Търся някой да ме научи да карам колело

• 1 138
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
Има деца, които не могат да се научат да карат колело с или без помощни колелца. Моето въобще нямаше силата да завърти педалите до 6-годишна възраст, малкото до 5 години. Не случайно има триколесни велосипеди и за възрастни. Според мен няма правилно и грешно, за един пътят е един, за друг - друг.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 02:38 от Mama Ru

# 16
Мама Ру, ти непрекъснато даваш пример с частен случай. Но човекът едва ли е такъв, при това е възрастен и би трябвало да са му ясни много неща. Аз самата като малка бях пробвала няколко пъти (нямах мое колело) като ме държи баща ми, но не се научих. И един ден в първи клас приятелче с колело ме попита искам ли да покарам. Аз казах, че не мога, но ме навиха да опитам. Качих се и го подкарах. И това беше. И дъщеря ми няколко пъти я пробвахме, ама се лигавеше. Но един ден излязоха двамата с баща ѝ, той ѝ свил сармите да се концентрира и да внимава какво прави и след половин час е карала.  Та не виждам причина питащият да не се научи сам за един ден.

# 17
Първо, питащият написа, че бавно учи. Второ, че има страх от лошо падане. Трето, не е дете. Ако можеше просто да вземе едно колело и за ден да го подкара, вероятно щеше да го направи вместо да търси учител.
Успех му желая.

# 18
Синът ми се научи да ката колело чак след първи клас. От четири годишен го подхванах да го уча, но не можеше да пази равновесие. Отчаях се и като свърши първи клас му купих тротинетка на две колела. Първоначално не успяваше да се задържи на нея и няколко секунди и се подпираше с крак. До края на лятото се научи да я кара. После го заведох в Техпарка, защото там асфалта е равен и без дупки, а и няма много гора. Качих го на колелото и го придържах 10-20 метра и го пуснах. Това беше. Вече кара.

# 19
Синът ми се научи да ката колело чак след първи клас. От четири годишен го подхванах да го уча, но не можеше да пази равновесие. Отчаях се и като свърши първи клас му купих тротинетка на две колела. Първоначално не успяваше да се задържи на нея и няколко секунди и се подпираше с крак. До края на лятото се научи да я кара. После го заведох в Техпарка, защото там асфалта е равен и без дупки, а и няма много гора. Качих го на колелото и го придържах 10-20 метра и го пуснах. Това беше. Вече кара.

Именно, узрял е за идеята. Точно като мен - в първи клас го подкарах от раз. Като малки се разсейват, не могат да се контролират, нямат опит и физически качества.
Аз винаги съм си мислела, че мога за един ден да науча възрастен човек да плува или да кара ски. Става дума за минимума - да може да се държи над водата спокойно и да се спуска на рало. Ама това лято пробвах с едно детенце в басейна. Ми ти му обясняваш и показващ, ама то просто не вдява. Не е дорасло. И карате съм тренирала много години, и там като дойдат малки деца махат ръце и крака без никаква идея. Едно 12 годишно ги настига и надминава за месец.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 09:26 от Черна станция

# 20
Аз се учих във втори клас, априлската ваканция, значи почти на 9. Леля тичаше след мен няколко дена. Пусна ме без да съм готова, на завоя видях, че ме е пуснала и така и не се научих да обръщам добре. Но аз и нямах собствено колело, та много рядко след това имах възможност да покарам. Ако човек веднъж се е научил, след това просто се възстановяват умения

# 21
При децата, точно защото нямат толкова сила (говоря за примерно 3-годишно) има и други важни фактори при научаването. Като специални, напаснати на силата им движения, геометрия на рамката и т.н. И особено при толкова малки се иска и упоритост и от родителите. Ама там е друга тема. Намери ли се някой да помогне на човека?

# 22
Дано да си намериш своя човек. Аз също имах нужда като тийн да ми помогнат да се науча и се бяха отзовали, от години не съм карала колело, но мисля, че ще се справя. Важно е и желанието. Слагай каска, наколенки.. и така докато свикнеш и се отпуснеш.

Наскоро помогнах на една сладурка на 5 да се научи да кара без помощни колелета, за няколко дни стана про, даже заслужи и по-хубаво и голямо колело.

Общи условия

Активация на акаунт