Търся някой да ме научи да карам колело

• 1 134
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте,

Търся някой да ме научи да карам колело, в София. Събота-Неделя

Имах травма от дете свързана с колоездене, заради което странях от велосипеди дълги години, но сега ми се иска да придобия това умение.

Схващам бавно, затова търся някой търпелив човек.

Ще се радвам да осъществим връзка. Hands Pray

Или ако знаете за някакви школи за възрастни в рамките на града?

Благодаря.

# 1
Почваш да въртиш и то само си пази баланс - няма кво толкова да те учат.

# 2
Почваш да въртиш и то само си пази баланс - няма кво толкова да те учат.
Като нищо ще се пребие, не стига че вече му се е случвало...

# 3
То, ако е решил човек, че ще кара колело и няма да пада... имам кофти новина за него Grinning

# 4
Качи се на колелото и се опитвай да се придвижваш напред като си помагаш с краката. Постепенно започни да ги вдигаш и повече да балансираш, по-малко да ходиш. Качвай крак на педала и си помагай с другия, да усетиш педала и как се движи. Старай се да държиш кормилото изправено, после ще се научиш да завиваш. Действай бавно и внимателно и ще стане, не ти трябва инструктор. Мъжът ми се научи точно така.

# 5
Здравейте,

Търся някой да ме научи да карам колело, в София. Събота-Неделя

Имах травма от дете свързана с колоездене, заради което странях от велосипеди дълги години, но сега ми се иска да придобия това умение.

Схващам бавно, затова търся някой търпелив човек.

Ще се радвам да осъществим връзка. Hands Pray

Или ако знаете за някакви школи за възрастни в рамките на града?

Благодаря.

За София не знам.
Моят дядо се научи сам да кара колело  на 73 год. Като го питах как, ми отговори: "Ами така - падам, ставам.. ". Което не е за препоръчване.

В някои страни, като Германия си има школи за обучение. В други като Италия обикновено майките научават децата да карат колело в парка, на тревичката през май месец - така децата  не падат на твърдо, на асфалта, а на по-меко. 🙂

При голям човек е по-различно. Моя приятелка падна лошо докато се учеше сама и дори я оперираха.
Както виждаш еднозначен отговор няма.

Защо не питаш в някой клуб на колоездачите? Може и в Бг да има такива курсове или ако няма, някой добър човек професионалист с добро сърце да ти помогне.

# 6
  • Банско
Виж тук, много близо до София е и имат уроци и за възрастни, както и няколко трасета.
https://11bikepark.com/

# 7
Не виждам какво има някой специално да учи възрастен човек, който знае какво иска, разбира от движение и физика и не се разсейва да зяпа настрани като малко дете.
Сядаш на колелото, концентрираш се, гледаш напред и първо на място пробваш да балансираш като вдигаш крака (трудно е, само колкото да добиеш увереност). После се забутваш с крака и лека полека ги повдигаш и се возиш. И накрая хващаш педалите.
Дъщеря ми някога я научихме за половин час, след като и внушихме да се съсредоточи, а не да зяпа настрани. И ти ще се научиш.

Ако те е страх купи си и протектори - каска, за лакти, за колене, че бермуди с подплънки.

# 8
Ако ще се чувства по-сигурен с учител-защо не!?

# 9
Имам дете, което не може да учи едновременно две действия. Карането на колело изисква и повече. Като махнахме помощните и се качи на по-голямо колело изпита див страх, че ще падне. Това в добавка към особеностите. Обаче имам и по-малко дете, което вече караше баланс байк. Голямото проявяваш интерес към него. Свалих на едно 16" педалите и веригата и го дадох като баланс. Три дена със страх, на четвъртия се пусна по-уверено. Около два месеца кара баланс, за да свикне, след което върнахме педалите. Веднага седна и тръгна с придържане (само за старта). За един следобед се научи сама да тръгва и спира. Като умения последователността беше следната:
С помощни колелца :
1. Въртене на педалите, минаха около две години докато успее
2. Каране по сравнително права линия, че тръгваше от единия край (в дясно) на затворен път и стигаше до другия (в ляво)
Баланс:
3. Пазене на равновесие. Трениране на каране в права линия.
Колело с педали и без помощни:
4. Спиране
5. Тръгване
П.п детето беше на 8 години, около 122 см. и 18-19кг

# 10
За мен помощните колелца са загубено време.  Балансът е полезен.

# 11
Само непоискани съвети, а човекът ясно си е написал, че просто търси някой да му помогне и да го научи. Явно не му е окей да пробва сам, напълно разбираемо е.

Joy_Boy, ако все още имаш нужда, пиши на л.с. от кой квартал си и ако си ми наблизо съм насреща да помогна.

# 12
То и този който ще го учи ще му каже сходни неща, ако не и същите. Най-много да му види грешките на място и пак някакъв съвет да му даде. Това е физическо умение и се учи с правене, колкото и да ти го преподават докато не се качиш на колелото няма да го усвоиш.

# 13
Има два ключови момента - човек да се научи да пази равновесие и да тръгва. Има и факторът - психическа бариера / страх. Колкото е по-голям човек или има негативен опит, толкова повече се страхува. При малките деца върши работа тичането след колелото и лекото прикрепяне с една ръка на задната седалка, но при възрастен човек такъв подход едва ли ще работи предвид размерите на колелото и на самия колоездач.
Карането на колело е физическо умение, но не всеки е способен да се научи, защото мозъкът може да работи различно. За деца с дислексия и/или диспраксия (несръчно дете) се смята за почти невъзможно да се научат или, ако успеят е доста по-трудно спрямо другите деца.
Подсказах как научих моето дете (едното), второто само се научи, минавайки през баланс байк. Научих и приятелско дете като няколко вечери тичах след него в двора на близкото училище по метода с придържане на седалката.
Нека питащият мине през баланс байк като свали педалите на едно подходящо колело за целта. Нужно е краката да стигат земята и дори да може да стъпи здраво. След като получи увереност, че пази равновесие ще пробва пак с колело с педали.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 15:55 от Mama Ru

# 14
За мен помощните колелца са загубено време.  Балансът е полезен.

Не само са загубено време, ами дори пречат за по-бързото научаване.

Общи условия

Активация на акаунт