(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 15 962
  • 589
  •   1
Отговори
# 45
  • Berlin
Аз един път прочетох в някакъв сайт (всъщност тук - schulferien.org/namenstage/ Smile), че един кое си име имало имен ден и един колега каза "да, ама на никой не му пука".

# 46
  • Deutschland/HE
"Поетите" ще гостуват във Франкфурт и Мюнхен през ноември.

За билети Фракфурт, Мюнхен.

# 47
colibri, благодаря за споделянето.

# 48
Аз в момента съм в Бг и ден след полета ме заболя ухо- реших,че съм настинала в самолета,капнах капки и отмина... 3 дена по- късно докато ям солети ме заболя зъб от същата страна,отидох на зъболекар,направихме снимка,но нищо не се видя,само сложихме лекарство на венеца,защото беше леко възпален и отдих на вилата.Ден по- късно пломбата на този зъб се отчупи и се оказа,че има пулпит. Вчера ми извадиха нерва,а днес ще довършваме лечението. Имам допълнителна Auslandsreise Krankenversicherung към DKV,а иначе съм с  DAK Krankenkasse. Каква е процедурата по възстановяване на разходи и мислите ли,че нещо ще ми бъде поето? Никога не съм се сблъсквал с този проблем... Зъболекарката ми каза,че ще опише диагнозата и лекарствата във фактура на английски,ще приложи и снимка преди и след- това достатъчно ли е?

# 49
sunny:*kiss, преди години голямата се беше разболяла в БГ, ходихме на лекар, купувахме лекарства. Събрах всички фактури и касови бележки, тук се свързах със здравната каса (АОК), изпратих им кратко обяснение на случая, пресметнах сумата в евро и след 1-2 седмици ми възстановиха всичко. Може още сега са се свържеш с твоята каса и да попиташ точно какво са стъпките. При мен нямаше нужда от превод, самата диагноза беше на латински. Касовите бележки от лекарствата ги приеха на български.

# 50
с двете застраховки би трябвало да си получиш всичко. дори задължителната да сметне че са и скъпи услугите и да възстанови само част , дугата би трябвало да покрие разликата. Пускаш на КК , изчакваш писмото и пускаш на международната

# 51
Точно това не ми беше ясно-първо на кой! Благодаря! И сигурно трябва да уведомя частната,че вече съм пратила и на здравната каса,или?

# 52
  • в сърцето на един мъж...
Бибит, то тук като че ли малко в страни минават тия имени дни. В България повечето хора си ги празнуват, още повече ако са на някой голям празник Simple Smile Тук почти не съм чувала да има някой, който празнува.
Ох, тук при нас навсякъде са напускали плакати на бундесвера, да събират хора... Много ми е сериозно това Sad
Пипи, ще ходиш ли на Поетите? Аз вчера видях, обаче и цените са един път... Билетите почват от 50 евро Simple Smile

# 53
Точно това не ми беше ясно-първо на кой! Благодаря! И сигурно трябва да уведомя частната,че вече съм пратила и на здравната каса,или?
ние не го правим. седим си спокойно и чакаме писмото. те ти пишат , че по техен каталог покриват тези и тези услуги за тази сума и ти я превеждат. Ти сканираш писмото и фактурата и ги препращаш на застраховката за чужбина с молба да покрият разликата.
Това върви при нашите застраховки. ТКК  и Алианц, Но би трябвало да е стандарт.
Както прецениш постъпи за вас си.

Аз имам едно ужасно куче, което отказва да яде една суха храна, която му взехме след като на място много му хареса . Не може така.

...Ох, тук при нас навсякъде са напускали плакати на бундесвера, да събират хора... Много ми е сериозно това Sad
...
Нито база имат, нито пари . Не мога да разбера за какво им е цялата тази работа и директно къде ще ги изпращат.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 10:47 от bella-ciao

# 54
Плакати на Бундесвера виждам целогодишно. Те на 16-год. отдавна честитки пращат, за да набират хора, вие за плакатите се тревожите.

# 55
На моя приятелка сина и беше за 6 месеца и каза,че е много доволен,заякнал и срещнал нови приятели,но започна аусбилдунг и ги заряза! Simple Smile

# 56
На моя приятелка сина и беше за 6 месеца и каза,че е много доволен,заякнал и срещнал нови приятели,но започна аусбилдунг и ги заряза! Simple Smile
Имам колега, който споделя същото. Казва,  че е било голяма школа за него да се научи просто да прави неща както му се казва, без да задава въпроси. Коментира, че е работа като работа и ти не трябва да мислиш за неща като например какво ще облека сега.
Въпреки това на мен също ми е малко притеснително цялото това нещо.

# 57
Чудя се, Гея. Ходи ми се, но по същото време имаме и друг ангажимент и не знам как ще ги съчетая. А сигурно си заслужава. Обичам поезия.

# 58
  • Немция
"Поетите" за първи път ги чувам. Smile

С военната служба вероятно ще се започне първо на доброволни начала, тъй като няма обновена база за всички.
Поспе- не знам как ще се развият нещата.
Като майка на момчета, се замислям и аз по темата.
В Германия поне преди е имало и цивилна служба в болници, домове, не е било точно като българската казарма- имаш и друг вариант.
Наш познат, който е служил в Германия през последните години на казармата, ни разказа наскоро, че е било много приятно изживяване Smile, на всичкото отгоре е можел да си ходи уикенда у тях, било е на 200 км от дома му.
Така че няма много общо с допотопната българска казарма, която беше като затвор, а да не говорим за мизерията в казармите.
Но да, намерението да се върне военната служба на фона на възникващи нови войни по света определено смущава майчиното сърце.

Имам приятелка, чийто син гори за идеята да става военен. Сигурно ще се пробва в Бундесвера някой ден.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 14:33 от Бибит

# 59
  • в сърцето на един мъж...
Плакати на Бундесвера виждам целогодишно. Те на 16-год. отдавна честитки пращат, за да набират хора, вие за плакатите се тревожите.

Нито плакатите бях виждала, нито за честитките съм чувала. Така че логично е да ме вълнува като се появи, какво ще стане.
Хич не го възприемам като лежерно занимание...

Общи условия

Активация на акаунт