас или предимно само с вас , може това да е проблема.

# 6
Няма какво да чакате. Нещата не стават от само себе си. Отидете на специалисти да ви изкаже адекватно мнение. Дете на тази възраст трябва са умее доста неща. Според мен постете ерготерапевт и логопед за оценка. На тази възраст най-малко ще ви дадат и насоки какво да правите и вие вкъщи. Не знам в кой град сте и дали там има такива специалист

ПС: вижте в Pinterest е пълно със занимания по възрасти. Трябва да правите неща развиващи фината моторика. Играйте със сортери такива дето има фигурки и се пускат в определена дупка - кръг, квадрат. Други игри, с които да напасва формите. Вземете всякакви кутийки (пластмасови, изчистени и достатъчно големи за на глътне капачето) с различни капачки за завинтване да развива и завива капачките. Всякакви бизибордове. Давайте да рисува - може да започнете с магнитна дъска, ако ви пречи цапаницата. Игри с пъхане: може пак да видите в Pinterest как да си направите - в кутия правите процеп и взимате пръчки тип от сладолед и да ги пъха. Предлагайте и музикални играчки. Показвайте карти с животни на нивото на очите му, изричате името на животното и какъв звук прави. Карти с други предмети. Карти с действия - хранане, къпане и т.н.  Ако не иска да ви гледа, чакате момент, в който е по-кротък слагате в столчето за хранене да няма бягане и показвате. Четете стихотворения в рими и пейте песнички.

ПС2: https://www.iphs.eu/n/images/knigi_snimki/Standarts_0-3_Years_full%20text.pdf в този документ може да видите по възрасти какво се очаква. Освен това има стратегии какво точно да се прави. Изпращам го не за да се шашкате, а за да ви е от полза и да гледате над кои нещата да работите за да ги усвои.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 12:00 от sedi_

# 7
Здравейте,момченцето ми е на 1.8 години.Пиша с надежда и молба за съвет от майки имаще подобна история и които са минали вече през подобно.
Като цяло детето е много будно,лазеше,проходи доста рано към 11 месеца и т.н към момента някои неща ме притесняват.Не говори думички само мама,и казва ааа,ъъъ понякога само гласни и си бърбори понякога и на бебешки.Не сочи с пръст,след 1 седмица работа усилено да посочи с пръст нещо ,посочи само веднъж една топка.Не се интересува от книжки и не имитира животни.Иначе може да се облича с лека помощ,като му кажем си мушка ръчички,дига краче и се обува,почна да носи и обувките.Да винаги ръчичка като му се каже,катери се много навсяде,много е активен непрекъснато тича,скача по леглото много обича,търкаля се.От известно време яде с лъжичка сам храни които му харесват,с ръка държи храни също и ги яде,пише от шеше със сламка и вече се опитва от чаша като се олива де.Често се заиграма с нещо или се средоточава толкова,че трябва много да го викаш за да ти обърне внимание,иначе си знае името.Относно погледа концентрира се понякога,посъветваха ме аз да му търся погледа тогава е по концентриран и ме гледа, когато си играем и лежа над него и му повтарям някоя дума му е много интересно и даже ми пипа усните и се опитва да повтаря.Забелязвам,че като шептя не се обръща и не реагира почти никога,когато викна по силно да дойде реагира.Също много се тръшка,но реално това е когато не е неговото,иначе когато иска нещо си го взима,като му кажа в повечето случаи да донесе шеше,или нещо да ми даде ми го носи,но ако не му дам нещо което иска почва да се тръшка и даже пада на земята и ако не му обърна внимание след 1-2 мин сам спира даже ако тръгна става и идва .Иска да се гушка иначе и да бъде носен
Не знам дали е хиперактивен и поради това,че не се спира да тича,скача и движи,не може да се средочи и развие и реч,но се чудя какво да го правя или да го изчакам още малко?
На 1.5м е моето момиче и е по същия начин. Животни имитира в мнооого краен случай, ако тя сама реши и имитира само някои, не иска всички. В повечето случаи трябва  да припомня аз как прави животното. За думички пък абсурд! Бърбори само на бебешки. Но пък знае всичко от бита, което не е свързано с говор. Ако й кажа да ми донесе нещо го носи, ако искам да се съблече се съблича, също така се облича (като нали не напълно самостоятелно, но знае какво точно се прави), знае че обувките са за обуване и т.н... използва нещата по предназначение. Например взима гребена и започва да се "сресва", с дистанционното застава пред телевизора, телефона си го слага на ушето и прочее, но уви говоренето ни бяга... а иначе проходи много рано - на 10м.

Общи условия

Активация на акаунт