Бебето бави развитието си

• 648
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте, пиша за първи път и се надявам да срещна хора, които вече са били в нашата ситуация.
Майка съм на бебе на 10 месеца, момиченце.
Родена нормално, 4 дни преди термин. Бременност - протекла нормално.
За съжаление малката бави моторното си развитие. На 7 месеца се обърна за първи път от гръб по корем. Вече може и в двете посоки. Седи пасивно, но все още не е много стабилна.Не се изправя на 4 опори,  е пълзи. Докторите я определят като хипотонична.
Към момента правим рехабилитации в болницата на Чавдаров, тъй като той ни наплаши , че е с цкс 3 степен. ( в момента на епикризата и пише 2 степвн )Междувременно я гледат д-р Тачева и Литвиненко .
Към момента никой не може да каже какво и е, защо забавя развитието си …и ще си навакса ли. Пуснахме и генетични тестове - чакаме резултат. ( въпреки, че през бременността правих пренатален тест - всичко там е ок )

Пиша тук с надежда, че някой от вас вече е минал през това и може да даде съвети, препоръки или да сподели опит.
Тревожим се, че няма обяснение и предпоставки за забавянето. Силно се надяваме да си навакса и имам нужда от малко кураж.

# 1
Все едно чета за моето бебе..Никои не ми е казал,че това е проблем,нито са ме насочвали към невролог.Внимавайте с професор Чавдаров,имам много лоши спомени от контактите си с него покрай дъщеря ми! Следя темата,момченцето ми е на 10 месеца и е на същия етап от развитие както вашето момиченце.След 4 дена сме на лекар и ще я питам какво мисли и дали ще ходим на невролог.

# 2
Историята на детенцето на моя приятелка е същата.
Много спокойно бебче беше, малко бавно и по-късно започна с обръщането в леглото, въобще никога не е пълзяла или правила опити да пълзи .
Тук да отворя една голяма скоба - не е задължително бебето да пълзи. Има бебета, които никога не са пълзели и пак са проходили, просто някои бебета не пълзят и това е напълно НОРМАЛНО.
Връщам се към другото бебе - късно проходи, сигурно към 2 годинки чак. Късно проговори - може би към 4-5 годинки започна да прави по 1-2 думички.
И познайте - напълно здраво дете.
Порасна си, много старателна в училище, физически и психически напълно нормално момиче.

Забавянето понякога не е признак за проблем. Децата са различни.

# 3
Историята на детенцето на моя приятелка е същата.
Много спокойно бебче беше, малко бавно и по-късно започна с обръщането в леглото, въобще никога не е пълзяла или правила опити да пълзи .
Тук да отворя една голяма скоба - не е задължително бебето да пълзи. Има бебета, които никога не са пълзели и пак са проходили, просто някои бебета не пълзят и това е напълно НОРМАЛНО.
Връщам се към другото бебе - късно проходи, сигурно към 2 годинки чак. Късно проговори - може би към 4-5 годинки започна да прави по 1-2 думички.
Порасна си, много старателна в училище, физически и психически напълно нормално момиче.

Забавянето понякога не е признак за проблем. Децата са различни.

Дете да проходи към 2-годишна възраст и да проговори към 4-5 и да е напълно здраво физически и психически - това е огромно изключение от нормата и не бива да се успокоява човек с този случай.
Хубаво е, че сте взели мерки отрано, пожелавам успех на детенцето, леко забавяне може да се навакса според мен!

# 4

Това също е много голяма червена точка.  На 5 години децата започват подготовка за ограмотяване а детето току е казало първите си думи.  речта е висш психичен процес, към който има и голяма подготовка. Първите думички са началото на подготовката, която започва с голямо закъснение вече.

Тук искам да кажа, че децата са различни проблемите са различни и едното винаги предполага че ще тегли след себе си другото. Но докато родителите не стоят в пасивна позиция, с детето се работи от екип,  родителят е част от екипа има голяма вероятност изоставането да се смекчи, понякога да се навакса. Но няма как да в кратко и лесно. Отнема буквално години и много труд. Трябва внимателно да се,следят сферите на,закъснение  -дали е само моторно двигателна, да ли страдат други области -  възприятия внимание , реч, мислене  и т.н.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 10:37 от _re_ge

# 5
Може да е рядкост, но се случва. На друга моя приятелка детето беше някакво хиперактивно, като това включваше освен тичане, скачане, гонене - не могат да го хванат, но и бой - биеше с юмруци майка си и баща си, че и баба си. Не говореше изобщо, нито срички, нито звук. Аз като го видях, хем бях по-малка тогава и се паникьосах, казах си, че нещо има тук и това дете не е здраво.
Ами в момента е студент - разви се напълно нормално и физически , и интелектуално. Че и талантлив, сериозен младеж.
В момента на наше приятелско семейство детето е на 4 години и половина и не говори - срички само казва. Но това дете стои и общува само с майка си от раждането. Тя дори работи от вкъщи и просто няма време да му обръща специално внимание на речта. Колко пъти говорихме, но тя не иска да го оставя при бабите, не го среща с други хора и особено с други деца, че да не се разболее.
Сега ще тръгва септември на градина и наистина мисля, че там ще проговори.
Колкото деца, толкова и различни случаи.

# 6
Едно време на хиперактивните деца им казвахме - палави, а на тези, дето бият - невъзпитани.
Нито едно от децата ни не е стояло кротко и мирно, че даже и на вечеря съм ги гонила с вилицата. Никога не ми е хрумвало, че са хиперактивни.

# 7
Синдром на хиперактивност с дефицит на внимание си е заболяване,което доста може да влоши качеството на живота на детето като малко и да затрудни усвояването на учебния материал като порасне.Да не говорим за съпътстващите неврологични проблеми. Има майки ,които просто си решават,че детето им е "хиперактивно",защото е по-палаво и го разправят на хората.Глупаво е ,но съм го виждала много пъти.

# 8
В момента не говорим за хиперактивно дете. Хиперактивните не прохождат на 2 години. Те затова са и хиперактивни , защото  са далеч от инертни. Те нямат дефицити в развитието. Имат обучителни затруднения и то не от когнитивно естество. Такова дете няма проблеми със съдържанието на материала а с това как са се организира да го научи. Затова и няма '"лечение" подходът е холистичен. Имам си в къщи такова. Не знам кои са споменатите неврологични проблеми. Синдром на ДВ и ХА  засяга всички области на живот по специфичен начин, , но ако не е в коморбидност с други заболявания,  нищо неврологично няма в него.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 22:21 от _re_ge

# 9
Първо, каквото и да се окаже, важното е че сте предприели стъпки да помогнете на детето. Доста вероятно е да е здраво, тъй като все още не сте изостанали от нормите, въореки това малко физиотерапия и повечко упражнения само могат да са му от полза.
Такава хипотония може да се наблюдава и при рахит. Голяма ли му е фонтанелата? Пипана ли е главата дали е твърда или мека? Ако е това, специфично лечение няма, гимнастика и упражнения до пълно наваксване. Пълзенето не е задължителен елемент, както са казали по-горе. Целта ви към момента е да започне да се изправя, в идеалния случай до годинката.
Предполагам че са ви дали упражнения за вкъщи, правете си ги редовно. Отнема време и изисква постоянство, но ефект има!

Общи условия

Активация на акаунт