(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 19 827
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
Да кажа от опит - пратки до България излизат най-евтино през GLS и доставките също са много бързи. Сравнявах цените на DHL, Hermes, DPD, UPS и тях.

# 691
  • Germany
Вечерница от тук може, но жената иска да прати една книга от Бг до Германия. Мисля че за такова леко пакетче най-удобно ще е Бг пощи. Сега, друг е въпроса покрай Коледа как ще са пратките.

# 692
Вечерница от тук може, но жената иска да прати една книга от Бг до Германия. Мисля че за такова леко пакетче най-удобно ще е Бг пощи. Сега, друг е въпроса покрай Коледа как ще са пратките.
Знам, аз просто споделих за България, че има и по-евтин вариант.
А за Спиди писах, защото брат ми тях ползва да ми праща и винаги идват без да са отваряни. От български пощи са ми изчезвали неща и оттам за насам.

# 693
  • Deutschland/HE
Вечерница, изпратих 5кг пратка до България за 17.49евро, а GLS започва от 21евро. За по-големи пратки може да е по-изгодно.

# 694
Вечерница, изпратих 5кг пратка до България за 17.49евро, а GLS започва от 21евро. За по-големи пратки може да е по-изгодно.
Ами за GLS не са важни килограмите, а големината на самия кашон. При DHL има значение най-вече теглото.

# 695
Моето по-голямо момче се беше вдъхновил да прави ванилени лунички и ги направи в същност . Малко беше попрекалил май с маслото, защото се поразляха и станаха широки но много вкусни . И си бяха доста добре. Аз пък съм се замислила, но само ако се реша , на капучиновите звезди. Да видим.
Иначе си похапваме щолен от маркчетата и курабийки от там.
Кока Кола влака беше много интересен. Гледахме го и го снимахме само отвън, защото не кандидатствахме за билети , но това беше в същност за мен хубавото. Да видя камиона от рекламите отвън. Точно както е на рекламите Simple Smile
Четох наскоро, че вече Кока Кола рекламите са ИИ генерирани. Да видим дали ИИ ще измизли нещо напълно ново и оригинално от категорията на камиона с Дядо Коледа или ще генерира само на база стари идеи и налична информация. Интересно ми е .

# 696
  • Berlin
Те няма да кажат “направи ми клип”. Сигурно са имали предвид, че правят клиповете с ИИ, а не снимат с актьори или рисуват, защото и сега си има анимирани реклами.

# 697
Нищо не съм правила още. Много ми е натоварено и неделите си почивам. Може би другият уикенд, детето иска рохлички, но не намирам био лешници. И едни бутъркексе ще украсим и това ще е.

# 698
От немските обичаи съм възприела само паленето на свещите от венеца, коледните календари, шоколадови дядоколедовци за Никулден за децата и ходенето на коледния базар. Сладки не правя, много пипкава работа, а и за мен сега са пости - никакви сладки, сладкиши и т.н., украси за Коледа преди 21 декември. Не ям и шоколад.

# 699
Белла, много сладък тоя влак. Малко ти позавидях, щото за съжаление, у наше село няма да мине. Иначе с удоволствие бих отишла да го видя.
Направих ангелските очи и използвах топлата фурна за забравените сладки.
Хубава неделя на всички!

# 700
Ние преизпълнихме петилетката с гофрети днес. Имаме много тежки планове за коледната ваканция -- първо Франция, после свеко+свека, за десерт България. Ако питат мен, само в България ми се ходи Simple Smile)...
Ние също празнуваме смесица от българонемски обичаи, но понеже моето семейство(в което съм расла) не е много традиционно и някакси не е равна борбата. Задължително правим адвенсткалендарите с децата, тази година три и е много трудоемко, единият е детективски, единият е научен, третият за бастелн и направо нямам търпение да свърши вече, а едва е почнал Simple Smile) За ст. Николаус /Никулден правим пълна програма, защото имаме и няколко именика, та то не са подаръци, чорапи, риба, изобщо много се раздадохме.
Коледни базари харесвам да погледна, но не консумирам нищо там, а и отдавна спрях да им купувам нещата.
Коледата често я празнуваме по немски обичай, защото тогава сме при свека, а после директно в бг за няколко празника. По-миналата година си бяхме в БГ и си я карахме традиционно, сготвих супер боб. Сурвачки задължително. От немската Коледа много правят децата всякакви коледни бисквити. Естествено подаръци се носят и от дядо Коледа (преди свековците ги носи) и от Вайнахтсман (при свековци) и от дядо Мраз (който ги доставя в България).

Спомням си първата Коледа с моя мъж...беше в България. След като все пак на 24ти се бях прибрала рано от работа и бях украсила елха и тн и след като бяхме отпразнували Бъдни Вечер (нещо, коет никога не съм празнувала особено), и след като 25ти бяхме изкарали заедно, на 26ти реших да отида на работа и да свърша нещо след два дена мотня,. В моите очи много се бях раздала за семейството.  Мъжът ми се обиди, че на втория коледен ден съм била отишла на работа. Попитах до дали до 12тия коледен ден се очаква да си стоим вкъщи Simple Smile))). Винаги съм обичала новата година, който е парти празникът, не съм била никога по семейните празници. При мъжа ми Коледата винаги е била голямо нещо и си седят дома, нещо бастелват и ядат бисквити дни наред Simple Smile)). Точно преди да си тегля куршума, си тръгваме. Но има и сполучливи моменти -- например един от братята реже връх от елха от тези в двора им и това е голяма радост за децата, че не купуват, а режат и украсяват.

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 13:43 от MariyaHris

# 701
  • Berlin
Аз съвсем изключих, че беше Никулден и ядохме, каквото намерим в хладилника. Всъщност се запасихме с консерви салата с риба тон, обаче и за тях забравих. За бисквитките се изхитрих и взимах от готовото тесто, само режеш и печеш, но тази година не сме на тази вълна още. Имам и една хубава рецепта за бисквитки с портокал и шок. парченца, може нея да направя по-натам. Като цяло не ни е много празнично. По стечение на обстоятелствата няма да пътуваме, макар че след миналата година, когато пак не пътувахме, си бях обещала, че не искам пак вкъщи. Надявам се другата година вече да сме някъде и да почиваме активно.

# 702
Аз пък исках тази ваканция да сме само в Германия, евентуално да се разходим до Берлин, и да викнем гости от България, но нещо се отказах...На мен много ми се иска да имам повече време локално да обикалям, честно казано...Аз след една година нонстоп мрънкане, почнах много да се привързвам към сегашния регион...Даже и зимата не я усещам така гадна като мин година...

Най-яко ми е като сме сами в някой заблатен мур и е 4 часа следобед и е пълна тъмница Simple Smile)).

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 14:58 от MariyaHris

# 703
Аз си се наслъждавам на спокойстието вкъщи и гледам през прозореца папагали накацали на дърветата наоколо. Имаме и чайки даже. Тях само по крайбрежията съм виждала.

# 704
Пипи много е сладък, наистина. Но не ми се буташе с тълпите за билети и влизане вътре. Само момчетата искаха да стоят и да гедат как влака тръгва . Отворено беше до 20.00 и те си мислиха , че в 20.00 ще потегли, но не ни се стоеше часове да чакаме , а и не беше сигурно дали ще потегли или само ще го затворят за посетители.
Догодина ако пак пътува наоколо ще ми е интересно да го видя наистина когато пристига и когато тръгва Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт